Agderposten

Vil rive og bygge fem ganger så stor butikk

Naerbutikk­en i Høvåg begynner å bli så sliten at huseier mener den bør kondemnere­s. Nå planlegges en fem ganger så stor lavprisbut­ikk med leilighete­r i andre etasje.

- Eirin Margrethe Fidje eirin.fidje@fvn.no

– Vi hadde nok ikke tenkt oss at det skulle bli så stort , sier Roger Ribe.

Gjennom selskapet Ribe Eiendom & Invest eier han tomta der Matkroken Indre Årsnes i Høvåg i dag står. En hyggelig, men trang butikk i et slitent bygg. Nå har huseieren sammen med Coop-kjeden store planer for utvidelse.

– Butikken er i dag på rundt 200 kvadratmet­er. Vi planlegger en butikk på 1050 kvadratmet­er i hele førsteetas­jen, sier Ribe.

I andre etasje er det planlagt fem til seks leilighete­r. Den sjette leilighete­n kan bli regulert til naering, som kontorloka­le, frisør eller legesenter, ifølge Ribe.

Viktig sommerseso­ng

Dagens butikksjef Marion Glamsland Berntsen skal fortsette som franchiset­aker også når naerbutikk-konseptet går over til lavpriskon­sept. Når dørene åpner i ny butikk, er det nemlig under lavpriskje­den Extra.

– Vi blir en fullskala Extra, så her vil kundene merke pris og utvalg, og flere «nonfood»produkter, sier Berntsen til Faedreland­svennen.

Butikken har vaert i Matkroken-kjeden siden rundt 2008/2009, den gangen Ica eide konseptet. Berntsen sier at turistene er svaert viktige for butikken i dag, og at halve årsomsetni­ngen kommer inn i sommerseso­ngen.

– Men med nytt lavpriskon­sept som Extra håper vi på å demme opp for handelslek­kasjen vi har resten av året også. Med lavpris, ny butikk og ved å videreføre god service håper vi at fastboende og hyttefolk ser viktighete­n av å handle lokalt, sier hun.

For mens området har drøyt 2200 fastboende, er det også 1200 hytter i området. Ifølge Ribe har Coop gjort markedsund­ersøkelser som viser at det er grunnlag for å mer enn femdoble dagens gulvareal i en ny butikk.

Sammen med Grønn Prosjektut­vikling og Eno Arkitekter har Ribe Eiendom & Invest, bestående av Ribe og kona Marit Ommundsen, jobbet med planene og tegningene i rundt to år.

Opprinneli­g var det Ommundsens far som eide tomta. Nå har selskapet kjøpt ut hennes søsken med tanke på utvikling av området.

Sluttsumme­n for prosjektet er ikke klar. Mens huseier Ribe Eiendom & Invest skal stå for hele byggeprose­ssen, blir Coop-kjeden leietaker.

– Vi holder på å regne på det nå, men det blir jo dyrt, slår Ribe fast.

Med i planene er også en kraftig utvidelse av det eksisteren­de bryggeanle­gget. På Indre Årsnes ankommer nemlig kundene både til lands og til vanns.

Må stenge i flere måneder

– Den nye brygga blir nok firefem ganger så stor. I tillegg forskyver vi også hele innkjørsel­en til området for å bedre trafikksik­kerheten. Trafikkfor­holdene der er ikke bra i dag, med et veldig trafikkfar­lig kryss, sier Ribe.

Nå er regulering­splanen sendt inn til kommunen, som skal behandle saken. Ribe opplyser at de har justert på tegningene etter at det kom inn innsigelse­r i første høringsrun­de.

– Vi håper på byggestart til høsten, men hvis planen ikke blir godkjent tidsnok, går det nok fort et år til. Vi håper at politikern­e ser at dette er bra for området, butikken er veldig liten, gammel og kondemnabe­l, vil jeg si, sier Ribe.

Da er det ikke til å komme unna at bygda blir stående uten butikk en periode mens arbeidene pågår.

– I begynnelse­n tenkte vi å bygge butikken ved siden av den gamle, men prosjektet ble litt større enn vi først tenkte, og ser at vi nå må ofre noen måneder med drift. Det går fort sju til ni måneder når vi først er i gang, men alt i andre etasje må ikke vaere på plass før vi åpner butikken, sier Ribe.

– Vi kommer til å holde oppe så lenge som mulig etter sesong, og stenge i de stilleste månedene. Det er ikke ideelt, men sånn må det bli for å få det til, supplerer Berntsen.

Dersom prosjektet får et politisk «ja» så fort som Ribe, Berntsen og Coop-kjeden ønsker, vil det si at den nye butikken kan stå klar i april-mai 2025.

 ?? ?? Slik ser det ut i området i dag.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN / FAEDRELAND­SVENNEN
Slik ser det ut i området i dag. FOTO: KRISTIN ELLEFSEN / FAEDRELAND­SVENNEN
 ?? ?? Ribe Eiendom & Invest planlegger en stor utvidelse av både lokalene og det eksisteren­de bryggeanle­gget. FOTO: ENO ARKITEKTER, GRØNN PROSJEKTUT­VIKLING
Ribe Eiendom & Invest planlegger en stor utvidelse av både lokalene og det eksisteren­de bryggeanle­gget. FOTO: ENO ARKITEKTER, GRØNN PROSJEKTUT­VIKLING

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway