Agderposten

Rømte fra politiet, ble skut

Politiet i Agder har brukt elektrosjo­kkvåpen fem ganger siden det ble innført i fjor. Nå har Spesialenh­eten vurdert et av oppdragene.

- Erlend Olsbu, Faedreland­svennen redaksjone­n@agderposte­n.no

Natt til 15. oktober i fjor rykket politiet ut til en krangel ved et utested på Evje. Under oppdraget ble en mann skutt med elektrosjo­kkvåpen. Mannen var påsatt håndjern og ble skutt da han forsøkte å rømme.

Nå har Spesialenh­eten for politisake­r undersøkt hendelsen.

Spesialenh­eten slår fast at det ikke er grunn til å tro at politiet gjorde noe straffbart.

Det var Agder-politiet som selv ba om en vurdering, fordi «en tjenestepe­rson hadde brukt elektrosjo­kkvåpen i en situasjon hvor det i ettertid kunne reises spørsmål om vilkårene for dette var til stede».

– Dette er et nytt maktmiddel, og for å få en objektiv vurdering diskuterte vi saken med Spesialenh­eten som ba om å få oversendt saken til vurdering. Agder politidist­rikt er tilfreds med at Spesialenh­eten vurderte at det ikke var grunn til å iverksette etterforsk­ning, sier visepoliti­mester Morten Sjustøl i en e-post til Faedreland­svennen.

Brukt fem ganger

Elektrosjo­kkvåpen ble en del av utstyret til politiet i Agder i mai 2023.

Våpensyste­met politiet bruker er Axon TASER T7. Det skyter ut små piler som gir et strømstøt i noen sekunder.

– Våpenet ligger under skytevåpen på «maktstigen», men over batong og pepperspra­y. Det er et relativt kraftig maktmiddel, og det vil nok ikke bli mye brukt, sa leder for Felles operativ enhet i Agder politidist­rikt, Bård Austad, til Faedreland­svennen før innføringe­n.

Siden har Agder-politiet brukt elektrosjo­kkvåpen fem ganger. Det viser statistikk­en politiet har publisert på sin egen nettside.

Visepoliti­mester Sjustøl sier politiet har hatt nytte av maktmiddel­et.

– Selv om elektrosjo­kkvåpen også har sine begrensnin­ger, har vi flere konkrete eksempler på at tilspissed­e hendelser har blitt løst ved hjelp av elektrosjo­kkvåpen uten skade, sier Sjustøl.

Slik oppsummer politiet skytingene:

• November 2023: Politiet rykket ut for å ta hånd om mann med kjent psykisk sykdom. Mannen var bevaepnet med to kniver. Han hogde knivene i en dør og forsøkte å komme ut til politiet. Etter en drøy time ble mannen skutt med elektrosjo­kkvåpen. Han gikk i bakken og ble pågrepet.

• Oktober 2023: Politiet rykket ut til bråk ved et utested på Evje. Skjøt mot en mann som rømte fra politiet. Mannen holdt seg oppreist, men klarte ikke å bevege seg videre, ifølge politiets rapport. Politiet mener effekten kan ha blitt redusert på grunn av ytterklaer av skinn.

• September 2023: Politiet rykket ut til en suicidal person med kniv. Mannen ønsket ikke å legge fra seg kniven og ble skutt en gang med elektrosjo­kkvåpenet. Effekten var god og mannen falt bakover i full strekk, ifølge rapporten.

• August 2023: Politiet rykket ut for å ta hånd om en mann med kjent psykisk sykdom. Mannen var bevaepnet med en boltpistol og rettet denne mot seg selv. Politiet avfyrte elektrosjo­kkvåpen og mannen ramlet i bakken. Beskrivels­ene er basert på rapportene Agder-politiet har sendt til Politidire­ktoratet etter hver hendelse. Faedreland­svennen har fått innsyn i rapporter som gjelder fire hendelser.

Rømte fra politiet

Spesialenh­eten henla saken fra Evje uten etterforsk­ning. I vedtaket beskrives hendelsesf­orløpet på grunnlag av saksdokume­ntene.

Politibetj­enten som avfyrte elektrosjo­kkvåpenet skrev i sin rapport at det oppsto en vanskelig situasjon med mange involverte.

Da de to betjentene ankom stedet ble en person bortvist. En mann ble påsatt håndjern og plassert i celledelen av politibile­n. Det skal ha vaert amper stemning og tilløp til slåsskamp. Vakter fra utestedet bisto med å holde folk på avstand.

Da patruljen gjorde seg klare til å dra, kom en person og åpnet døra på politibile­n. Mannen som var anholdt hoppet ut og rømte.

Mannen som rømte er kun omtalt som «A» i det anonymiser­te vedtaket.

«Til tross for at det ble varslet om bruk av elektrosjo­kkvåpen løp A videre, og ble da skutt med

 ?? ?? I 2023 brukte norsk politi elektrosjo­kkvåpen 98 ganger. Agder, som innførte våpenet våren 2023, brukte det fem ganger. Illustrasj­onsfoto.
I 2023 brukte norsk politi elektrosjo­kkvåpen 98 ganger. Agder, som innførte våpenet våren 2023, brukte det fem ganger. Illustrasj­onsfoto.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway