Agderposten

– Jeg har et behov for raske penger

Mobiltelef­oner, hundeseler og leilighete­r som ikke finnes. Denne uka var den såkalte «lurelegen» tilbake i retten, tiltalt for tolv nye bedrageris­aker.

- Siri Fossing siri.fossing@agderposte­n.no

– Hvis jeg vil ha noe, så vil jeg ha det nå, sa den tiltalte da hun forklarte seg i Agder tingrett mandag.

«Lurelegen» ble i 2017 dømt til 2,5 års fengsel for bedrageri og flere andre lovbrudd.

Blant annet utga hun seg for å vaere lege, og svindlet store summer fra personer som trodde de fikk medisinsk behandling.

Mandag var hun tilbake i retten.

Ikke flink med penger

– Jeg har aldri vaert flink med penger. Jeg har foreldre som har drevet i eiendomsbr­ansjen, og en mor som i perioder gir meg opp mot en halv million kroner, og så plutselig er det stopp, så må jeg klare meg selv, forklarte hun.

Når hun da har hatt behov for penger, har hun forsøkt å skaffe seg disse gjennom salg og utleie på Finn.no.

– Jeg har et behov for raske penger, sa hun.

Kvinnen er anklaget for flere bedragerie­r. Hun har benyttet seg av Finn.no, og solgt mobiltelef­oner, Macbook og hundesele som kjøperne har betalt for, men aldri mottatt. Hun har også tatt depositum for leilighete­r hun ikke eier.

Hun forklarer denne svindelen med en oppvekst hvor hun har fått det hun vil ha.

Uforbehold­en tilståelse

Totalt skal kvinnen ha svindlet de fornaermed­e for rundt 385.000 kroner. Aktor Unni Guldberg la ned påstand om 10 måneders fengsel for disse bedragerie­ne.

– Hun setter sine egne behov foran andres, det ser man også av tidligere dommer, påpekte Guldberg.

Ingen av de fornaermed­e var innkalt som vitner. Dette skyldes kvinnens uforbehold­ne tilståelse.

– Gjennomgåe­nde, når hun har blitt avhørt, har hun erkjent forholdene umiddelbar­t. Vi har ikke sett behov for at alle vitnene møter, vi har dokumentas­jon, sa Guldberg i Agder tingrett.

– Hun har ikke gjort noe for skjule noe. Hun bruker sitt eget navn og eget telefonnum­mer, sa Guldberg.

Dette, samt at hun møtte i retten og avga forklaring,

skal komme tiltalte til gode i en straffeutm­åling.

Beklaget

– Ja, sa tobarnsmor­en da hun ble spurt om hun erkjente straffskyl­d for det hun var tiltalt for.

Det gjaldt både de 12 bedragerie­ne, og en post som omhandlet kjøring i beruset tilstand.

– Jeg er veldig lei for det, jeg skjønner at det får konsekvens­er, både for dem og for meg, sa hun i sin forklaring.

Kvinnen forstår ikke selv hvorfor hun gjør det.

– Jeg skulle gjerne skjønt det, jeg trenger hjelp av en psykolog. Jeg er både oppegående og intelligen­t, og har både sympati og empati. Og jeg får dårlig samvittigh­et, sa hun i retten.

– Jeg har hatt en IPhone å selge, men så har jeg kanskje solgt den til fire stykker. Og sendt den til en. Så har tenkt at det ordner seg, og at jeg skal gjøre opp, forklarte hun om sin svindelmet­ode på Finn.no.

Men hun kan ikke huske om hun faktisk har betalt noen tilbake penger de har sendt uten å få noe for dem.

– Nei, det husker jeg ikke, sier hun.

Mildest mulig måte

– Hun har innrømmet skyld, redegjort for alt, ikke forsøkt å skjule noe. Hun har ikke innsikt i hvorfor hun gjør dette, men forstår at hun trenger hjelp. Det kan fremstå som mer komplekst enn behovet for raske penger, påpekte forsvarer Kristoffer Vibe Koch i sin prosedyre.

– Hun må komme seg ut av dette destruktiv­e mønsteret. Det er en destruktiv måte å leve på. Hun skiller seg ut fra en normal gjenganger. Hun må ta skikkelig tak for å komme ut av dette. Det må noe annet til. Fengsel hjelper ikke. Det ser hun selv også, sa Koch i sin prosedyre.

Kristoffer Vibe Koch mente aktors utgangspun­kt for straffeutm­ålingen var for strengt og for høyt.

– Hun har liten eller ingen inntekt, og en utfordrend­e familiesit­uasjon. Jeg legger ned påstand om at tiltalte anses på mildeste mulig måte, sa Vibe Koch i sin prosedyre.

 ?? ?? «LURELEGEN»: Kvinnen som når er tiltalt for 12 bedragerie­r, har tidligere sonet en dom på 2,5 års fengsel for bedrageri. Da utga hun seg blant annet for å vaere lege. ARKIVFOTO
«LURELEGEN»: Kvinnen som når er tiltalt for 12 bedragerie­r, har tidligere sonet en dom på 2,5 års fengsel for bedrageri. Da utga hun seg blant annet for å vaere lege. ARKIVFOTO
 ?? ??
 ?? FOTO: SIRI FOSSING ?? RETTSSAK: Denne uken måtte en bedragerit­iltalt kvinne møte i Agder tingrett i Arendal. Dommer i saken er Øyvind Strand.
FOTO: SIRI FOSSING RETTSSAK: Denne uken måtte en bedragerit­iltalt kvinne møte i Agder tingrett i Arendal. Dommer i saken er Øyvind Strand.
 ?? FOTO: SIRI FOSSING ?? AKTOR: Unni Guldberg.
FOTO: SIRI FOSSING AKTOR: Unni Guldberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway