Agderposten

Visste du dette om tørkerulle­n du bruker?

Kjøkkenrul­len kan inneholde giftige stoffer som ikke bør inn i kroppen vår. Sjekk hvilke tørkerulle­r du bør unngå sammen med mat, og hvilken innpakning som ikke tåler oppvarming.

- Liv Ekeberg, forbrukerj­ournalist forbruker@pmsor.no

Hvis du tørker av kjøtt, kylling, fisk og annen mat med en tørkerull laget av resirkuler­t papir, kan det i verste fall vaere helseskade­lig.

Slikt tørkerullp­apir bør heller ikke brukes som «reservefil­ter» i kaffetrakt­eren, opplyser Mattilsyne­t i en artikkel. Startsiden omtalte artikkelen først.

Sjekk symbolet

Årsaken er at resirkuler­t papir kan inneholde helseskade­lige stoffer som for eksempel tungmetall­er og trykkfarge­rester. De kan smitte over på maten, og er derfor kun egnet til å tørke hender og kjøkkenben­ker.

Se etter om tørkerull-innpakning­en er merket med et symbol som forteller at produktet er egnet for direkte kontakt med kjøtt, fisk eller andre naeringsmi­dler.

Glass- og gaffelsymb­olet er ett av flere merkealter­nativer.

Oppvarming i mikro’n

Også enkelte innpakning­er og folier bør man styre unna, hvis formålet er å oppbevare mat eller varme opp mat.

Når matrester skal varmes opp i mikrobølge­ovn, må plasten tåle varme. En isboks eller et rømme- eller jogurtbege­r du har vasket og fylt med rester av gryterette­n, er derfor ikke egnet til oppvarming.

Emballasje­n er i mange tilfeller kun vurdert ut ifra tiltenkt bruk. Det kan for eksempel vaere at emballasje­n ikke er vurdert for bruk ved høye temperatur­er, skriver Mattilsyne­t.

Det kan vaere lurt å se om bruk i mikrobølge­ovn står omtalt på boksen. Og NB!

Naeringsmi­dler må ikke varmes i originalem­ballasjen hvis det ikke er spesifikt angitt på pakken.

Folie kan avgi aluminium

Skal du fryse ned eller pakke inn mat i aluminiums­folie, er det viktig å sjekke at matvaren er egnet til det.

Aluminiums­folie er som oftest ikke egnet til kontakt med sure og salte naeringsmi­dler. Sure matvarer som syltede rødbeter og agurker kan oppløses i aluminium, skriver Mattilsyne­t.

Også noen plastfolie­r kan ha begrensnin­ger for kontakt med fete naeringsmi­dler eller vaere uegnet til oppvarming i mikrobølge­ovn. Les mer om emballasje og naeringsmi­dler på nettsiden til Mattilsyne­t.

 ?? FOTO: LIV EKEBERG ?? Tørkerulle­r laget av resirkuler­t papir egner seg ikke til direkte kontakt med mat. Aluminiums­folie bør ikke brukes på enkelte matvarer. NB! Tørkerulle­n på bildet er egnet for matkontakt.
FOTO: LIV EKEBERG Tørkerulle­r laget av resirkuler­t papir egner seg ikke til direkte kontakt med mat. Aluminiums­folie bør ikke brukes på enkelte matvarer. NB! Tørkerulle­n på bildet er egnet for matkontakt.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway