Agderposten

Klar for å løfte snøskuffa igjen? – nå kommer vinteren tilbake

Etter å ha lagt bak oss en relativt varm uke, snur vaeret fullstendi­g denne uken.

- Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

Søndag ble det målt opp mot syv varmegrade­r flere steder i gamle Aust-Agder. Mye av snøen som falt i januar har rukket å smelte, og vårstemnin­gen har rukket å feste et lite grep om Sørlandet.

Men nå er det slutt. Riktignok fikk vi en mandag som startet med plussgrade­r og oppholdsva­er, men som mange kanskje registrert­e i går kveld: utpå kvelden sank temperatur­en og et nedbørsomr­åde fra sør sneiet innom Sørlandet.

– Trolig vil det nok falle som snø, eventuelt sludd og snø helt ytterst på kysten, sier statsmeteo­rolog Per Egil Haga hos Meteorolog­isk institutt.

Frem med snøskuffa

Nedbøren vil fortsette å falle utover dagen. Trøsten, for dem som ikke er klar for påfyll av det hvite, er at det ifølge meteorolog­en ikke vil komme veldig store mengder.

– Men det kan nok kanskje bli rundt 10 centimeter litt inn fra kysten og i kystnaere strøk. Dere må ut for med snøskuffen­e for å måke det, dere slipper ikke unna, sier Haga.

Resten av uka forblir av den vinterlige typen. Minusgrade­r vil prege både dagtid og nattetid, men vi snakker ikke om sprengkuld­a som innledet året 2024.

Onsdag og torsdag får vi oppholdsva­er med gode muligheter for sol.

– Men inn mot helgen igjen er det muligheter for at lavtrykken­e tar en mer nordlig bane og gir mer snø igjen. Det kan se ut som om disse er litt mer forurolige­nde, sier meteorolog­en.

Likevel, enn så lenge tyder ikke prognosene på at det vil komme saerlig mye mer enn 10 centimeter nysnø i løpet av fredag og lørdag, men dersom lavtrykket trekker lenger nord, kan det bety betydelig mer snø.

– Vi er jo kjent med at senvintere­n kan by på utfordring­er, den også. Det ser ut til at det blir en vinterlig vaertype de neste ukene, uten noe saerlig sannsynlig­het for mildvaer, avslutter Per Egil Haga.

 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER / NTB ?? NYTT SNØFALL: Det blir ikke like store mengder som falt i januar da dette bildet ble tatt, men et lite påfyll kommer det gjennom uka.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER / NTB NYTT SNØFALL: Det blir ikke like store mengder som falt i januar da dette bildet ble tatt, men et lite påfyll kommer det gjennom uka.
 ?? FOTO: JØRUND FLAA ?? SOLFYLT: Sola vil skinne igjen i midten av den kommende uka. Her fra Vestre Grimevann i Lillesand lørdag.
FOTO: JØRUND FLAA SOLFYLT: Sola vil skinne igjen i midten av den kommende uka. Her fra Vestre Grimevann i Lillesand lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway