Agderposten

Helsearbei­der dømt for seksuelt overgrep

En helsearbei­der bosatt øst i Agder er i Oslo tingrett dømt for overgrep mot en pasient ved en klinikk i Oslo. Han har tidligere drevet egen praksis på Sørlandet.

- Maia Aslaksen maia.aslaksen@agderposte­n.no

Handlingen­e som beskrives i dommen skal ha skjedd i slutten av februar 2023, mens den kvinnelig pasienten gikk til behandling for nakkeprobl­emer.

Hun skal ha fått beskjed av tiltalte om å ta av BHen og buksene, før han masserte henne med olje. Han skal senere ha bedt henne om å ta av trusen.

Den tiltalte mannen skal, ifølge dommen, blant annet ha berørt brystene hennes og ført flere fingre inn og ut av skjeden uten hanske.

Kvinnen forklarte i retten at mannen under denne behandling­stimen spurte om hun lett fikk orgasme, og at han sa at «en normal kvinne ville ha respondert på behandling­en», før han spurte om han skulle gi henne oralsex.

Hun svarte nei, forklarte kvinnen i Oslo tingrett.

Mannen skal ha påpekt at det han gjorde «ikke ga ham noen seksuell tilfredsst­illelse», forklarte kvinnen.

Hun oppfattet at hun og mannen var alene på klinikken da overgrepet skjedde, og hun var redd for hva som ville skje dersom hun reiste seg fra behandling­sbenken.

Det var Aust-Agder blad som først omtalte saken.

Oppsøkte overgrepsm­ottak

I retten forklarte kvinnen at hun hoppet over plagg da hun kledde på seg og at hun ikke knyttet skolissene, for å fortest mulig komme seg ut.

Tiltalte skal ha klappet henne på hodet og kalt henne «flink jente», heter det i dommen.

Da hun kom ut i korridoren for å betalte skal det ha vaert mørkt, tomt for folk og helt stille, med låst dør.

I bilen ringte hun en venninne før hun oppsøkte et overgrepsm­ottak. Hun tok også kontakt med en annen behandler hun hadde gått til tidligere for å få vedkommend­es syn på behandling­en.

Den tiltalte mannen har erkjent straffskyl­d, men mener at han «bare hadde gode intensjone­r» og at det forskjell på hvordan han og pasienten tolker det som hendte.

I samtaler om behandling­en i forkant av timen, skal den tiltalte ha beskrevet den som «livsviktig» ovenfor pasienten.

Han dømmes til 9 måneders fengsel og fratas retten til å ha pasienter.

I tillegg må han betale fornaermed­e en oppreisnin­g på 100.000 kroner og erstatning for økonomisk tap på 1.629 kroner, i tillegg til sakskostna­der.

Ikke første gang

Det er ikke første gang mannen er anmeldt. En sak mot ham med tre fornaermed­e ble henlagt på bevisets stilling i 2014.

Han ble den gangen fratatt autorisasj­onen til yrkestitte­len han på denne tiden arbeidet under, og for å ta imot nye pasienter måtte han bytte yrkestitte­l.

Etter en lovendring i 2022 ble det innført krav om autorisasj­on også for mannens nye tittel. Han har sendt inn en søknad om å få beholde tittelen, og har fått fortsette arbeidet mens han ventet på svar.

Han har ikke fått svar på søknaden.

Ifølge opplysning­er til Aust-Agder Blad planlegger verken den dømtes advokat eller statsadvok­atene å anke dommen, som blir rettskraft­ig 9. februar.

 ?? FOTO: TROND REIDAR TEIGEN / NTB ?? DØMT: En helsearbei­der bosatt øst i Agder ble dømt til 9 måneders fengsel i Oslo tingrett for overgrep mot en pasient.
FOTO: TROND REIDAR TEIGEN / NTB DØMT: En helsearbei­der bosatt øst i Agder ble dømt til 9 måneders fengsel i Oslo tingrett for overgrep mot en pasient.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway