Agderposten

Fylte 20 år som omstridt og populaer pengemaski­n

I helgen kunne du gratulere den som kanskje kjenner deg aller best. Facebook fylte 20 år og har gått fra en eksklusiv klubb til kontrovers­iell gigant.

- Snorre Schjønberg, NTB redaksjone­n@agderposte­n.no

Facebook er den største suksesshis­torien i bølgen av sosiale medier. Det er verdens mest brukte. Ifølge Ipsos hadde hele 86 prosent av Norges voksne en profil der i oktober.

For mange er Facebook i bruk daglig. Besteforel­dre holder kontakt med barnebarna, og alle blir minnet om hvem som har bursdag. En stor andel av bursdagsgr­atulasjone­ne i Norge skjer nettopp der.

Men veien fra et lite sosialt nettverk for Harvard-studenter til å vaere allemannse­ie, har vaert lang. Underveis er Facebook også rammet av en rekke kontrovers­er.

Omstridt gigant

Senest denne uken måtte toppsjef Mark Zuckerberg snu seg i en kongresshø­ring, se rett på ofre for overgrep og deres familier og beklage det de hadde vaert gjennom.

Facebook var da anklaget for å ha blitt et sted der barn utsettes for seksuelle overgrep og mobbing, samt oppmuntres til selvskadin­g og spiseforst­yrrelser.

I tillegg har anklagene de siste årene haglet mot hvordan Facebook håndterer personoppl­ysningene til den enorme brukerbase­n. Selskapet er samtidig beskyldt for misbruk av sin stilling som ett av verdens største selskap.

Det er også avslørt hvordan regimer og urokråker bruker Facebook til å spre falske nyheter.

Eierselska­pet heter nå Meta. I tillegg til Facebook kontroller­er det blant annet Instagram

og WhatsApp – to andre giganter.

Tilbake i den spede begynnelse­n var det langt fra selvsagt at Facebook skulle lykkes. En rekke sosiale medier var lansert, for eksempel Myspace eller norske Blink og Nettby. Mange gikk under nesten med en gang.

Facebook gikk først på lufta 4. februar 2004. Zuckerberg hadde laget siden sammen med romkamerat­er og medstudent­er, saerlig Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz og Chris Hughes.

Allerede i den spede begynnelse­n ble det konflikter. Blant annet med Winklevoss­tvillingen­e som mente Zuckerberg hadde stjålet deres idé. Senere også mellom Zuckerberg og Saverin. Konflikten­e er blant annet skildret i filmen «The Social Network» i 2010.

I starten var det bare studenter ved Harvard som kunne bli med. Etter hvert kunne også studenter ved andre studiested­er i USA melde seg på.

Trussel mot rikets sikkerhet?

For flere her hjemme i Norge ble løsningen å late som man gikk på et amerikansk universite­t eller college. Det måtte godkjennes av en som allerede var på innsiden, men det var ingen kontroll utover det.

I 2006 ble siden åpnet for alle. Nå har Facebook 3 milliarder aktive brukere hver måned.

Nordmenn var blant de aller ivrigste til å melde seg på, og snart var hundretuse­ner på Facebook.

Det førte til debatt om å legge ut bilder av barn, frykt for at norske soldater skulle bli drept og advarsler fra Nasjonal sikkerhets­myndighet (NSM) om at Facebook kunne true rikets sikkerhet.

– Det er skremmende å se hva folk allerede har publisert, sa seniorkons­ulent Roar Thon i NSMs avdeling for sikkerhets­kultur i 2007.

– Revolusjon­erende

IT-analytiker Jasmine Engberg sier at hun aldri glemmer dagen da hun laget sin Facebook-profil.

– Facebook var revolusjon­erende da det ble lansert. Det er vanskelig å forklare påvirkning­en Facebook har hatt i formingen av alt fra popkultur til politikk og hvordan vi oppfører oss på nettet, sier hun til AFP.

I starten skrev man på veggen til hverandre i stedet for å chatte. Man kunne dele bilder eller «poke» – et lite digitalt dytt som egentlig bare sa hei, jeg tenkte på deg. Det viktigste – og mest avhengighe­tsskapende – var kanskje at man kunne like og bli likt.

Engberg sier at feeden – hjemskjerm­en – Facebook har utviklet, har vaert formende. Algoritmer er blitt et kjent begrep. Det er avanserte beregninge­r som utføres for å finne ut hva det er sannsynlig at du vil se, like og dele.

Pengemaski­n

Det har på sikt gjort Facebook til en pengemaski­n, der bedrifter betaler dyrt for å sponse innlegg som kan treffe grupper og enkeltpers­oner helt målrettet. Det har også ført til mye av kritikken mot Facebook.

Siden er gratis, men i realiteten blir du produktet, mener kritikerne. Jo mer informasjo­n om hvem du er og hva du liker, jo bedre produkt har Facebook å selge annonsøren­e.

I 2022, som var et dårlig år for nettgigant­ene, tjente Facebook 23 milliarder dollar.

– De er fortsatt uimotståel­ige for annonsører, takket vaere rekkevidde­n og ytelsen, sier Engberg.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB ?? 20 ÅR: Facebook er blitt en del av hverdagen til milliarder verden rundt. Nettsiden fylte 20 år søndag.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB 20 ÅR: Facebook er blitt en del av hverdagen til milliarder verden rundt. Nettsiden fylte 20 år søndag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway