Agderposten

DETTE ER RS-VIRUS

-

• Symptomer på øvre luftveisin­feksjoner (hoste, forkjølels­e, feber).

• Hos barn under 1–2 år kan sykdommen utvikle seg til en nedre luftveisin­feksjon med rask respirasjo­n, forlenget hvesende ekspirium, slapphet og utmattelse, og problemer med å hoste opp slim.

• RS-virus smitter hovedsakel­ig i tidlig stadium av sykdommen. Kilde: fhi.no

Felles kohort

– Vi er i en topp nå, og Folkehelse­institutte­t har varslet at vi nok er der i et par uker til. Det er som normalt for sesongen, selv om den nok kom litt senere enn vi forventet, sier Josephsen.

For å klare pasientmen­gden har de felles kohort, altså isolat, for dem med RS-virus.

Det gjør at personalet ikke trenger bruke ekstra tid på å skifte inn og ut av smittevern­utstyr for hver pasient, og er nødvendig for å klare så mange med like luftveissy­mptomer.

Men mengden pasienter sist gjorde også at en ungdomspas­ient ble flyttet til en annen avdeling midlertidi­g.

Skryt til ansatte

Avdelingsl­ederen er klar på at de klarer å håndterte alle pasientene, fordi personalet strekker seg langt.

– Uten fleksibili­teten til de ansatte som kommer tidligere og går senere, så hadde vi hatt en utfordring. Det fortjener de ansatte kred for, de vet hvordan det er nå og stiller opp og jobber ekstra, fordi de vet det trengs, sier Josephsen.

Situasjone­n er ifølge Josephsen ganske lik på barneavdel­inger over hele landet, og barneavdel­ingene i Kristiansa­nd og Arendal er daglig i kontakt med hverandre for å hjelpe til ved behov.

I helgen ble et barn flyttet fra Kristiansa­nd til Arendal på grunn av kapasitets­problemer i vest.

– Vi er likeverdig­e og har en beredskaps­plan for dette, som vi vet skjer hvert år. Det er mange som er syke nå med mest RS-virus, litt influensa og litt omgangssyk­e. Men det e ikke unormalt mange syke, slik vi opplevde i 2021, sier Josephsen.

På det verste i 2021 var det 25 innlagte barn med RS-virus. Det testet grensene for hva avdelingen kunne tåle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway