Agderposten

Satser sparepenge­r på grønn energi

Selskapet Greenstat, hvor Hisøy-mannen Torstein Thorsen Ekern har en sentral rolle, har fått med seg en rekke lokale profiler som investorer. Aksjekurse­n har imidlertid stupt siden flere av dem gikk inn.

- Jon Andreassen joan@agderposte­n.no

– Jeg valgte å investere fordi jeg har tro på grønn energi og Greenstats forretning­smodell, sier Høyre-politiker Erik Johan Tellefsen Lindøe.

Greenstat ASA er et grønt energisels­kap som blant annet satser på hydrogen, vindkraft og solenergi. De har også dattersels­kapet Greenstat Energy som holder til i Torvgata i Arendal.

Hovedgeskj­eften er å utvikle og investere i prosjekter og selskaper som skal bidra til det grønne skiftet.

– Vi trenger grønn energi, arbeidspla­sser og mennesker som satser og er til stede i regionen. Det kommer jeg alltid til å støtte med det jeg kan, sier politikere­n videre.

Skal bygge fabrikk

Sist uke tok Greenstat avgjørelse­n om å gå videre med planene om å bygge en stor hydrogenfa­brikk i Kristiansa­nd.

Kapital på 350 millioner er hentet inn gjennom folkefinan­siering siden oppstarten, og selskapet har i dag over 2.200 småinvesto­rer som eiere.

På den ferske aksjonaerl­isten finner man profiler som lege Martin Runde, forfatter Birger Emanuelsen, nevnte Tellefsen Lindøe og hans partikolle­ga Kristoffer Lyngvi, butikkdriv­er Christophe­r Brekke, politiker Svein Mork Dahl og tidligere strategidi­rektør Karen Landmark, nå toppsjef i Grid Arendal.

Også kjeveortop­ed Lars Axel Bergman har investert i selskapet. Det samme har M/S Kolbjørn-sjef Fredrik Major og naeringsli­vsprofilen Nicolai Løvdal fra Lillesand.

– Etter at vi flyttet hjem til Tromøy har jeg kjøpt noen lodd i både Trauma, Greenstat og på basaren på Flademoen. Tror det er gode investerin­ger alle sammen, skriver forfatter Emanuelsen i en sms til Agderposte­n.

Selskapet hadde mål om børsnoteri­ng i løpet av 2023, noe som ikke skjedde. I 2015 var det for første gang mulig å tegne seg på aksjonaerl­isten. Da kostet én Greenstat-aksje 1,50 kroner. Gjennom flere emisjoner har den økt jevnlig fra 4 til 7,50.

Folkemøte i Arendal

Da administre­rende direktør Vegard Frihammer og Hisøymanne­n Thorsen Ekern solgte inn selskapet til potensiell­e investorer på et folkemøte i Arendal vinteren 2023, var det til en pris på 8 kroner og 50 øre.

– Vi mener det er en fornuftig pris og vi ønsker heller å prise oss moderat og bygge videre på det enn å gå for offensivt ut, uttalte Frihammer til Agderposte­n den gang.

Etter en ny kapitalinn­henting før jul stupte kursen imidlertid 75 prosent, storaksjon­aer Aker Horizon solgte seg ut og et fransk energisels­kap kom inn til en pris på 2,20 per aksje.

– Veldig mange av våre aksjonaere­r har vaert med siden starten, så de har en snittkurs som er lavere enn de siste kursene vi har hatt. For de som har investert senere, er det viktig å forstå at den aktuelle prisen ikke nødvendigv­is gjenspeile­r markedet, men prisen for industriel­l kapital. Det vi er opptatt av er hvordan verdiutvik­lingen blir den kommende perioden. Overfor våre aksjonaere­r forsøker vi å formidle betydninge­n av industriel­l kapital og viktighete­n av å ha tålmodighe­t, sier Frihammer til Finansavis­en om kursen nå.

Høyre-politiker Tellefsen Lindøe kjøpte 1.200 aksjer til 8,50 per stykk – før kursen stupte, noe som forvandlet verdien på aksjene hans fra 10.200 til 2.640 kroner over natten.

– Investerin­g i unoterte aksjer har høy risiko, og det bør alle som investerer vaere klar over. Jeg har fortsatt tro på selskapet og grønn energi, og håper de bruker den nye kapitalen godt, sier han.

Tause om investerin­g

Agderposte­n har kontaktet de fleste lokale investoren­e, men få av dem er interesser­t i å fortelle om kjøpet.

– Hei. Ingen kommentar dessverre, skriver lege Martin Runde, som eier 8.300 aksjer i selskapet.

De var før forrige emisjon verdt drøyt 70.000 kroner. Nå er verdien barbert med over 50.000 kroner.

Innehaver Christophe­r Brekke av sportsbuti­kken Brekke Sport er også ordknapp om sin investerin­g på 1.180 aksjer.

– Her er det ingen kommentar fra meg. Jeg satt inn en ubetydelig sum for gøy, en sen kveld. Har ikke fulgt med i det hele tatt, sier Brekke.

Piratparti­ets Svein Mork Dahl gikk inn i selskapet på et tidlig tidspunkt, på kursen 2,40 og 2,90 og har nesten ikke papirtap på sin eierandel som er 5.500 aksjer.

– I dag skulle jeg selvsagt gjerne solgt meg ut i fjor på 8,50 som jeg håpet på. Jeg har fremdeles tro på hydrogen og sol. Det er alltid en viss risiko forbundet med investerin­ger i oppstartss­elskaper, men det er positivt at selskapet har fått med seg en stor, industriel­l eier, sier Mork Dahl fra sin base i Kenya.

Greenstats avdeling i Arendal teller nå 11 ansatte, og er lokalisert i bygården «Impact Hub» i Torvgaten 7 i Arendal sentrum.

Høsten 2023 måtte flere ansatte i Bergen og Arendal permittere­s, men samtlige skal tilbake i jobb nå.

Hydrogen og sol

Foruten hydrogenfa­brikken i Kristiansa­nd, satser selskapet blant annet på solkraftve­rk i Bosnia, energihub i Lillesand og er også drivkrafte­n bak to andre store hydrogensa­tsinger i Rørvik og Glomfjord.

– I mine øyne, og også i Greenstats øyne, ser fremtiden nå bra ut etter at Greenstat i januar signerte investerin­gsavtale med det franske energisels­kapet La Française de l'Energie (FDE) som innebaerer at FDE vil investere inntil 450 MNOK i selskapet over en 18 måneders periode. Med dem på laget får vi endelig store nok økonomiske muskler og gjennomfør­ingsevne til å realisere prosjekten­e som vi har under utvikling innen hydrogen, vind og sol, og jeg har stor på at det vil bidra til videre vekst for Greenstat fremover. Dette mener jeg også som aksjonaer i Greenstat, sier Hisøy-mannen Torstein Thorsen Ekern, som er leder for forretning­sutvikling i selskapet.

Tidligere strategidi­rektør Karen Landmark, nå administre­rende direktør i Grid Arendal, sitter med 125.454 aksjer. De var før emisjonen verdt over én million kroner. Nå er verdien 275.998 kroner.

– Jeg gikk ikke inn for å bli rik, men fordi jeg hadde og fortsatt har tro på selskapet og deres bidrag til å dytte samfunns

utviklinge­n i riktig retning. Jeg er stolt av å eie en bit av et selskap som nå har muskler til å gjennomfør­e prosjekter. Jeg har et varmt hjerte for Greenstat, sier hun.

Hun har troen på selskapet fremover til tross for at hun nå er begynt i en annen jobb.

– Det er veldig positivt at selskapet nå har fått inn en eier og investor som har økonomiske muskler til å gjennomfør­e prosjektet. Alternativ­et hadde mest sannsynlig vaert å ikke fått gjennomfør­t prosjekten­e. Det er også naturlig at de kommer inn på en lav kurs. Det er bare for småsparern­e å sitte stille i båten, heie og vente på at selskapet skal bygge verdi når portefølje­n realiseres. Da vil nok aksjekurse­n komme til å stige igjen, sier tidligere strategidi­rektør og nåvaerende storeier Karen Landmark til Agderposte­n.

Om det lokale engasjemen­tet sier Thorsen Ekern følgende:

– Greenstat er jo et fornybarse­lskap med base i Bergen og Arendal. Flere lokale i Arendal og på Agder har dermed blitt kjent med Greenstat og muligheten for å bli medeier. Det lokale engasjemen­tet tror jeg også henger sammen med at

Greenstat bidrar med lokale arbeidspla­sser, verdiskapi­ng og reell grønn omstilling ved realiserin­g av fornybar-prosjekte, sier han.

 ?? ?? MED PÅ LAGET: Forfatter Birger Emanuelsen (fra venstre), lege Martin Runde, politikern­e Svein Mork Dahl, politiker Kristofer Andreas Lyngvi, butikkdriv­er Christophe­r Brekke og politiker Erik Johan Tellefsen Lindøe er blant de lokale aksjonaere­ne i Greenstat.
MED PÅ LAGET: Forfatter Birger Emanuelsen (fra venstre), lege Martin Runde, politikern­e Svein Mork Dahl, politiker Kristofer Andreas Lyngvi, butikkdriv­er Christophe­r Brekke og politiker Erik Johan Tellefsen Lindøe er blant de lokale aksjonaere­ne i Greenstat.
 ?? ??
 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? TROR PÅ SELSKAPET: Torstein Thorsen Ekern er en av lederne i selskapet Greenstat.
FOTO: VIDAR FLØDE TROR PÅ SELSKAPET: Torstein Thorsen Ekern er en av lederne i selskapet Greenstat.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? HAR TROEN: Karen Landmark eier over 100.000 aksjer i Greenstat.
FOTO: PRIVAT HAR TROEN: Karen Landmark eier over 100.000 aksjer i Greenstat.
 ?? FOTO: MONTASJE AGDERPOSTE­N/SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: MONTASJE AGDERPOSTE­N/SHUTTERSTO­CK
 ?? ??
 ?? FOTO: JON ANDREASSEN ?? ARENDAL: Torstein Thorsen Ekern presentert­e Greenstat på et folkemøte i Arendal tidlig i 2023.
FOTO: JON ANDREASSEN ARENDAL: Torstein Thorsen Ekern presentert­e Greenstat på et folkemøte i Arendal tidlig i 2023.
 ?? FOTO: GP TOMING ?? SOLKRAFT: Selskapet satser på solenergi i Bosnia.
FOTO: GP TOMING SOLKRAFT: Selskapet satser på solenergi i Bosnia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway