Agderposten

«Sammen om ansvaret» – vil det inspirere?

Om det nye forslaget til visjon for Arendal.

- Karl Sigurd Fredriksen

Verdier og visjon for Arendal skal igjen males fram. Agderposte­n vier saken stor plass 5.2 under overskrift­en «Blandet mottakelse for nytt slagord».

Så langt virker det som prosessen har vaert forbeholdt administra­sjon og politikere.

Men avisen har funnet en ekstern stemme. Visjoner er viktig, uttaler eksperten fra USN. Men «Livskvalit­et og baerekraft­ig vekst – Sammen om ansvaret» kaller han streng og byrdefull. Ikke mye inspirasjo­n der, altså.

litt på: hvem har ansvaret når man er sammen om det? Med felles ansvar er det vel ingen som har det? Og disse ordene mangler da noe saeregent for akkurat vår kommune?

Selv lurer jeg

For tredje eller 4. gang, prøver Arendal nå å «finne seg selv». «Varm, stolt og utadvendt», het det inntil nylig, lansert av Cato Litangen for 10–15 år siden, tror jeg. Stolt og utadvendt, det kunne stemme. Men varm? Der lå kanskje noe i tiden å strekke seg etter. Begrepet

fikk innpass i kommunale planer og avløste da «Byen med vannveiene» fra 90-tallet som ble til i regi av Arendal naeringsrå­d. I den ferske kommunen hadde styret i rådet en unik sammensetn­ing av ledende politikere i bystyret sammen med folk fra naeringsli­vet. Rådet utarbeidet «Strategisk naeringspl­an for Arendal 1994-97». Ett av seks prioritert­e mål var der å utvikle en profil for «Byen med vannveiene» som arbeidstit­tel.

Opphavet til begrepet var Tomra-gründer Petter Plancke. Med bred nasjonal og internasjo­nal naeringsba­kgrunn så han Arendals spesielle potensial for «det gode liv». Selv hadde han da base i Kilsund der han utviklet det som nå heter Redcord, et verktøy mot muskel- og skjelettpl­ager og som henger i taket hos mange fysioterap­euter verden over. Cato Litangen skrev i 1993 et prinsippno­tat om profilerin­g, fortsatt vel verd en studie! Selv skrev jeg i 1995 det utdypende notatet om «Byen med vannveiene», begge deler ble bestilt av naeringsrå­det.

Inspirasjo­nen var sjøen, både som et levende og historisk naeringsgr­unnlag i saerklasse for Arendal!

Både byens og kommunens unike kvaliteter knyttet til sjøen skulle framheves og bidra til å trekke ressursper­soner og kompetanse til oss etter hvert som den nye kommunestr­ukturen gikk seg til. Men modige ideer om gjenåpning av kanalen mellom Pollen og Kittelsbuk­t lå også under: Kanalselsk­apet utga i 2002 en farget trykksak med tittelen «Byen med vannveiene – hvordan kjølvannet kan peke framover».

30 år senere lever kanalsaken i beste velgående og framvekste­n av boliger ved sjøen må kanskje bremses!? Hadde Arendalsuk­a eksistert uten Pollen? «Byen med vannveiene» har kanskje hatt sin misjon, de tre ordene bevisstgjo­rde mange på et komparativ­t fortrinn for Arendal, konkret og naturgitt.

Nå bør vi videre – men «Sammen om ansvaret», vil det inspirere? Neppe, det må jobbes mere og bredere.

Tromøy, Arendal

 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? «Byen med vannveiene» har kanskje hatt sin misjon, de tre ordene bevisstgjo­rde mange på et komparativ­t fortrinn for Arendal, konkret og naturgitt. Nå bør vi videre, skriver Karl Sigurd Fredriksen.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N «Byen med vannveiene» har kanskje hatt sin misjon, de tre ordene bevisstgjo­rde mange på et komparativ­t fortrinn for Arendal, konkret og naturgitt. Nå bør vi videre, skriver Karl Sigurd Fredriksen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway