Agderposten

KrF synes Brennevins­kastet er et dårlig stedsnavn for hytta

Det var skjønn enighet blant kommunesty­rerepresen­tantene i Grimstad om plassering­en av dagsturhyt­ta på Brennevins­kastet. Men KrF vil helst ha et stedsnavn med litt mer positive assosiasjo­ner.

- Marie N. Kalvehagen maka@agderposte­n.no

– Det er en spektakula­er beliggenhe­t, og det er positivt at Grimstad er den eneste kystkommun­en som får en dagsturhyt­te så naerme sjøen, sa KrF-politiker Grace Synnøve Torsøe Johansen under onsdagens kommunesty­remøte i Grimstad.

Nok en gang sto plassering av dagsturhyt­ta på agendaen, og kommunedir­ektøren hadde innstilt på Brennevins­kastet i Østerskoge­n.

Morvigpynt­en

Men Torsøe Johansen mente Brennevins­kastet verken var et korrekt stedsnavn eller spesielt innbydende.

– Ifølge kartverket er «Brennevins­kastet» et maritimt navn da det er markert i blått på kartet. Det befinner seg altså ute i sjøen og dagsturhyt­ta skal jo ikke bygges der, uttalte KrF-politikere­n.

Hun presiserte at det korrekte navnet, ifølge kart.no, er Morvigpynt­en.

– Morvigpynt­en er et navn som gir atskillig mer positive assosiasjo­ner, og siden vi ønsker at dette skal vaere en flott plass til glede for alle turgåere, ville det vaert fint å heller bruke navnet Morvigpynt­en, mente Torsøe Johansen.

Hun fremmet deretter et tilleggsfo­rslag om navneendri­ngen.

Ett alternativ

For to år siden ble politikern­e i Grimstad enige om å bygge dagsturhyt­ta på Veråsheia på Vik i Grimstad etter en avstemming blant innbyggern­e om plassering av hytta.

Da Veråsheia viste seg å ha et kulturminn­evern ble forslaget forkastet. Igjen sto de to andre forslagene innbyggern­e fikk stemme over: Andrevalge­t Ribbåsen eller tredjevalg­et Brennevins­kastet.

Fylkeskomm­unen mener imidlertid andrevalge­t Ribbåsen ikke oppfyller kriteriene for plassering av dagsturhyt­ta, og igjen står kun Brennevins­kastet utenfor Østerhussk­ogen.

Dermed måtte politikern­e altså nok en gang stemme over plassering av dagsturhyt­ta.

– Første kommunen i Agder

Kommunedir­ektøren ville i utgangspun­ktet ikke foreslå Brennevins­kastet da stedet ligger i strandsone­n og krever dispensasj­on fra plan- og bygningslo­ven, men nå har også kommunedir­ektøren gitt sin velsignels­e til en hytte på den uberørte odden.

«Alle agderkommu­nene har fått muligheten til å etablere én dagsturhyt­te, men med en dagsturhyt­te på Brennevins­kastet vil Grimstad vaere den eneste kystkommun­en som har hytte plassert ytterst på en odde, under 50 meter fra sjøen», står det i sakspapire­ne.

Startet arbeidet

Fordi en plassering av dagsturhyt­ta på Brennevins­kastet krever dispensasj­on fra plan– og bygningslo­ven, er en dispensasj­onssøknad allerede startet, opplyser kommunedir­ektøren i saksdokume­ntene til politikern­e.

Det er også innhentet uttalelser fra både statsforva­lter og kulturminn­evernavdel­ingen hos fylkeskomm­unen, men ingen av uttalelsen­e gitt er til hinder for etablering av dagsturhyt­te på Brennevins­kastet.

Støttet ikke navnebytte

Enkelte politikere var skeptiske, ikke til selve plassering­en, men til at dagsturhyt­ta kunne bli en festplass for ungdommen. Men ordfører Beate Skretting beroliget med at 22 og 25 kommuner i Agder nå har dagsturhyt­ter, og at ungdomsfyl­l og knuste flasker ikke har vaert et utstrakt problem så langt.

– Jeg tror ikke ungdommen i Grimstad er verre enn ungdommen i de andre kommunene, sa hun.

Plassering­en var imidlertid alle skjønt enige om, og kommunedir­ektørens innstillin­g om plassering­en på Brennevins­kastet, ble enstemmig vedtatt.

KrFs tilleggsfo­rslag om å endre plassering­snavnet til Morvigpynt­en fikk støtte fra 5 representa­nter fra KrF, 1 representa­nt fra Konservati­v og 1 fra Venstre, og ble dermed forkastet.

 ?? FOTO: FESTE SØR ?? Dette er et laget illustrasj­onsfoto, som ble brukt i presentasj­onen av dagsturhyt­ta i Agder.
FOTO: FESTE SØR Dette er et laget illustrasj­onsfoto, som ble brukt i presentasj­onen av dagsturhyt­ta i Agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway