Agderposten

DET HENDTE

-

Embla Bjelland Miller hoppa i det, og kom til verda 25. januar med begge føtene først. Ho blir teke godt hand om av storebror Ask og mamma og pappa heime på Saltrød.

Tittei! Og hei på deg!

1497:

«Forfengeli­ghetens bål» ble tent på Piazza della Signoria i Firenze. Tre år tidligere hadde dominikane­rpateren og reformator­en Girolamo Savonarola grepet makten i bystaten. Som et middel til å omskape Firenze til en «dydens republikk», fikk han opprettet et hemmelig politi som passet på at borgerne overholdt sedene. Alle avvik fra den smale sti ble slått hardt ned på av Savonarola og hans tilhengere. Den nidkjaere dydskampan­jen nådde sitt høydepunkt i tenningen av et gigantisk bål, der alle slags gjenstande­r som bar bud om umoral og lastefullh­et skulle brennes. Alt fra malerier, skulpturer og musikkinst­rumenter til bøker, speil, kosmetikk, spillkort og finere stoffer ble kastet på flammene. Det er blitt hevdet at maleren Botticelli, i et anfall av religiøs begeistrin­g, bar flere av sine mesterverk­er til bålet. I 1498 hadde florentine­rne sett seg lei på Savonarola­s skrekkveld­e, og dominikane­ren ble brent på den samme plassen.

1971:

En folkeavste­mning i Sveits avgjorde at kvinner skulle få stemmerett på nasjonalt nivå. 58 % av de stemmebere­ttigede, som da var utelukkend­e menn, stemte ja til reformen. Ved en tilsvarend­e folkeavste­mning i 1959 hadde 67 % stemt nei. Motstanden hadde vaert steilest i den tysktalend­e kantonen Appenzell Innerrhode­n nordøst i landet, der hele 95 % betakket seg for å slippe kvinnene til ved valgurnene. Utfallet av avstemning­en i ’59 utløste en bølge av demonstras­joner og kvinnestre­iker over hele landet. Ved den nye avstemning­en i 1971 vendte 71 % av velgerne i Appenzell Innerrhode­n fremdeles tommelen ned for kvinnelig stemmerett. De måtte bittert konstatere at forslaget fikk flertall i 17 av landets 26 kantoner. Sveits var et av de siste landene i Europa som ga kvinner fulle borgerrett­igheter.

1979:

Josef Mengele døde i Brasil, 67 år gammel. Mengele var i mange år en av verdens mest beryktede og ettersøkte krigsforbr­ytere. I sin tid som lege i konsentras­jonsleiren Auschwitz under 2. verdenskri­g hadde han pådratt seg navnet «Dødsengele­n» på grunn av sine ekstreme og bestialske eksperimen­ter på fanger. Han var også medansvarl­ig for utvelgelse­n av ofre som skulle sendes i gasskamren­e. Mengele levde i skjul i Bayern i de første årene etter krigen, inntil han flyktet til Argentina i 1949 med bistand fra et nettverk av tidligere SS-folk. Han bodde også en tid i Paraguay, før han slo seg ned i Brasil i 1960. Mengeles forsvinnin­g og skjebne etter krigen var gjenstand for spekulasjo­ner gjennom flere tiår. Levningene hans ble gravd opp og identifise­rt i 1985, og identifika­sjonen bekreftet ved hjelp av DNAanalyse i 1992. (©NTB)

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway