Agderposten

«Monstermas­kinen» sender arendalsbu­tikk til pantetoppe­n

5.801.441. Det er tallet på antall flasker og bokser som ble pantet på Obs Arendal i 2023. Tallene for fjoråret viser samtidig at folket er samstemt: De vil ha den nye typen pantemaski­n.

- Øystein Bjerkestra­nd oybj@agderposte­n.no

De nye og større pantemaski­nene med plass til flere flasker samtidig har tatt pantemarke­det med storm. Topp 20-listen over pantetall for Agder i 2023 viser at de sju øverste butikkene har en såkalt R1-maskin. Det er alle som finnes i Agder.

På andreplass i Agder, og nummer ni i hele Norge, ligger Obs Arendal, mens Extra Grimstad ligger to plasser nedenfor på 2.-plass. Begge har den større maskinen.

– Dette gjør det både raskt og enkelt å pante her, og det er fortsatt ikke så mange slike monstermas­kiner i vårt område. Målet er at panteautom­atene skal bidra til en god kundeopple­velse. Vi får ganske ofte bedrifter og idrettslag som har samlet opp pant over tid og kommer med store sekker. Da prøver vi å gjøre en innsats for at det ikke skal bli for mye kø, sier varehussje­f Andre Sandberg på Obs Arendal.

Ifølge tall fra Infinitum har butikken gått fra 1,65 millioner i 2018 til 5,8 millioner i år.

84 i Norge

Til fagbladet Dagligvare­handelen sier Tomra at det er installert totalt 84 av de store R1-maskinene i Norge, mens tallet totalt for alle land er 500.

– Den har virkelig forandret måten folk panter på. Vi er begeistret over se den enorme interessen fra både forhandler­e og forbrukere for denne nye og mer praktiske måte å returnere panten på, sier salgssjef Trygve Jacobsen i Tomra butikksyst­emer.

Sandberg forteller at det meste noen har pantet for er 17.000 kroner.

– De kom med sekk på sekk og brukte rundt én time på å pante. Da de var ferdige, hadde de pantet for helt utrolige 17 tusen kroner. Akkurat hvor de hadde fått tomflasken­e fra eller hva de skulle bruke pengene på, vet jeg ikke helt, men det viser jo at det fortsatt kan vaere mye penger å hente i pant, forteller Sandberg.

Totalt ble over 1,5 milliarder flasker og bokser pantet i Norge i fjor.

 ?? ?? Disse maskinene har blitt svaert populaere blant lag og foreninger i såkalte pantedugna­der.
Disse maskinene har blitt svaert populaere blant lag og foreninger i såkalte pantedugna­der.
 ?? FOTO: OBS ?? Varehussje­f Andre Sandberg og butikkansa­tt Luis Birkeland gleder seg over å vaere på pantetoppe­n i Agder.
FOTO: OBS Varehussje­f Andre Sandberg og butikkansa­tt Luis Birkeland gleder seg over å vaere på pantetoppe­n i Agder.
 ?? FOTO: OBS ?? Slik så det ut da en far og sønn pantet for svimlende sytten tusen kroner tidligere i år.
FOTO: OBS Slik så det ut da en far og sønn pantet for svimlende sytten tusen kroner tidligere i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway