Agderposten

DET HENDTE

-

1955:

Bokstaven Å inntok sin plass som den 29. og siste bokstaven i det danske alfabetet. Å hadde erstattet Aa i offisiell dansk allerede med rettskrivi­ngsreforme­n av 1948, men det skulle gå sju år før man kunne enes om plassering­en av den nye bokstaven i alfabetet. For skulle Å vaere den 29. og siste (som i Norge), den 27. (som i Sverige), eller simpelthen stå helt først? Debatten om plassering­en kom på toppen av en bitter strid om selve reformen. Innføringe­n av Å satte sinnene i kok i konservati­ve språkkrets­er, dessuten var forlag og aviser lite glade for utgiften til et nytt tegn i settemaski­nene. Reformen møtte også hard motstand på steder med Aa i navnet, som Aalborg og Aarhus. Etter lang tautrekkin­g vedtok man i 1984 at bruken av Å eller Aa i stedsnavn skulle bestemmes lokalt. Siden har alle berørte kommuner unntatt Tårnby vendt tilbake til den gamle skrivemåte­n.

1974:

Den britiske fabrikktrå­leren «Gaul» forsvant utenfor norskekyst­en. Den brå og sporløse forsvinnin­gen ga støtet til en mengde spekulasjo­ner om hva som kunne ha hendt med skipet. Én teori gikk ut på at «Gaul» hadde vaert involvert i spionasjea­ktivteter og var tatt i arrest av Sovjetunio­nen. En annen teori ville ha det til at tråleren var senket av en sovjetisk ubåt, en tredje at skipet hadde kollidert med en ubåt på hemmelig tokt. En fjerde hypotese forklarte forsvinnin­gen med at skipet var blitt dratt under av en ubåt som hadde satt seg fast i trålen. I 1997 ble vraket funnet på 280 meters dyp drøyt 100 km nord for Nordkapp. En undersøkel­seskommisj­on kom til at skipet hadde forlist da mannskapet ble overrasket av uvaer. Alle de 36 om bord mistet livet.

1984:

De 14. olympiske vinterleke­r åpnet i Sarajevo i det davaerende Jugoslavia, som de første i et sosialisti­sk land. Bare fire år tidligere hadde de første sommerleke­ne bak jernteppet gått av stabelen i Moskva. Ikke uventet inntok DDR og Sovjetunio­nen de to øverste plassene på medaljesta­tistikken, slik de hadde gjort det uten opphold siden vinterleke­ne i Sapporo i 1972. Norge vant sine tre gullmedalj­er i skiskyting (Eirik Kvalfoss), kombinert (Tom Sandberg) og skistafett for damer (Inger Helene Nybråten, Anne Jahren, Brit Pettersen og Berit Aunlie). Åtte år etter lekene brøt Bosnia-krigen ut. Under beleiringe­n av Sarajevo fra 1992 til 1996 ble mange av OL-anleggene skadd i krigshandl­inger. Hoppbakken­e i Igman-fjellet utenfor byen, der Jens Weissflog og Matti Nykänen svevde ned til hver sin gullmedalj­e i spesialhop­prennene, står i dag til nedfalls. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway