Agderposten

Boikott Israel!

Israel får uhindret ture fram og fortsette sin nedslaktin­g av en sivilbefol­kning som ikke har noen muligheter til å flykte. Det er uhyrlig!

- Vidar Iversen Styremedle­m Rødt Risør

Etter snart 4 måneder med brutal, skånselløs bombing av sykehus, skoler, boliger og ødeleggels­e av infrastruk­tur på Gaza-stripa har Den israelske haeren tatt livet av over 27.000 mennesker, hvorav 10.000 er barn. Slike grusomhete­r burde ført til internasjo­nale reaksjoner og sanksjoner fra den sivilisert­e verden umiddelbar­t. Men nei, Israel får uhindret ture fram og fortsette sin nedslaktin­g av en sivilbefol­kning som ikke har noen muligheter til å flykte. Det er uhyrlig!

Staten Israel er en okkupasjon­smakt som har fordrevet hundretuse­ner palestiner­e på flukt siden staten ble opprettet i 1948. På bakgrunn av den vanvittige nedslaktin­gen av palestinsk­e sivilister som har funnet sted siden 7. oktober i fjor har Sør-Afrika stevnet Israel for FN-domstolen, anklaget for folkemord.

Stortinget innser at staten Israel bryter folkerette­n, det skulle bare mangle, men regjeringa og stortingsf­lertallet er ikke villig til å iverksette sanksjoner. Det er like forstemmen­de at en stat som er under etterforsk­ning for folkemord skal tjene penger på det norske oljefondet. Fondet har investert over 13 milliarder kroner i israelske selskaper.

Regjeringa burde instruert

Norges Bank til å fryse investerin­gene i israelske selskaper og selge seg ut, slik regjeringa gjorde overfor Russland da Putin angrep Ukraina i 2022. Regjeringa har ikke anerkjent Palestina som en egen stat og heller ikke sluttet seg til Sør-Afrikas folkemord-anklage.

Norge har et godt renommé som fredsnasjo­n og en viktig bidragsyte­r til FN og humanitaer­e operasjone­r rundt om i verden. Men Norge har i alle år vaert en tro Israel-venn og det har sittet langt inn for norske stortingsp­olitikere å kritisere Israels gjentatte brudd på Folkerette­n, apartheidl­ignende styreform og opprettels­en av jødiske bosetninge­r på okkupert palestinsk land og enda mindre; iverksette straffetil­tak. Det har den palestinsk­e befolkning­a lidd under.

Men nå er nok nok! Regjeringa Støre, ved utenriksmi­nisteren, har fordømt det hensynsløs­e angrepet på sivilbefol­kninga på Gaza-stripa i sterke ordelag, men ikke villet gå til noen konkret form for handling.

I anstendigh­etens og humanitete­ns navn bør vi nå kreve at regjeringa:

– Stopper handelen fra ulovlige bosetninge­r!

- Slutter å investere i ulovlig okkupasjon!

- Stanser våpensalg til Israel!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway