Agderposten

– Folk klager ikke nok!

Trenger jeg kvittering når jeg skal klage på en vare? Og har selgeren rett til å vise meg videre til produsente­n hvis jakka mi revner eller snøfresere­n streiker? Nei. Sjekk hva dine rettighete­r er, og bli en bedre klager.

- Liv Ekeberg, forbrukerj­ournalist forbruker@pmsor.no

– Folk klager ikke nok, vettu. Dem tør ikke! Dem står der – også tenker’em: «Neinei, dette er godt nok.» Nei! Du ska’kke ta et nei for et nei. Det ska’kke vaere godt nok. Du ska’kke nøye deg! Ta en god titt på rae’sjael, og så sier du: Jeg skal ikke nøye meg!»

På ei bru over Akerselva står mannen med rød lue og roper av sine lungers fulle kraft:

«Fra nå av skal jeg KLAGEEEE!!!» Videosnutt­en er del av Forbrukerr­ådets ferske kampanje for å opplyse forbrukern­e mer om våre rettighete­r, og mannen er komiker Snorre Monsson.

– Målet med kampanjen er å få folk til å forstå at du ikke er kjip om du klager på dårlige varer og tjenester. For du har gode rettighete­r og det lønner seg. Våre tall viser at de fleste vinner fram med klagesaken sin. Derfor bør flere bruke rettighete­ne de har, sier seniorrådg­iver og forbrukerj­urist Thomas Iversen i Forbrukerr­ådet.

Se filmsnutte­n her. (krever ikke innlogging på TikTok)

– I Forbrukerk­jøpsloven står det at selgeren er ansvarssub­jekt. Hva betyr det?

– Det betyr at det er butikken som solgte deg varen, som skal behandle klagen din. Du har rett til å forholde deg til butikken i hele klageprose­ssen, sier jurist Iversen.

«Har jeg en sak?»

– La oss si jeg har handlet på en nettbutikk som jeg trodde var norsk, men som viser seg å ha «tatt på seg norske klaer» og egentlig er kinesisk. Når jakkene jeg bestilte endelig kommer i posten, er kvaliteten ikke som forventet. Jeg vil sende varene tilbake, men opplever det vanskelig å få kontakt med kundeservi­ce. Kan jeg klage? Og i så fall, hvordan?

– Det er ofte svaert vanskelig å komme i kontakt med de utenlandsk­e nettbutikk­ene som later som de er norske. Hvis du ikke får det du har betalt for, er det best å forsøke å sende en klage til dem og deretter kreve pengene tilbake via kortreklam­asjon. Kortreklam­asjon gjøres vi banken som har utstedt betalingsk­ortet du handlet med, sier Iversen.

Les mer i Forbrukerr­ådets guide her.

– Vårt aller beste tips for å sikre at du får det du har rett på, er å ta raskt kontakt med selger hvis det du har kjøpt ikke holder mål. Før du tar kontakt, kan du gjøre en enkel sjekk for å lette prosessen for deg selv, sier Iversen.

Først velger du en av boksene som din klagesak passer i: Gjelder det bil, håndverkst­jeneste, elektronik­k, hvitevarer, klaer og sko, møbler, flyreiser og så videre.

• Finn ut om du har rett til å klage på produktet, og hvor lang reklamasjo­nstid du har å forholde deg til. For å finne ut av det kan du bruke vår klagekalku­lator, som du finner her.

• Finn ut hvordan selger kan kontaktes. Må du klage på epost, telefon, eller dukke opp i butikken?

– Vi anbefaler deg å klage skriftlig, eller å dra til fysisk butikk dersom det er mulig, sier Iversen.

Det kan vaere vanskelig å vite hva en skal skrive i et slikt klagebrev – men se der: Forbrukerr­ådet har lagt ut egne klagebrev vi kan bruke.

Hvis kjøpet var fra en nettbutikk innenfor EU/EØS, har vi alltid 14 dagers angrerett. Les mer om det på nettsiden til Forbruker Europa.

Trenger ikke kvittering

Det er ikke noe krav i kjøpsloven som sier at du må kunne vise fram original kvittering når du kommer med en vare du vil klage på.

– Du må likevel dokumenter­e hvor og når varen er kjøpt. Det kan du gjøre med utskrift fra nettbanken din, sier forbrukerj­urist Iversen.

Så snart det er slått fast at feilen er selgerens ansvar, skal selger tilby reparasjon eller ny vare. Selger kan normalt ikke forsøke å reparere den samme feilen mer enn en gang, før du kan kreve ny vare.

Han snakker om dette på tiktok-kontoen Forbrukerj­uristen. Du kan se den på Agderposte­ns nettside (i denne saken), også uten tiktok-konto.

For flere råd og svar på vanlige spørsmål viser Iversen til den nye klageguide­n til Forbrukerr­ådet.

 ?? FOTO: SKJERMDUMP TIKTOK ?? Forbrukerj­urist Thomas Iversen forteller at undersøkel­ser som Forbrukerr­ådet har gjort, viser at de fleste som klager, vinner fram.
FOTO: SKJERMDUMP TIKTOK Forbrukerj­urist Thomas Iversen forteller at undersøkel­ser som Forbrukerr­ådet har gjort, viser at de fleste som klager, vinner fram.
 ?? FOTO: SKJERMDUMP TIKTOK ?? KLAG MER: Komiker Snorre Monsson fronter Forbrukerr­ådets kampanje for å opplyse folk om deres rettighete­r.
FOTO: SKJERMDUMP TIKTOK KLAG MER: Komiker Snorre Monsson fronter Forbrukerr­ådets kampanje for å opplyse folk om deres rettighete­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway