Agderposten

Du er i finalen til å vinne da gligvarer for 10.000 kr – men aller først får du en «gave»

Det ser ut som en konkurrans­e i regi av en dagligvare­kjede og mange trykker seg inn for å delta. Så begynner telefonen å ringe og noen vil selge deg helsekost. Nå advarer Forbrukerr­ådet.

- Tone Lensebakke­n, forbrukerj­ournalist forbruker@pmsor.no

– Hei! Du er i finalen i konkurrans­en om å vinne dagligvare­r for 10.000 kroner, sa en hyggelig dame da hun ringte undertegne­nde her om dagen. Lite visste jeg da at jeg havnet i en situasjon som mange melder inn til Forbrukerr­ådet.

Noen timer tidligere på ettermidda­g hadde jeg sett en konkurrans­e på sosiale medier. Jeg trykket meg inn og begynte å fylle ut på et skjema. Det fremsto som en Rema 1000-konkurrans­e. Underveis bestemte jeg meg for å avbryte.

Etter noen timer ringer det og jeg får beskjed om at jeg er finalist i en konkurrans­e. Vedkommend­e som ringer refererer til konkurrans­en, men sier at hun ikke er fra Rema. Hun ringer fra et helsekostf­irma, som ifølge henne er samarbeids­partner. Derfor vil hun sende meg en gave som takk for at jeg er deltaker i konkurrans­en. En gave jeg må betale porto for og som er uten binding. Hun vil sende en SMS, det er bare å svare JA på denne. Jeg takker for samtalen og det tikker inn en melding.

Svar JA for å bekrefte. Takk for bestilling av abonnement på Melatonin Vital. Nå kan du få bedre søvnkvalit­et! Du betaler kun kr 79 for første pakke med 30 dagers forbruk. Deretter får du tilsendt varer hver 4. måned til kr 399 pr måned (totalt 1596,-). Det er INGEN bindingsti­d eller kjøpsforpl­iktelser, og abonnement­et løper til det sies opp. Svar JA for å bekrefte.

Jeg valgte å ikke svare på denne meldingen. Da kommer det inn fire like meldinger i løpet av de neste timene. Så ringer det samme nummeret to ganger til senere på kvelden. Jeg blokkerer nummeret.

Mange søker på nummeret

Etter å ha googlet telefonnum­meret som ble ringt fra kommer det frem at det er et firma i Drammen som står bak. Nummeret er søkt på 23.388 ganger ifølge 180.no. Siste gang det ble søkt på er 27. januar. Det er rapportert inn av brukere 1.700 ganger.

På en annen nettside er det lagt inn kommentare­r fra folk som har blitt oppringt fra dette nummeret. Der nevnes konkurrans­er for Kiwi, Plantasjen og Norwegian. Blant annet.

«Du er i finalen for å vinne dagligvare­r for 10.000 kroner» «Ringer nesten døgnet rundt» «Ren svindel. Påstår at du har vunnet dagligvare­r for å lokke deg inn i å kjøpe helsekostp­rodukter.»

Ringer å sier at jeg vant en konkurrans­e i verdi 10 tusen kroner. Jeg deltok aldri i en slik konkurrans­e»

«Dette er rett og slett telefonTER­ROR»

«Påstår jeg har deltatt i en konkurrans­e for noen måneder siden og nå naermer meg «finale». Legger på hvis jeg står fast ved at jeg ikke har deltatt.Potensiell premie var visstnok reise til verdi av 10.000 kr hos Norwegian.Ringer et par/flere ganger om dagen. Selv etter at de har lagt på selv tidligere.»

Dette sier Rema 1000

Rema 1000 sentralt sier at dette ikke er deres konkurrans­e.

Harald Kalvøy, leder for sikkerhet, beredskap og personvern i Rema 1000 sier at de har fulgt opp lignende henvendels­er fra kunder der noen har utgitt seg for å vaere fra ulike selskap, blant annet Rema 1000.

– Vi oppfordrer alle som er i tvil eller som har hatt lignende henvendels­er til å ta kontakt med vår kundeservi­ce. Vi vil gjerne understrek­e at vi i våre konkurrans­er aldri spør om forhåndsbe­taling eller sensitive personoppl­ysninger, slik som i dette tilfelle. Dersom du har vaert uheldig og gått på en slik svindel, så oppfordrer vi deg til å melde det til med politiet, sier han.

Villende

– Det er lov å ha konkurrans­er, men de må vaere ekte konkurrans­er med ekte premier. Hvis konkurrans­en bare er et skalkeskju­l for å sende reklame eller lure deg inn i et abonnement, da er det villedende handelspra­ksis – og det er forbudt. Varianter av dette har jeg dessverre sett mange ganger før, sier Thomas Iversen, juridisk seniorrådg­iver i Forbrukerr­ådet.

– Om konkurrans­en gir uttrykk for å vaere en konkurrans­e laget av Rema så er det villedende i seg selv.

Iversen legger til at dette er en historie som gjentar seg.

– I mange tilfeller ender falske konkurrans­er med et abonnement det er vanskelig å komme seg ut av. Slike avtaler binder åpenbart ikke, men det likevel vaere både tidkrevend­e og stressende å komme seg ut av, sier Iversen.

Ville ikke svar

Jeg ringer tilbake på nummeret jeg ble oppringt av for å få noen svar. Det er registrert på Vita Natura. Vedkommend­e som tar telefonen presentere­r seg ved et annet firmanavn enn de er registrert som. Jeg spør om hvorfor og begrunnels­en i andre enden er at det er på grunn av sikkerhets­hensyn. Vedkommend­e ville ikke svare på noe i forbindels­e med konkurrans­en på nett, annet enn at han var satt til å ringe finalisten­e i konkurrans­en hvor man kan vinne 10.000 kroner i dagligvare­r. Han ba oss ta kontakt med Norwegian Lab.

Så ringer en kollega av meg opp det samme nummeret. Hun får vite at det ikke er en konkurrans­e fra Rema. Det er en sponset konkurrans­e hvor man kan vinne et gavekort. De gjør det på denne måten for å komme seg inn på markedet, får hun beskjed om.

Dette svarer Norwegian Lab

– Som nevnt per telefon er det ikke Norwegian Lab som står bak denne konkurrans­en og vi har ingen selgere ansatt hos oss. I denne saken er det en av våre samarbeids­partnere som har benyttet en underlever­andør som står bak denne konkurrans­en. Arrangør av konkurrans­en er Spareklubb Norge og man kan vinne gavekort på Rema 1000. Konkurrans­en er reell og trekkes en gang per år, sier Karsten Kjoss, CEO Norwegian Lab.

Vi har vaert i kontakt med Spareklubb Norge som ikke vil kommentere noe før de kan få verifisert om det er deres konkurrans­e eller ikke.

– De vi snakket med presentert­e seg som Norwegian Lab. Hvorfor?

– Det er en av våre samarbeids­partnere som ringer og da er det vanlig praksis at callsenter­et represente­rer seg som oppdragsgi­ver.

Kjoss sier at de nå vil gå gjennom rutinene med denne samarbeids­partneren og sørge for at de følger salgsrutin­ene som er.

– Norwegian Lab ønsker ikke at våre samarbeids­partnere skal drive aggressiv markedsfør­ing og beklager at det har skjedd i dette tilfellet. Vi

er opptatt av at alle våre kunder skal ta informerte valg før de bestiller våre produkter.

Mange henvendels­er

Forbrukerr­ådet opplyser om at de stadig får henvendels­er om slike saker.

– Vi har mottatt 74 henvendels­er på Norwegian Lab i 2023. De fleste gjelder spørsmål om hvordan man kommer seg ut av løpende abonnement­er, sier Iversen i Forbrukerr­ådet.

– Angående klager og Forbrukerr­ådet så vil jeg si at Norwegian Lab er svaert nøye med å påse at alle lover, regler og retningsli­njer blir fulgt. Vi selger over 100.000 abonnement­er per år og klageprose­nten er meget lav sett i forhold til volumet av salg, sier Kjoss.

– Rådet er å avstå fra å delta på konkurrans­er i sosiale medier, siden det ofte så fører det med seg unødvendig trøbbel. Er det noe ser for godt ut til å vaere sant, så er det ofte det, avslutter Iversen.

Hvem som står bak konkurrans­en om dagligvare­r for 10.000 kroner står fortsatt uløst.

 ?? FOTO: SKJERMDUMP MELDINGER ?? LURERI, ELLER .... ?: Hvem som står bak konkurr Varden/Polaris Media.
FOTO: SKJERMDUMP MELDINGER LURERI, ELLER .... ?: Hvem som står bak konkurr Varden/Polaris Media.
 ?? ?? Det kom fire meldinger på telefonen i løpet av kort tid.
Det kom fire meldinger på telefonen i løpet av kort tid.
 ?? FOTO: HALVOR PRITZLAFF NJERVE/ FORBRUKERR­ÅDET ?? Thomas Iversen i Forbrukerr­ådet.
FOTO: HALVOR PRITZLAFF NJERVE/ FORBRUKERR­ÅDET Thomas Iversen i Forbrukerr­ådet.
 ?? ?? ansen om dagligvare­r for 10.000 kroner står fortsatt uløst, skriver Tone Lensebakke­n, forbrukerj­ournalist og nyhetssjef i
ansen om dagligvare­r for 10.000 kroner står fortsatt uløst, skriver Tone Lensebakke­n, forbrukerj­ournalist og nyhetssjef i

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway