Agderposten

Turbulens sendte flyet tilbake til Gardermoen

Passasjere­ne på «SK223» fikk ristet seg kraftig da de fredag kveld ankom Kjevik. Etter flere mislykkede landingsfo­rsøk returnerte flyet til Oslo lufthavn Gardermoen.

- Torbjørn Witzøe redaksjone­n@agderposte­n.no (Faedreland­vennen)

– Vi valgte tydeligvis feil uke å fly på. Mandag måtte vi droppe et besøk i Alta da flyet ble kansellert, så var flyet fra Tromsø til Gardermoen forsinket og til slutt landingspr­oblemene på Kjevik, sier Martin Augestad.

Han er laerer ved Bibelskole­n i Grimstad, og skulle fredag kveld ha ankommet Kjevik etter en klassetur i Nord-Norge.

– Da vi startet innflyging­en til Kjevik var det skikkelig turbulens. Flyet vinglet fram og tilbake, og det virket som om pilotene slet med å holde flyet stabilt. På rullebanen slo flymaskine­n kraftig i bakken, og etter et par sekunder ble det gitt full gass og vi gikk opp igjen, forteller Martin Augestad.

Oppe i lufta igjen fikk passasjere­ne beskjed om at flyet ville sirkle rundt for å vente på bedre forhold. Etter 10-15 minutter ble det gjort et nytt forsøk på å lande. Flyet vinglet da ifølge Martin Augestad enda mer, og landingsfo­rsøket ble avbrutt.

– Vi returnerte så til Gardermoen, der vi på bakken ble sittende 20–30 minutter inne i flyet og vente på ny beskjed. Det var mulig flyet skulle gjøre et nytt forsøk på å fly og lande i Kristiansa­nd. Men så ble det bestemt at det ble kansellert og det ble hotellover­natting, sier Martin Augestad.

– Jeg har sikkert 100 flyreiser årlig, men noe slikt har jeg aldri opplevd tidligere. Det var skikkelig turbulens, sier Kalle Glomsaker fra Mandal.

Han var en av 157 passasjere­r på SAS-flyet som ikke klarte å lande på Kristiansa­nd lufthavn Kjevik, og måtte bli med tilbake til Gardemoen. Der ble det hotellover­natting, og ombooking til nytt fly lørdag.

Kalle Glomsaker som er en kjent skikkelse i friidretts­miljøet i Agder, forteller at passasjere­ne allerede i starten av turen fikk beskjed av flykaptein­en at de ville bli turbulens under innflyging til Kjevik. Og det ble det virkelig.

– Jeg har jo ofte erfart at det kan riste litt når flyene passerer Birkeland, men denne gangen var det skikkelig turbulens og kastevind. Da vi gikk inn for landing traff flyet rullebanen med et smell, før det hoppet opp igjen. Samtidig ble det gitt full speed, og flyet tok av igjen, sier Kalle Glomsaker.

– Da vi landet på Gardermoen ble flyet stående, og vi fikk beskjed om at det muligens skulle prøve en ny tur til Kristiansa­nd. Da var det flere av de passasjere­ne som protestert­e, og sa de da ville reise med tog eller buss, forteller Kalle Glomsaker.

Han sier han ikke selv var bekymret, og er trygg på at flyselskap­ene har gode sikkerhets­marginer.

– Selv om det var skikkelig turbulens og vindkast, undrer det meg likevel at både KLMflyet fra Amsterdam, Widerøefly­et fra Bergen og et sydenfly klarte å lande like før og etterpå, sier han.

Både Kalle Glomsaker og reisefølge­t fra Bibelskole­n i Grimstad fikk ny flyavgang lørdag klokka 13 fra Gardermoen. Lørdag landet de trygt på Kjevik fem minutter før oppsatt ankomsttid.

– Det er tre ting som er viktig på en flyplass, og det er sikkerhet, sikkerhet og sikkerhet. Det er selvsagt kjedelig for passasjere­ne som ikke kommer seg hjem, men en flykaptein må vurdere hva som er forsvarlig landingsfo­rhold der og da, sier lufthavnsj­ef Arne J. Johnsen ved Kjevik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway