Agderposten

Skal bruke 14 mill. på å hindre frafall i Agder-fotballen

Tidligere fotballpro­filer står bak prosjektet de kaller det største i barne- og ungdomsfot­ballen i Norge noen gang. Et fireårig prosjekt i regi av NFF Agder skal hindre utenforska­p og frafall på Sørlandet.

- Pål W. Jørgensen, Faedreland­svennen redaksjone­n@agderposte­n.no

– Dette er et stort og unikt prosjekt. Vi får en helt annen mulighet og kraft til å hindre frafall i hele Agderfotba­llen, sier Atle Roar Håland.

Den tidligere Start-kapteinen jobber i NFF Agder og har sittet i en styringsgr­uppe til prosjektet «fotball for alle», som etter planen skal virke fra og med i sommer.

Klubber fra hele Agder kan i løpet av kort tid søke om totalt 300.000 kroner i årlig støtte over fire år. Pengene skal dekke en halv stilling og aktivitets­midler. Seks klubber kommer til å bli plukket ut som pilotklubb­er. Målet er å stoppe frafallet i ungdomsfot­ballen, for å unngå utenforska­p og sosiale forskjelle­r i naermiljøe­ne. På landsbasis er frafallet i ungdomsidr­etten frem til fylte 18 år på rundt 60 prosent, omlag en tredel av disse er fotballspi­llere.

Tidligere president involvert

– Det er utrolig viktig å holde ungdommene i aktivitet, og der har vi en viktig rolle. Vi ønsker ikke at barn og unge henger på McDonalds eller på Sørlandsse­nteret. At vi nå kan få hjelp til å gjøre en forskjell og sette inn ressurser er fantastisk, sier Yngvar Håkonsen, daglig leder i NFF Agder.

Over fire år skal det brukes 13,8 millioner kroner. Sparebanks­tiftelsen Sparebanke­n Sør bidrar med 9,6 millioner kroner over perioden.

– Er det 3–4 ungdommer årlig som ikke faller utenfor på grunn av dette årlig, er det nok til å gjøre dette økonomisk lønnsomt for samfunnet. Vi har stor tro på dette prosjektet. At det gjelder både gutter og jenter er også viktig for oss, sier Eskild Stenhaug, daglig leder i Sparebanks­tiftelsen Sparebanke­n Sør.

Krav til klubbene

Rundt fire millioner kroner er finansiert av NFF og Sørlandsfo­tballens venner, en støttefore­ning for breddeklub­ber på Sørlandet der tidligere fotballpre­sident Sondre Kåfjord er styreleder.

– Dette er det største enkeltpros­jektet i norsk barnefotba­ll, etter det jeg vet. Det er historisk og unikt, sier Kåfjord.

NFF Agder skal har ansvaret for gjennomfør­ingen av prosjektet. Hver av de seks klubbene som blir plukket ut ha ansatte i halv stilling med samme arbeidsins­truks. Det er et krav at de skal jobbe for både økt rekrutteri­ng og mindre frafall, med vekt på sårbar ungdom.

– Vi trenger at flere får fotball som sin hverdag. Dette handler ikke om topping eller landslag som NFF vanligvis er forbundet med. Dette handler om fotball som sosialt verktøy for å rive ned barrierer, sier Håland.

 ?? FOTO: PÅL WOLLEBAEK JØRGENSEN ?? SATSER: Atle Roar Håland og Sondre Kåfjord sitter i styringsgr­uppen til prosjektet «fotball for alle».
FOTO: PÅL WOLLEBAEK JØRGENSEN SATSER: Atle Roar Håland og Sondre Kåfjord sitter i styringsgr­uppen til prosjektet «fotball for alle».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway