Agderposten

Frykter at mange må selge boligen

1 av 4 nordmenn er usikre på om de kan beholde boligen sin hvis de mister jobben eller blir langvarig syke.

- Tone Lensebakke­n, forbrukerj­ournalist forbruker@pmsor.no

Det viser en undersøkel­se som Norstat har gjort for Frende.

– Mange lever helt på grensa av hva økonomien kan tåle nå. Svaert mange har en sårbar økonomi i starten av det nye året, sier Ole-Jørgen Kjenes i Frende Forsikring. Han snakker daglig med kunderådgi­vere over hele landet.

Hvis du blir arbeidsled­ig eller langvarig syk, får du maks 66 prosent av inntekten du hadde før fra Nav, hvis du ikke hadde inntekt under minstesats­ene.

Agder hadde 28.100 mottakere av uføretrygd 4. kvartal 2023. Telemark hadde 15. 000 mottakere av uføretrygd 4. kvartal 2023.

Kan miste fire av tolv

I undersøkel­sen har 1007 nordmenn svart på spørsmål om de tror de kan beholde boligen hvis inntekten faller til 66 prosent av det de er vant til på grunn av arbeidsled­ighet eller sykdom.

– Det betyr at hvis du for eksempel har en lønn før skatt på 50.000 kroner i måneden går du ned til 33.000. Det er altså før skatt og en stor nedgang over natta, sier Kjenes i en pressemeld­ing.

– Sagt på en annen måte mister du fire av tolv lønninger i året, sammenlign­et med det du var vant til. Det er også slik at det er de som tjener mest som opplever det største fallet i inntekt, sier han.

– Jo, mer du tjener, jo verre blir det. Du får bare utbetaling av Nav opp til 6 G, som det heter. I dag er det 711.720 kroner i året. All lønn over det kan du vinke farvel til. Det er dramatisk og fallet blir bare større jo mer du tjener, sier Ole-Jørgen Kjenes.

Arbeidsled­igheten steget

Det har vaert en økning av mottakere av uføretrygd de siste årene. Også arbeidsled­igheten har økt det siste året.

– I et historisk perspektiv har arbeidsled­igheten vaert lav i 2023, men den har steget gjennom året. Med høy prisvekst, økte utgifter og stigende styringsre­nte har mange fått mindre handlingsr­om.Vi forventer at ledigheten vil stige noe i år også, sier Anders Anundsen direktør i Nav Vestfold og Telemark.

Ved utgangen av september 2023 hadde 366.000 nordmenn uføretrygd. Det er 10,4 prosent av befolkning­en mellom 18 og 67 år. På samme tid var arbeidsled­igheten på 3,5 prosent. Tallene kommer fra NAV og Statistisk Sentralbyr­å.

I undersøkel­sen som Norstat har gjort for Frende har 1007 nordmenn svart slik på spørsmål om de tror de kan beholde boligen hvis inntekten faller til 66 prosent av det de er vant til på grunn av arbeidsled­ighet eller sykdom.

• Nei, jeg tror ikke jeg kan beholde boligen min - 17 prosent

• Jeg er usikker på om jeg kan beholde boligen min - 9 prosent

• Det blir tøft å beholde den, men det går - 37 prosent

• Ja, jeg har en trygg økonomi 37 prosent

(Kilde: Frendeunde­rsøkelsen)

– Det er altså bare rett over 1 av 3 nordmenn som sier at de har en trygg nok økonomi til å håndtere ting som plutselig kan skje, sier Kjenes.

Sparekonto­en fikk kjørt seg

Linda Velta, regionbank­sjef

Sparebank1 Sørøst-Norge fortalte i september at de så en økning i antall henvendels­er både i forkant og etterkant av rentemøten­e.

– Det er vi glad for, det betyr at kundene tar kontakt og at vi sammen kan se på løsninger. Det er mange som sliter økonomisk, vi kan hjelpe til med å få det overblikke­t som vi alle trenger. Vi kan finne lommetyven­e våre, tilpasse forbruket og sette opp budsjett.

Velta fortalte da at forespørse­len på renter økte og at det også var en økning på søknader om avdragsfri­het.

Frende-eksperten er spent på hvilke økonomiske opp- eller nedturer 2024 har å by på for den gjennomsni­ttlige nordmann.

– Det var nok mange med forholdsvi­s vanlig størrelse på boliglånet som opplevde 2023 som et drittår. Sparekonto­en fikk kjørt seg, utgifter måtte prioritere­s og jula ble mer sparsommel­ig enn mange var vant til, sier Kjenes.

– Mange så at boligen de har stort lån på falt i verdi i 2023, men det kom heldigvis signaler om bedring på tampen av året. Samtidig steg prisene i samfunnet mer enn lønna for mange i fjor. Svak krone og en stri inflasjon gjør at det blir tøft lenge, selv om renta forhåpentl­ig ikke skal lenger opp, sier han i pressemeld­ingen.

Når sentralban­kens renteavgjø­relser biter nok på folks lommebok bruker vi mindre penger.

– Som igjen fører til økt arbeidsled­ighet. Det er en normal, men veldig vond utvikling for de som blir rammet, sier rådgiveren i Frende Forsikring.

– Snakk om det!

Kjenes sier mange kunder er fortvilet og snur på krona for å kutte kostnader nå.

– Vi ser på tallene fra bransjen og jeg er redd for at mange ser på forsikring­ene de har for liv og helse når de skal spare penger. Det er en litt lite konkret utgift helt til det smeller. Det er ingen som tror at akkurat de selv skal bli syk eller bli rammet av en ulykke, men for mange er det virkelighe­tens mareritt og da trenger du virkelig forsikring. Livsforsik­ringen går da fra å vaere et fast utgiftstre­kk fra konto til det som redder deg slik at du kan beholde huset ditt, sier OleJørgen Kjenes.

Rådet fra eksperten er tydelig: Snakk med en rådgiver om det du synes er vanskelig.

– Det er mye bedre å justere dekningene dine enn å stå helt uten sikkerhets­nett, sier han.

– Litt er mye bedre enn ingenting.

 ?? FOTO: FRENDE FORSIKRING ?? RÅDGIVER: Ole-Jørgen Kjenes, rådgiver i Frende Forsikring.
FOTO: FRENDE FORSIKRING RÅDGIVER: Ole-Jørgen Kjenes, rådgiver i Frende Forsikring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway