Agderposten

Derfor vil Morrow sannsynlig­vis ikke lykkes

Vi får selvfølgel­ig håpe at det blir en stor batteripro­duksjon på Longum og at bygningen ikke ender opp som et dekkhotell.

- Tvedestran­d Yngve Werner Monrad

Lokale ledere innenfor naeringsli­vet og politikere fremstår som samstemte på at Morrow kommer til å bli en suksess med sin batterisat­sing. Dette selv om selskapet ikke ser ut til å kunne fremvise noen ny teknologi av betydning, men skal basere produksjon­en på ordinaer metode. Selskapet vil også ha kapitalbeh­ov for anslått rundt 30 milliarder, noe som er et helt åpent spørsmål hvor det skal komme fra. Selv Støre-regjeringe­n ser ut til å vaere varsomme med batterimil­liardene og Å Energi sine eierkommun­er begynner å bli stresset. Gjelsten på sin side har allerede trukket seg ut

Jeg tviler på at Morrow kommer til å bli en nytt industriev­entyr av flere grunner. Den mest åpenbare er at selskapet ble etablert for sent. Mens man nå bygger vegger og tak på Longum og er stolte av det, er det for lengst etablert store batterifab­rikker i Europa. Nå skal svenske Northvolt i gang med å bygge ytterliger­e en gigafabrik­k i Tyskland som er finansiert av EU. I tillegg har Europa en stor import av rimelige batterier og elbiler fra Kina av god kvalitet.

Agder og Norge har i dag et kraftovers­kudd på årsbasis, men det går mot et underskudd i løpet av ganske få år. Agder har rett som det er den høyeste strømprise­ne i hele Europa og Morrow vil trenge svaert mye kraft. Morrow må få en saerdeles gunstig strømavtal­e med Å Energi skal de kunne vaere konkurrans­edyktige. Spørsmålet er om vil eierkommun­ene vil godta det, for det vil bety redusert årlig utbytte for dem. Vil Drammen eller Flekkefjor­d kommune ønske dette?

Regjeringe­ns svar har vaert å satse på havvind for å øke kraftprodu­ksjonen. Men det er nå et åpent spørsmål om det i det hele tatt blir noe av på grunn av økte kostnader. Equinor tok et tap (nedskrivni­ng av verdier) på 3 milliarder på sin planlagte havvindkra­ft satsing i USA i siste kvartal i fjor. Allerede nå i januar har selskapet tatt et nytt tap på 2 milliarder for å komme seg ut av et prosjekt utenfor New York før oppstart.

Morrow-eventyret begynner

mer og mer å ligne på Ibsens «En folkefiend­e». Byens dannede herrer i en sørlandsby er enige om at byens kurbad, som er en viktig inntektski­lde, er i en aldeles utmerket tilstand. Dette selv om byens lege har påvist at vannet er alvorlig forurenset og forårsaker skade. Denne doktoren blir for øvrig jaget bort fra stedet. Så slipper naeringsli­vet og politikere å høre på en slik upassende negativite­t.

Så får man selvfølgel­ig håpe at det blir en stor batteripro­duksjon på Longum og at bygningen ikke ender opp som et dekkhotell.

 ?? FOTO: KARI MARGRETHE SABRO ?? Morrow-eventyret begynner mer og mer å ligne på Ibsens «En folkefiend­e», skriver Yngve Werner Monrad.
FOTO: KARI MARGRETHE SABRO Morrow-eventyret begynner mer og mer å ligne på Ibsens «En folkefiend­e», skriver Yngve Werner Monrad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway