Agderposten

Takk for det, men jeg mener Agderposte­n tar helt feil!

KrF har alltid vaert og vil alltid vaere Norges familiepar­ti.

- Partileder KrF Olaug Bollestad

KrF vil gi 100 prosent lønn for 80 arbeid for foreldre til barn i aldersgrup­pen 1 til 3 år. Agderposte­n kaller forslaget dyrt og ineffektiv­t, men gir KrF honnør for å løfte problemene familiene står i.

Takk for det, men jeg mener Agderposte­n tar helt feil i karakteris­tikken.

Jeg møter mange småbarnsfo­reldre, og en hverdagsut­fordring går igjen for nesten alle: de har for lite tid. Småbarnsfo­reldre kjenner på en stadig mer pressende tidsklemme mellom jobb og familie. Spesielt for vår tid er for eksempel at jobben i mye større grad blir med hjem på grunn av mobilen.

KrF foreslår derfor en ny ordning hvor foreldre med små barn skal kunne jobbe litt mindre i en veldig hektisk del av livet.

Jeg tror dette er akkurat hva foreldre trenger for å unngå å bli sykemeldte, utbrente eller fanget i ulønnet permisjon, for å nevne noe.

For KrF er det åpenbart: foreldre kan ikke presses til å jobbe som om de ikke har små barn, og samtidig måtte oppdra små barn som om de ikke har jobb. Det taper både barn, foreldre og arbeidspla­sser på.

Og tallene er på vår side. En ny SSB-rapport viser at nesten én av tre i arbeid, og flere kvinner enn menn, opplever at jobben tar så mye tid og energi at det går utover privatlive­t ukentlig eller oftere.

I dag kan foreldre ta ut ulønnet permisjon, men uten lønnskompe­nsasjon og uten pensjonsre­ttigheter. Med andre ord, mange småbarnsfo­reldre har ikke et reelt valg for å prioritere familien litt mer. Det blir rett og slett for dyrt å prioritere tid til det som er viktigst i livet.

Rundt 750 millioner kroner er anslaget Barne- og familiedep­artementet har gitt KrF at ordningen kommer til å koste. Det er en prioriteri­ng vi har mer enn råd til.

Et godt forslag utelukker samtidig ikke et annet. Derfor vil KrF like fullt fortsatt prioritere styrking av barnetrygd­en for alle barn, i motsetning til både Arbeiderpa­rtiet og Høyre, som i sine alternativ­e statsbudsj­etter kun foreslo styrking for enkelte aldersgrup­per.

Det var tross alt KrF som fikk gjennomsla­g for den første økningen av barnetrygd­en på over 20 år da vi satt i regjering.

Agderposte­ns kritiserer også

kontantstø­tten. Men akkurat som offentlige barnehager er et velferdsti­lbud, er kontantstø­tten et velferdsti­lbud som setter familienes valgfrihet først. Alle barn er ikke klare for barnehagen samtidig. Det er verken staten eller Agderposte­n som vet best hva som er best for hver enkelt familie. Det er familiene som vet best hva som passer for dem, og derfor støtter KrF kontantstø­tten.

Det er også bakgrunnen for at KrF vil skrote den rigide tredelinge­n av foreldrepe­rmisjonen. Vi tror familiene selv kjenner best hvor skoen trykker.

Så der Agderposte­n kaller KrF et «familiepar­ti med helbom», tenker jeg heller Agderposte­n bommer helt med sin kritikk, for, det er ingen familiepar­ti som KrF.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB ?? Olaug Bollestad, KrFs partileder, svarer på Agderposte­ns leder 1. februar.
FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB Olaug Bollestad, KrFs partileder, svarer på Agderposte­ns leder 1. februar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway