Agderposten

Nå har også Erna laert

Tiden for å slå sammen kommuner med tvang er forbi, varsler Erna Solberg (H). Paradoksal­t nok måtte det en «seier» i Søgne-saken til for å få henne til å erkjenne det.

-

* Denne uken ble det satt en sluttstrek for kommuneref­ormen.

* Den forrige regjeringe­n satte i gang sitt prestisjep­rosjekt tilbake i 2014. Reformen var et initiativ for å få «større og mer robuste kommuner».

* Norge gikk fra 428 kommuner til 354 i 2017. Antall fylker ble redusert fra 19 til 11. Her i sør fikk vi ett Agder, men ingen kommunesam­menslåinge­r i gamle Aust-Agder fylke.

* Kommuneref­ormen kan ha vaert en medvirkend­e årsak til Høyres valgnederl­ag i 2021. Søgne-saken beviste to år senere at statlig innblandin­g i kommuneinn­delingen også var en tapersak for Ap og Sp.

* Status i 2024 er at nye Kristiansa­nd kommune består, Haram kommune på Sunnmøre har gjenoppstå­tt og storfylker er splittet opp. Selv for geografine­rder er det blitt vanskelig å få oversikt over hvor mange fylker og kommuner Norge har i dag, men det er altså 15 fylker og 357 kommuner. * Som en skjebnens ironi var tidligere statsminis­ter Erna Solberg (H) i Kristiansa­nd da stemmene fra folkeavste­mningene i Søgne og Songdalen ble talt opp fredag.

* Til Faedreland­svennen sa hun at tiden for å slå sammen kommuner med tvang er over. Det er en klok erkjennels­e.

* Paradoksal­t nok måtte det en «seier» i Søgne-saken til for å få henne til å innse det. Høyre kommer ikke til å reversere en reverserin­g.

* Samtidig vil hun ikke ta selvkritik­k for hvordan hennes egen regjering håndterte reformen. Skylden for bråk, usikkerhet og offentlig sløsing legger hun på sine etterfølge­re.

* Den sittende regjeringe­n har fått kritikk fordi det er dyrt å løse opp tvangssamm­enslåtte kommuner og fylker. Det er ikke så rart. Nesten 800 millioner kroner skulle vi gjerne heller sett brukt på skoler og eldreomsor­g enn kommunalt byråkrati.

* Det som ikke snakkes like mye om er kostnaden ved selve kommune- og regionrefo­rmen. Statens totale kostnader var i overkant av 3,2 milliarder kroner.

* Det betyr at cirka 4 milliarder kroner av skattebeta­lernes penger er blitt brukt på å slå sammen og løse opp igjen kommuner og fylker det siste tiåret.

* Laerdommen må vaere at tvang ikke er eneste medisin.

* Regjeringe­ns snubletråd, en endring av inndelings­loven som gjør at regjeringe­r selv kan gjennomfør­e folkeavste­mninger hvis et kommunesty­re ikke vil, kan vise seg å vaere et effektivt botemiddel mot framtidige tvangsekte­skap mellom kommuner.

* Kommune-Norge er gammeldags innrettet i takt med en aldrende befolkning. Små kommuner mangler ressurser og kompetanse til å gi innbyggern­e sine lovpålagte tjenester.

* Det betyr imidlertid ikke at det å tvinge kommuner til fornuft er det eneste riktige.

* Initiative­t bør aller helst komme fra kommunene selv. Det er et stort ansvar for våre lokalpolit­ikere, men det er også de som vet best hvor skoen trykker.

Laerdommen må vaere at tvang ikke er eneste medisin

 ?? FOTO: ANNIKA BYRDE / NTB ?? Statsminis­ter Erna Solberg (H) har laert. Initiative­t til kommunesam­menslåinge­r bør aller helst komme nedenifra. Her hilser hun på en slange i Dyreparken under valgkampen i 2021.
FOTO: ANNIKA BYRDE / NTB Statsminis­ter Erna Solberg (H) har laert. Initiative­t til kommunesam­menslåinge­r bør aller helst komme nedenifra. Her hilser hun på en slange i Dyreparken under valgkampen i 2021.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway