Agderposten

700 klager – vil ikke ha Israel med i Eurovision

NRK har mottatt 700 klager på at Israel får lov til å delta i Eurovision. Statskanal­en har også fått nesten 90 klager på nyhetsdekn­ingen av Israel/Gaza-krigen.

- NTB

Det opplyser rådgiver Erik Skarrud i Kringkasti­ngsrådet til Kampanje.

Han forteller at det ligger cirka 700 klager på bordet til neste rådsmøte på Israels deltakelse i den internasjo­nale Eurovision-finalen 11. mai.

Ikke avgjort

Men det er ikke endelig avgjort om klagene blir et tema på neste møte i Kringkasti­ngsrådet 29. februar. Det blir først bestemt noen dager før møtet.

Årsaken til at NRK mottar klager på Israels deltakelse, er at den europeiske kringkasti­ngsunionen EBU har gjort det klart at det er uaktuelt å utestenge Israel fra å konkurrere i sangkonkur­ransen. NRK, som er en del av EBU, har sagt nei med begrunnels­e om at de ikke alene vil gå inn for en kulturell boikott av Israel.

Skarrud forteller at NRK også har mottatt nesten 90 klager på nyhetsdekn­ingen av Israel/Gaza-krigen siden sist møte.

– Totalt naermer det seg 1000 klager på nyhetsdekn­ingen av krigen siden angrepet på Israel 7. oktober, forteller han.

– Et ikke-politisk

EBUs generaldir­ektør Noel Curran skriver i en epost til Dagsavisen at de har forståelse for bekymringe­ne og de sterke meningene om konflikten i Midtøsten.

– Imidlertid er Eurovision Song Contest et ikke-politisk musikkarra­ngement og en konkurrans­e mellom allmennkri­ngkastere som er medlemmer av EBU. Det er ikke en konkurrans­e mellom regjeringe­r.

Curran påpeker at de er forpliktet til å sikre at Eurovision Song Contest forblir en ikkepoliti­sk begivenhet som fortsetter å forene publikum over hele verden gjennom musikk.

– Vi er klar over de mange stemmene som ber om at Israel ekskludere­s fra årets konkurrans­e, på samme måte som vi ekskludert­e den russiske kringkaste­ren i 2022 etter invasjonen av Ukraina. Å sammenlign­e kriger og konflikter er komplekst og vanskelig. Og som en ikkepoliti­sk medieorgan­isasjon er ikke det vår oppgave, sier han. (©NTB)

 ?? FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB ?? Mange finner det problemati­sk at Israel deltar i en sangkonkur­ranse. 700 har klaget saken inn for Kringkasti­ngsrådet. Her ser vi rådsleder Snorre Valen på møtet i Kringkasti­ngsrådet rett før jul.
FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB Mange finner det problemati­sk at Israel deltar i en sangkonkur­ranse. 700 har klaget saken inn for Kringkasti­ngsrådet. Her ser vi rådsleder Snorre Valen på møtet i Kringkasti­ngsrådet rett før jul.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway