Agderposten

Bygda preget etter at kirken ble stengt

Saken om at biskopen har stengt Øyestad kirke på grunn av en betent personalko­nflikt, har fått mye oppmerksom­het denne uka. Rykenepatr­iot og artist Aslak Gjennestad føler så mye om de stengte kirkedøren­e at han har skrevet dikt.

- Maia Aslaksen maia.aslaksen@agderposte­n.no

Agderposte­ns sak om at biskop Stein Reinertsen har stengt Øyestad kirke for gudstjenes­ter på grunn av en personal- og arbeidskon­flikt innad i menigheten, har fått mye oppmerksom­het de siste dagene.

Både i sosiale medier, og i landets største kristenavi­ser, Vårt Land og Dagen. NRK Sørlandet har også omtalt saken.

Årsaken til at kirkedøren­e holdes stengt er et varsel rettet mot en person med et ansattforh­old i kirken.

Ifølge medlemmer i menigheten som Agderposte­n har snakket med, tar naermiljøe­t sterk avstand fra måten den ansatte har blitt behandlet av kirkens ledere på.

På motsatt side er det blitt gitt uttrykk for at ledelsen har vaert i sin fulle rett i utøvelsen av styringsre­tten i arbeidsfor­holdet.

Artist og rykenepatr­iot Aslak Gjennestad kommer selv fra den naerliggen­de bygda Gjennestad. Han forteller at konflikten preger de bygdene i området – ikke minst han selv. Nå har han skrevet dikt for å lette litt på følelsene.

Gjennestad forteller at han har et naert forhold til Øyestad kirke. Han har blant annet drevet med frivillig arbeid der i over 25 år.

– Det er masse følelser i sving i bygdene her. Det er jo et uttrykk for det vi kjenner på. Bygdefolke­t står sammen og er veldig sjokkerte og lei seg for det som skjer, sier Gjennestad til Agderposte­n.

– Jeg er bare en av bygdas folk som er utrolig glad i kirka vår.

For å sette ord på det han føler har han altså skrevet en tekst på Facebook, som i skrivende stund har 169 likerklikk og 15 delinger.

I innlegget skriver han «Apropos Agderposte­ns førsteside i dag …»

Agderposte­n har fått lov til å gjengi diktet her:

Det stormer hos makta – det river og blåserSå stenger de døra – de lukker og låser Den gamle, aerverdige hviler så tom Den rikker seg ikke – den vet den har rom

I dvale den slumrer – den ensomme gamle Og drømmer om at den igjen skal få samle De unge og gamle som har den så kjaer Med raushet og varme kan de komme så naer

Med bankende hjerter og foldede hender Slår folket en ring rundt de nedtrykte venner Og håpet det lever – og trua består For kirka skal leve – ja, kirka er vår

Agderposte­n har torsdag kveld vaert i kontakt med den ansatte som har fått varselet mot seg. Vedkommend­e ønsker per nå ikke å kommentere saken i avisa.

 ?? ?? FOTO: HÅKON RAA
FOTO: SKJERMDUMP FACEBOOK
FOTO: HÅKON RAA FOTO: SKJERMDUMP FACEBOOK
 ?? ?? MYE FØLELSER: Artist Aslak Gjennestad har drevet med frivillig arbeid i Øyestad kirke i over 25 år. Han forteller at konflikten preger hele bygda.
FOTO: TARALD REINHOLT AAS
MYE FØLELSER: Artist Aslak Gjennestad har drevet med frivillig arbeid i Øyestad kirke i over 25 år. Han forteller at konflikten preger hele bygda. FOTO: TARALD REINHOLT AAS
 ?? ?? MØRKE SKYER: Innad i Øyestad kirke skal det vaere steile fronter mellom medlemmene og kirkenes ledelse etter en «utmattende varslingss­ak», erfarer Agderposte­n
MØRKE SKYER: Innad i Øyestad kirke skal det vaere steile fronter mellom medlemmene og kirkenes ledelse etter en «utmattende varslingss­ak», erfarer Agderposte­n

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway