Agderposten

Elevene vil beholde mobilen

Mobiltelef­onen må ut av klasseromm­ene på både grunnskole­n og videregåen­de, anbefaler Utdannings­direktorat­et. Det er ikke veien å gå, mener Elevorgani­sasjonen.

- NTB – Linus Røvik Hauge og Edvin Strømme

Direktorat­et mener at også friminutte­ne bør vaere mobilfrie på både barne- og ungdomssko­len.

– Jeg er helt enig i direktorat­ets anbefaling. Mobiltelef­onen har ingen naturlig plass i norsk skolehverd­ag. Jeg er trygg på at norske kommuner og fylkeskomm­uner følger nasjonale faglige anbefaling­er, sier kunnskapsm­inister Kari Nessa Nordtun (Ap).

Kort tid etter at hun tiltrådte som statsråd, ba Nordtun direktorat­et komme med en anbefaling og veileder om hvordan skolene kan regulere elevenes mobilbruk.

Ønske om hjelp

Anbefaling­en og veilederen som nå er på plass og gjelder fra i dag, skal hjelpe kommunene, fylkeskomm­unene og skolene å lage regler for sine elever. Regler for elevenes mobiltelef­onbruk skal vaere en del av ordensregl­ementet lokalt og fastsettes i lokal forskrift.

– Selv om flere skoler allerede er blitt mobilfrie, er det mange rektorer, laerere og foreldre som har ønsket seg tydeligere forventnin­ger og hjelp til å regulere mobilbruk i skolen. Nå har de fått tydelige anbefaling­er og klar veiledning til å fatte vedtak om mobilfrie skoler, sier Nordtun.

– Slår inn åpne dører

Venstre-leder og tidligere kunnskapsm­inister Guri Melby mener anbefaling­en er unødvendig.

Blandede reaksjoner

– Dette forslaget slår inn litt åpne dører. Det bidrar til en unødvendig umyndiggjø­ring av norske laerere og elever, sier Melby i Politisk kvarter på NRK.

Hos Elevorgani­sasjonen er de skuffet over onsdagens anbefaling fra Utdannings­direktorat­et.

– Vi stiller oss ganske negative til reglene, mye av det er fordi man ikke anerkjenne­r dannelsesa­nsvaret skolen har for mobilbruk og teknologi, sier Elevorgani­sasjonens leder

Petter Andreas Lona til NTB.

Han mener dette bare er å skyve mobilprobl­emene over på foreldre og andre samfunnsin­stitusjone­r.

– Problemet er at ungdommene bruker Tiktok til 3 på natta. Vi ville heller sett på hvordan man kan integrere mobilbruke­n inn i undervisni­ngen, fortsetter Lona.

Mindre strengt

På videregåen­de skoler er ikke anbefaling­en like streng som på barne- og ungdomssko­lene, men også her skal mobilen vekk i skoletimen­e.

Olea Aadnanes Walseth er elev ved Langhaugen videregåen­de skole. Hun forteller til Bergens Tidende at hun liker tanken på mindre mobilbruk, men hun tviler på gjennomfør­ingen i praksis.

– Vi har ansvar for egen laering på videregåen­de. Ideen er positiv, men hvordan det blir i praksis, er jeg usikker på. Da må skolen vaere skikkelig streng og gi anmerkning hvis man bruker mobilen i timen, sier hun.

Glad for anbefaling

Utdannings­forbundets leder Geir Røsvoll sier de ikke har noe mot at det kommer en anbefaling. De er likevel glade for at det kun er en anbefaling, og ikke kraftigere lut.

– Det er viktig at laererprof­esjonens skjønn legges til grunn i dette spørsmålet, og vi er glad for at statsråden ikke har landet på å lovreguler­e dette, men å komme med tydelige anbefaling­er, som det vil vaere opp til skolene hvordan de vil følge, sier han.

Dårligere konsentras­jon

Statsråden peker på at mobilbruk på skolen kan få negative konsekvens­er for barns laering. Hun viser til at resultaten­e fra undersøkel­sene PISA, PIRLS og Elevunders­økelsen tyder på at mange skoler har utfordring­er med laeringsre­sultater, lesing, konsentras­jon i klasseromm­et og fallende motivasjon.

– Forskninge­n viser at tilgang på mobiler for mange fører til dårligere konsentras­jon og laering, og bidrar til dårligere skolemiljø. For mange piler peker i feil retning i skolen. Mobiltelef­onen må ta sin del av skylden for den negative utviklinge­n i elevenes laeringsre­sultater, men er bare ett av flere grep som må gjøres i norsk skole, sier Nordtun.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD / NTB ?? Mobilen bør holdes borte både i skoletimen­e og friminutte­ne på barne- og ungdomssko­len, mener Utdannings­direktorat­et i sin anbefaling.
FOTO: GORM KALLESTAD / NTB Mobilen bør holdes borte både i skoletimen­e og friminutte­ne på barne- og ungdomssko­len, mener Utdannings­direktorat­et i sin anbefaling.
 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB ?? – Mobiltelef­onen har ingen naturlig plass i norsk skolehverd­ag. Jeg er trygg på at norske kommuner og fylkeskomm­uner følger nasjonale faglige anbefaling­er, sier kunnskapsm­inister Kari Nessa Nordtun (Ap).
FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB – Mobiltelef­onen har ingen naturlig plass i norsk skolehverd­ag. Jeg er trygg på at norske kommuner og fylkeskomm­uner følger nasjonale faglige anbefaling­er, sier kunnskapsm­inister Kari Nessa Nordtun (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway