Agderposten

Behold forsvarsev­nen i Agder!

Nå er Senterpart­iet, som har forsvarsmi­nisteren, i ferd med å tape all anseelse og troverdigh­et i Agder. Slik vi ser det, har partiet kun ett kort igjen, og det er å vise Agder og Sørlandet at det er vilje til å oppretthol­de en militaer tilstedeva­erelse i

- Wenche Meinich-Bache

Det har nettopp vaert folkeavste­mning om storkommun­en Kristiansa­nd skal oppløses og tilslutten­de kommuner igjen bli egne kommuner. Dette var en sak Sp presset på for å gjennomfør­e. Resultatet ble et knusende nederlag for partiet. Er det noe igjen i Agder som kan bidra til å gjenreise tilliten til Senterpart­iet? Ja, og det er å beholde forsvarsev­nen i Agder.

Nå er Senterpart­iet, som har forsvarsmi­nisteren, i ferd med å tape all anseelse og troverdigh­et i Agder. Slik vi ser det, har partiet kun ett kort igjen, og det er å vise Agder og Sørlandet at det er vilje til å oppretthol­de en militaer tilstedeva­erelse i landsdelen.

Dette kan gjøres ved å sørge for at infrastruk­turen til et av våre beste militaere anlegg, Kjevik, ikke blir avhendet.

Kjevik har forlegning­skapasitet til 300 mann. I tillegg er det tilgang på skytebane, hangarer, flystripe og undervisni­ngsfasilit­eter. Kjevik har også en sentral beliggenhe­t i et viktig område. Når forsvarsmi­nisteren selv har gått ut i media og sagt at det er viktig å ta vare på infrastruk­tur og flyplasser med tanke på mottak av allierte, så virker det rart at dette ikke også skal gjelde for Kjevik.

Blir militaer infrastruk­tur på Kjevik solgt eller avhendet, ligger fylket og landsdelen uten militaer tilstedeva­erelse. Det er på tide at innbyggern­e og politikern­e våkner!

Heimeverne­t trenger et oppsetning­ssted i Agder. Kjevik har alt det som behøves. Avhendes infrastruk­turen må nye fasilitete­r skaffes til veie. Det blir en ekstra kostnad. Kjevik er allerede betalt av innbyggern­e i Agder over skattesedd­elen. Skal dette nå bare salderes med et pennestrøk for så å kreve ytterliger­e dekning for nye fasilitete­r?

Flere kommisjons­rapporter og

utredninge­r framhever viktighete­n av et sterkt Heimevern som kan fungere både i fred og kriser og ivareta det territorie­lle ansvaret i krig. Er det ikke politisk evne og vilje til å beskytte denne delen av landet?

Regjeringe­ns rasling med sablene for å avhende – selge? – Kjevik, blir rett og slett en hån mot de som nå har betalt for at det skal vøre synlig militaer tilstedeva­erelse i fylket.

Når vi i tillegg tenker på all den kritiske infrastruk­turen og kritisk samfunnsst­ruktur (KIKS) som er i Agder, virker det nesten uvirkelig at forsvarsan­legg og tilstedeva­erelse står i fare for å forsvinne. Og det i en tid hvor det raser en storkrig bare en times flytur fra Agder.

Det er sterke krefter på stortinget som jobber for ivaretakel­se av militaer tilstedeva­erelse i Agder, også lokale Sp politikere. Men det virker ikke som de blir hørt av sine egne, av Regjeringe­n. Og på spørsmål om fremtiden til blant annet Kjevik får de ikke svar.

Det er nesten ikke til å tro at Regjeringe­n med Forsvarsmi­nisteren (Sp) i spissen ikke klarer å gi et klart svar på hva planene er framover med tanke på Kjevik, militaer infrastruk­tur og militaer tilstedeva­erelse på Sørlandet.

I det hele tatt å vurdere avhending av et meget godt anlegg i en krisetid er svaert uklokt.

Og til deg, forsvarsmi­nister, dette skjer på din og Sp sin vakt!

Sandnes 4. februar 2024.

Fylkeskont­akt Rogaland Norsk Totalforsv­ars Forum

 ?? FOTO: SIV SIVERTSEN ?? Wenche Meinich-Bache fylkeskont­akt i Rogaland Norsk Totalforsv­ars Forum.
FOTO: SIV SIVERTSEN Wenche Meinich-Bache fylkeskont­akt i Rogaland Norsk Totalforsv­ars Forum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway