Agderposten

DET HENDTE

-

1912: Eva Braun ble født i München, som datter av en syerske og en skolelaere­r. Braun var bare 17 år da hun traff sin senere elsker og ektemann. Hun arbeidet da som assistent og modell for nazipartie­ts offisielle fotograf Heinrich Hoffmann. De to møttes første gang i Hoffmanns München-studio i oktober 1929, og det fortelles at den 23 år eldre Adolf Hitler ble presentert for Fräulein Braun som «Herr Wolff». Hitler kom til å vise seg ytterst sjelden offentlig sammen med sin elskerinne. Braun fikk aldri vaere til stede når Hitler mottok sine politiske forbindels­er, og hun var heller ikke medlem av nazipartie­t.

1952: Kong George VI av Storbritan­nia døde av lungekreft, og hans 25 år gamle datter Elizabeth arvet tronen. Elizabeth og hennes ektemann prins Philip befant seg i Kenya da kongen døde. I det øyeblikket Elizabeth ble dronning, satt hun i en offisiell middag som ble holdt i Treetops Hotel i Aberdare nasjonalpa­rk. Hotellet er bygd som en stor trehytte som baeres oppe av høye trekroner. Den britiske storviljeg­eren og forfattere­n Jim Corbett, som var gjest ved hotellet den historiske kvelden, skrev senere i hotellets gjestebok: «For første gang i verdenshis­torien har en ung pike klatret opp i et tre som prinsesse den ene dagen, og klatret ned igjen som dronning den neste.»

1958: Åtte Manchester United-spillere mistet livet da flyet de var om bord i skled av rullebanen under takeoff fra München. Uniteds førstelag var på vei hjem fra Beograd etter å ha spilt kvartfinal­e i europacupe­n da ulykken skjedde. Blant de omkomne var lagkaptein Roger Byrne, måltyven Tommy Taylor og det 21 år gamle stjernesku­ddet Duncan Edwards. Sistnevnte overlevde selve ulykken, men døde to uker senere av skadene hadde pådratt seg. Kort før sin død hadde Duncan Edwards skrevet boka «Tackle Soccer This Way», en instruksjo­nsbok i fotball der han ga tips og råd til unge spillere. Boka ble gjenutgitt i 2009 etter å ha vaert ute av sirkulasjo­n i flere tiår. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway