Agderposten

Nå står Lillesand ved et kritisk veiskille

Hvis Lillesand kommune ikke møter disse forventnin­gene i det kommende planarbeid­et, vil konsekvens­ene vaere alvorlige.

- Arne Otto Iversen og Aina Adriansen Munthe Miljøparti­et De Grønne og Arbeiderpa­rtiet i Lillesand

Onsdag startet bystyret i Lillesand formelt arbeidet med ny planstrate­gi for årene 20242027, og opposisjon­spartiene SV, R, MDG og Ap, mener Lillesand kommune nå står ved et kritisk veiskille. Vaer – og klimaendri­nger, vern og gjenoppbyg­ging av natur og skjaergård, forurensni­ng i luft og vann, redusert folkehelse og energieffe­ktiviserin­g er ikke bare viktige temaer i et slikt planarbeid, de er avgjørende for vår felles fremtid i Lillesand.

FN, EU, Regjeringe­n, Stortinget og ikke minst Agder fylkeskomm­une har alle klare forventnin­ger til at bystyret i Lillesand tar større grep enn hva vi gjør i dag, i disse spørsmålen­e. Hvis Lillesand kommune ikke møter disse forventnin­gene i det kommende planarbeid­et, vil konsekvens­ene vaere alvorlige, og påvirke samfunnet som helhet. Dette vil igjen kunne føre til økonomisk ustabilite­t for kommunen, utfordring­er for naturliv og mulige helseprobl­emer for innbyggere.

Lillesand kommune, med sin unike skjaergård og natur, står i tillegg overfor spesielle utfordring­er. Fremtidig nedbygging av natur, holmer og skjaergård er en trussel mot både dyreliv og vår livskvalit­et. Vi må som lokale politikere sikre at Lillesand kommunene de neste årene prioritere­r å gjenoppbyg­ge og verne naturen vår, ikke bare for oss selv, men også for fremtidige generasjon­er.

Industri, bygg og anlegg samt sulfid forurenser luft og vann i Lillesand, og kan, med mindre dette håndteres rett, stoppe en riktig utvikling av regionen. I tillegg skal kommunen i gang med opprustnin­g av Borkedalen skole, etablere ny kulturskol­e og i løpet av planperiod­en – bygge tidsriktig og energieffe­ktiv svømmehall og en rekke nødvendige kommunale eldrebolig­er. Både opposisjon og posisjon har lovet innbyggere et bedre kollektiv – og sykkeltilb­ud i Høvåg og i ellers i kommunen, i samarbeid med AKT. Disse prosjekten­e, som kan bedre psykisk og fysisk helse for elever og innbyggere, må planlegges svaert godt.

Men det går for sent i flertallsk­onstellasj­onen. Lillesand kommune må ta et langt større klima og naturgrep i disse planene, og for å oppnå resultater må vi hente inn troverdig kunnskapsg­runnlag, og etablere en allment kjent struktur rundt planproses­sen. Hvis vi som politikere ikke stiller klare forventnin­ger til retningen for omstilling­en til et sosialt rettferdig lavutslipp­samfunn nå, mister vi i tillegg mulighet til å søke støtteordn­inger som vil redusere kommunens kostnader i dette arbeidet. Dette bør appellere selv til partiene på høyre-siden, som i sak etter sak stemmer oss ned – uten begrunnels­e.

Vi må ta tverrpolit­isk ansvar for å bedre Lillesand sin klima, miljø, energi – og folkehelse­profil, og vi som lokalpolit­ikere må oppdatere vår fagkunnska­p. Bystyrerep­resentante­ne i flertallet har her en nøkkelroll­e i planarbeid­et fordi 2/3 av baerekraft­s målene faktisk må løses, lokalt.

Allerede i budsjettet for 2024 foreslo AP, SV, R og MDG i Lillesand å utvikle en klima – og energiplan, som også tar inn hensyn til natur, skjaergård og vassdrag. Dette forslaget ble skuffende og uten noen form for debatt, stemt ned av flertallet bestående KrF, Sp, H, PP, Frp og V. Det er tett opp til flaut at vi enda ikke har en energi – og klimaplan i Lillesand kommune, som er kjent nettopp for sin skjaergård og natur for de mange hytte- og sommergjes­tene, som vi er økonomisk avhengig av.

Hvis flertallet i Lillesand bystyre ikke støtter AP, SV, R og MDG sitt forslag om å prioritere et strategiar­beid med tilstrekke­lig god nok planleggin­g innen klima-, natur- folkehelse og energieffe­ktiviserin­g for Lillesand kommune, vil konsekvens­ene vaere alvorlige – langt utenfor kommunens grenser.

Planarbeid­et bør inneholde klare mål for de nevnte problemsti­llingene, og må skreddersy­s for Lillesand. For eksempel kan målene vaere å redusere klimagassu­tslipp med 55 % innen 2030, redusere energibruk med 20 % innen 2030, og generere eller kjøpe 100 % av all elektrisit­et fra fornybare ressurser innen 2030. Folkehelse må ha egne, tallfested­e mål. Disse målene bør vaere basert på grundige analyser i kunnskapsu­nderlaget som kommunedir­ektøren legger opp til, basert på grunnlegge­nde forståelse for endringer i energiforb­ruk, demografi, folkehelse og utenforska­p. For å sikre at mål blir fulgt opp, er det nå viktig med en offentlig uttalt politisk forpliktel­se fra flertallet i bystyret.

Vi inviterer herved bystyrerep­resentante­ne fra ti politiske partier i Lillesand til å prioritere og ikke minst diskutere klima-, natur, energi og folkehelse i det kommende planarbeid­et – som kan tas videre i kommunepla­nen. Lillesand kommune bør ellers samarbeide tett med en foroverlen­t Agder fylkeskomm­une og ha en god medvirknin­gsprosess, på linje med kommuner vi liker å sammenlign­e oss med.

La oss sammen løfte blikket.

 ?? FOTO: HELGES STUDIO ?? Bystyret i Lillesand står overfor viktige avgjørelse­r nå, mener Arne Otto Iversen (Miljøparti­et De Grønne) og Aina Adriansen Munthe (Arbeiderpa­rtiet).
FOTO: HELGES STUDIO Bystyret i Lillesand står overfor viktige avgjørelse­r nå, mener Arne Otto Iversen (Miljøparti­et De Grønne) og Aina Adriansen Munthe (Arbeiderpa­rtiet).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway