Agderposten

– Innbyggern­e må kunne greie seg selv

Snøstormen som preget starten av 2024 har gitt kommunene nye erfaringer. Det er spesielt på et punkt ledelsen i Grimstad kommune ser et stort forbedring­spotensial.

- Marie N. Kalvehagen maka@agderposte­n.no

I kjent stil åpnet kommunaldi­rektør i Grimstad Magnus Mathisen onsdagens kommunesty­remøte med å informere politikern­e om pågående saker.

Selv om det de siste dagene har kommet enda litt mer snø, er det ingenting sammenlign­et med hvordan det så ut de første dagene i januar.

Kommunens arbeid rundt snøstormen er nå evaluert, og det er spesielt på et felt ledelsen ser et stort forbedring­spotensial.

– Det kanskje viktigste punktet er egenbereds­kapen hos innbyggern­e. Den må økes. Så det er en skjerpet anbefaling til alle innbyggere, sier Mathisen.

– Forventer for mye

Egenbereds­kap innebaerer at man må kunne ta vare på seg selv og sine naermeste dersom det oppstår en uforutsett hendelse og man ikke kan komme seg på butikken.

Dagens råd er at folk bør kunne klare seg selv i tre dager i en krisesitua­sjon.

– Innbyggern­e må kunne greie seg selv når det skjer noe. Vi merket gjennom denne hendelsen at det er forventnin­ger om at kommunen skal løse ting hele tiden. Men vi må prioritere de som virkelig trenger det, så det er helt umulig å hjelpe alle.

Mathisen viste blant annet til et lengre strømbrudd i Reddal som potensielt kunne medført en farlig situasjon uten egenbereds­kap.

– Strømbrudd­et varte så lenge at batteriene på trygghetsa­larmene begynte å gå tomme. Hadde det vart enda lengre hadde befolkning­en gått uten kommunikas­jonsmidler. Dette kunne reelt skjedd. Derfor er det viktig at befolkning­en forstår at vi må ha en egenbereds­kap.

– Trenger firehjulst­rekkere

Det er imidlertid ikke bare innbyggern­e som kan skjerpe beredskape­n. Han viser også til noen erfaringer kommunen gjorde seg.

– Hjemmetjen­estens biler ble utstyrt med spader, sand og varme klaer. Bilene ble omdisponer­t slik at hjemmetjen­esten fikk flere biler med firehjulsd­rift. Men vi har likevel erfart at vi må ha nok firehjulst­rekkere.

Kommunedir­ektøren forteller at kriseledel­sen hadde totalt sju møter i løpet av snøkaoset.

– Vi ser at vi trenger bedre organiseri­ng rundt frivillige. Men arbeidet rundt dette vet jeg allerede er i gang.

 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? Glimt fra Grimstad sentrum etter det store snøfallet i januar.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N Glimt fra Grimstad sentrum etter det store snøfallet i januar.
 ?? FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN ?? MÅ ØKES: Egenbereds­kapen hos innbyggern­e må økes, sier kommunedir­ektør Magnus Mathisen.
FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN MÅ ØKES: Egenbereds­kapen hos innbyggern­e må økes, sier kommunedir­ektør Magnus Mathisen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway