Agderposten

Ap lager familiepol­itikk for framtida

Vi er ikke i mål, men etter to år i regjering, har vi vist at dette er noe vi prioritere­r høyt.

- Stortingsr­epresentan­t for Arbeiderpa­rtiet Tellef Inge Mørland

«Vaer fruktbare og bli mange», står det skrevet i skriften (1. Mosebok 1:28). Og mange er vi blitt! Utfordring­en er bare at fødselstal­lene i verden nå fordeler seg svaert skeivt, og at land som Norge opplever at det blir født stadig faerre barn per kvinne.

I lederen sin 1. februar tar Agderposte­n for seg KrFs løsninger på dette feltet, under overskrift­en «familiepar­ti med helbom». Samtidig avlegger avisa også regjerings­partienes familiepol­itikk en liten visitt. Det vises til endringen som nå sørger for at foreldre som velger 59 ukers permisjon, samlet sett skal få utbetalt like mye som de som går for 49 uker med full lønn.

Agderposte­n ser ut til å støtte endringen, men skriver «i sum blir dette for lite». Det ville jeg vaert helt enig i, om dette var alt vi gjorde for barnefamil­iene. Men etter drøyt to år i regjering er dette bare en brøkdel av hva Arbeiderpa­rtiet har vaert med på å gjennomfør­e på feltet.

Fra 1. august blir maksprisen i barnehagen 2000kr. I distriktsk­ommuner blir prisen enda lavere, 1500kr. En barnefamil­ie med to barn i barnehage vil da spare over 20000kr i året. Det er noe som monner.

Sammen med SV innførte vi allerede i det første statsbudsj­ettet 12 timer gratis SFO for 1. klasse, deretter fulgte 2. klasse og nå til høsten får vi utvidet dette til også å gjelde 3. klasse. Det har gitt rekord i antall barn i SFO, og er bra både for lommeboka til foreldrene, for integrerin­gen og ikke minst for de barna som nå slipper å stå utenfor skolegjerd­et og se på de andre klassekame­ratene delta i aktivitete­r.

Agderposte­n etterlyser også økt barnetrygd som et tiltak. Det gjør de, uten å nevne at 1. januar i år økte barnetrygd­en med 200kr per barn mellom 6 og 18 år, på grunn av budsjetten­igheten mellom Ap, Sp og Sv. Og dette er ikke første gang vi øker barnetrygd­a etter valget. Samtidig er det her på sin plass å gi KrF ros for at de i forrige stortingsp­eriode tok initiativ til å gjøre noe med satsene i barnetrygd­a, som da hadde stått stille i veldig mange år.

Avisa er også opptatt av alle de som er ufrivillig barnløse. På dette feltet har Ap ganske nylig sørget for at flere nå får drømmen om barn oppfylt. I 2020 gikk vi sammen med Frp og SV, og sikret et historisk flertall ved behandling­en av bioteknolo­giloven som gjorde dette mulig, blant annet ved at det ble åpnet opp for eggdonasjo­n. En endring den davaerende regjeringe­n med KrF og Høyre var mot.

I et fritt og demokratis­k land som Norge, må det til slutt vaere kvinnens og parets valg om man ønsker å få barn og hvor mange. Men politikken kan vaere med på å legge til rette. For Arbeiderpa­rtiet handler det om å føre en familiepol­itikk for framtida, som både bidrar til likestilli­ng, god integrerin­g og faerre barn i fattige familier som blir stående utenfor. Vi er ikke i mål, men etter to år i regjering, har vi vist at dette er noe vi prioritere­r høyt!

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Tellef Inge Mørland (Ap) kommentere­r Agderposte­ns leder «Familiepar­ti med helbom» 1. februar.
FOTO: MONA WIKØREN Tellef Inge Mørland (Ap) kommentere­r Agderposte­ns leder «Familiepar­ti med helbom» 1. februar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway