Agderposten

– Vanskelig å beskytte seg mot vold på nett

Ungdom opplever vold og uthenging som det mest skadelige de møter i sosiale medier, ifølge viser en ny rapport fra Medietilsy­net.

- NTB

Foreldre er imidlertid mest bekymret for at barna skal få seksualise­rte henvendels­er fra fremmede voksne, ifølge en ny rapport fra Medietilsy­net.

– Ungdommene vi har intervjuet, opplever at det er vanskelig å beskytte seg mot voldelig innhold på nett. De opplever å bli eksponert for vold uten at de aktivt søker etter det selv. Dette er alvorlig, sier direktør Mari Velsand i Medietilsy­net.

Tilsynet har spurt ungdom hva ungdommene opplever som skadelig innhold i sosiale medier og helst ville vaert foruten. Ungdommene forteller at de reagerer mest på videoer av vold utøvd av ungdom mot ungdom – og nesten alle ungdommene har sett innhold de skulle ønske at de ikke hadde sett.

«Exposed»-kontoer

Såkalte «exposed»-kontoer i sosiale medier, der barn og unge utsettes for hets og ryktespred­ning, blir også trukket fram som skadelig innhold. De fleste ungdommene som ble intervjuet, har sett slike kontoer, der det blant annet deles bilder, videoer og sladder om enkeltpers­oner.

Snapchat og Tiktok

Blant foreldrene som ble intervjuet, blir seksualise­rte henvendels­er fra fremmede voksne nevnt som en hovedbekym­ring knyttet til skadelig innhold på nett. Aggressiv markedsfør­ing og utestengel­se er andre ting foreldrene bekymret seg for.

– Rapporten viser at det er et stort sprik mellom foreldrene­s frykt for hva som er skadelig på nett og det ungdommene selv opplever som skadelig. 13-15-åringene opplever at de voksne ikke vet hvor mye voldelig innhold de ser for eksempel på Snapchat og Tiktok, sier Velsand.

Rapporten «Robust, resignert og nummen» baserer seg på kvalitativ­e intervjuer med elleve ungdommer i alderen 13–15 år og deres foreldre.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD / NTB ?? Ungdom opplever vold og uthenging som det mest skadelige de møter i sosiale medier.
FOTO: GORM KALLESTAD / NTB Ungdom opplever vold og uthenging som det mest skadelige de møter i sosiale medier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway