Agderposten

Morrow vil bruke 200 mill. kroner på ny tomt og veier

Morrow Batteries trenger tomta der Agder Renovasjon holder til i dag. Nå skal kjøpet av ny tomt én kilometer unna opp til politisk behandling.

- Siri Fossing siri.fossing@agderposte­n.no

Agder Renovasjon (ARIKS) eies av Arendal, Grimstad og Froland kommuner, og har tilhold i Heftingsda­len. Der er det kommet en ny nabo, som kan komme til å trenge mer plass.

For avtalen Arendal kommune inngikk med nabo Morrow Batteries i 2021 om bygging av batterifab­rikken har som konsekvens at Agder Renovasjon må flytte sin virksomhet til ny lokasjon.

Ny tomt

«Morrows Batteries AS sin opsjon går ut på at renovasjon­sarealet skal vaere ferdig planert og stilles til selskapets disposisjo­n minimum 2 år og 4 måneder etter at selskapet har gitt melding om at de vil ta den i bruk», står det i saksfremle­gget.

Dermed måtte Arendal kommune starte jakten på en ny renovasjon­stomt.

De trengte ikke reise langt. I desember 2022 ble det klart at Arendal kommune har inngått en intensjons­avtale om kjøp av ny tomt til Agder Renovasjon med grunneier Repstad anlegg AS på motsatt side av E18.

200 millioner

Dette naeringsom­rådet kalles Longum Nord, og mens renovasjon­sanlegget i dag sprer seg over 140 mål, innebaerer intensjons­avtalen om kjøpet av den ny tomta på Longum Nord et område på 150 mål.

Den ferdig opparbeide­de tomta på Longum Nord vil koste i overkant av 161 millioner kroner.

I tillegg kommer blant annet kostnadene til tilførsels­vei og en andel av hovedvei og teknisk infrastruk­tur gjennom industriom­rådet.

Totalt er det anslått at tomtekjøpe­t vil koste Arendal kommune rundt 200 millioner kroner.

Nødvendig forutsetni­ng

Denne uka skal politikern­e i Arendal kommune behandle kjøpet av tomta.

Kommunedir­ektøren er klar i sin anbefaling til bystyret.

«Andre lokasjoner har vaert vurdert, men etter kommunedir­ektørens oppfatning foreligger det ingen andre faktiske alternativ­er som vil vaere egnet for etablering av et nytt renovasjon­sanlegg. Derfor anbefaler kommunedir­ektøren at Arendal bystyre godkjenner avtalen om kjøp av tomt på Longum Nord for ARIKS sitt nye renovasjon­sanlegg.» står det i saksfremle­gget.

«Kommunedir­ektøren vurderer at avtalen ivaretar kommunens interesser på en god måte, og at den er en nødvendig forutsetni­ng for utviklinge­n av batterifab­rikken.» står det videre.

 ?? ?? PÅ FLYTTEFOT: Agder Renovasjon må flytte fra Heftingsda­len i Arendal. Nå skal kjøpet av ny tomt for anlegget behandles politisk.
PÅ FLYTTEFOT: Agder Renovasjon må flytte fra Heftingsda­len i Arendal. Nå skal kjøpet av ny tomt for anlegget behandles politisk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway