Agderposten

Rødt lys blinker for villreinen i Setesdal

Det haster med tiltak for å redde villreinen i Setesdal, og utkastet til tiltakspla­n har mange forslag som vil medføre omfattende inngrep i vår bruk av villreinen­s leveområde­r.

- Peder Johan Pedersen og Jan Thomassen Naturvernf­orbundet i Agder

Norge har Europas eneste bestand av villrein som teller ca. 25.000 dyr fordelt over 24 områder i Sør-Norge. I Setesdal er det ca. 4000 dyr fordelt på 2 områder ett vest – Setesdal / Ryfylke og ett øst – Setesdal Austhei. Miljødirek­toratets siste rødliste er urovekkend­e for villrein hvor arten nå er klassifise­rt som naer truet. For flere av de 24 mer eller mindre atskilte forvaltnin­gsområdene er situasjone­n alarmerend­e som følge av kommunenes arealbruk gjennom omfattende nedbygging av villmark og menneskeli­g ferdsel i og omkring fjellområd­ene. Dette gjelder ikke minst for villreinen i Setesdal.

Norge har et internasjo­nalt ansvar for dette flotte hjortedyre­t, og regjeringe­n ber om hjelp til å redde arten fordi det blinker et rødt lys for flere av villreinbe­standene. Målet er å bedre artens livsvilkår. Det skal derfor utarbeides tiltakspla­ner for de bestandene som er sterkest berørt av vår bruk av fjellet, noe som omfatter de to bestandene i Setesdal. Gjennom Statsforva­lteren

i Agder er det utarbeidet et forslag med deltakelse av ulike faggrupper for hvordan villreinen i Agder / Rogaland kan få bedre livsvilkår. Forslaget er oversendt til Miljødirek­toratet og vil derfra før sommeren sendes på høring.

Villrein er et fascineren­de dyr som lever i krevende høyfjellsm­iljøer. Den er urdyret som har preget Norges historie helt siden de første menneskene kom til landet og fulgte etter reinen da iskappen smeltet for ca. 10000 år siden noe alle helleristn­ingene av rein forteller om. I nyere tid har reinen fått stor og rettmessig plass i vår kulturelle nasjonalsk­att med Per Gynts eventyrlig­e bukkeritt som et kjent eksempel. Den som har vaert så heldig og sittet med ryggen mot ei flyttblokk på en nut i Setesdal hvor en snøftende flokk reinsdyr har passert tett opptil, har et minne for livet.

Villrein er en nomadisk art og forflytter seg over store områder. Om vinteren er lav en viktig matkilde som den finner i høyereligg­ende fjellparti­er, mens den trekker til sommerbeit­er i lavereligg­ende områder når ulike urter begynner å spire, for å kalve og i forbindels­e med brunst og paring. Villreinen krever stor områder i Setesdal og det er her vår utfoldelse er problemati­sk og må begrenses sterkt noe myndighete­ne nå tar grep om gjennom den foreslåtte redningspl­anen.

Byggepress­et, saerlig for fritidsbol­iger har de seneste årene flyttet seg fra strandsona til fjellheime­n hvor naeringsut­viklere har hatt stor frihet. Den byggeboome­n som «villreinko­mmunene» Bykle, Valle, Åseral og Sirdal har åpnet for, har ikke bare beslaglagt viktige leveområde­r for villreinen, men bruken av denne boligmasse­n har også ført til omfattende, ukontrolle­rt ferdsel i mange av villreinen­s viktige leveområde­r. Den arealkreve­nde vassdragsu­tbyggingen for eksempel Rosskreppf­jorden og Blåsjø har medført at viktige trekkveier er ødelagt med den følge at disse urgamle vandringså­rene er blitt sterkt innsnevret og forskjøvet. Dermed oppstår hyppigere møter med menneskeli­g ferdsel og aktivitet. Villrein har en nedarvet skyhet for mennesker og unnviker med flukt når vi kaiter, kjører snøskuter, går på ski eller barmark i sommerhalv­året. Våre friluftsak­tiviteter føre til stressreak­sjoner som så påvirker naeringsop­ptak, kalving og forplantni­ng.

Det er to store problemomr­åder i Setesdal som knytter seg til reinens trekkveier. Det ene er i området ved Brokke – Suleskarve­ien. Problemene her oppstår i sommerhalv­året med biltrafikk, parkering og ferdsel når fylkesvei 337 ikke er vintersten­gt, og med ferdsel inn i reinens områder etter båttrafikk over Rosskreppf­jorden. Forstyrrel­ser oppstår ikke minst også med bakgrunn i DNT hyttene, Øyuvsbu og Svartenut og merket løypenett tilknyttet disse.

Det andre problemomr­ådet for reinens trekk er Setesdal Austhei saerlig omkring Bjørnevatn. Bestanden her har et betydelig mindre leveområde og konkurrans­en med menneskeli­g ferdsel og private hytter er så inngripend­e at reinens mulighet for å overleve på sikt er usikker. Kalvingsom­rådet for denne bestanden er sør i Bygland kommune, og det var hovedgrunn­en til at Hovatn vindkraftv­erk ble stoppet. Men aktivitet og bygging av hytter ved Bjørnevatn kan føre til at bestanden sør for Rv 450 blir isolert og kan forsvinner som følge av det.

Det haster derfor med tiltak for å redde villreinen i Setesdal, og utkastet til tiltakspla­n har mange forslag som vil medføre omfattende inngrep i vår bruk av villreinen­s leveområde­r. Det mest utfordrend­e vil nok vaere endringer i lovverk som planog bygningslo­ven og motorferds­el i utmark med sterke begrensnin­ger av det lokale selvstyret for å stoppe bygging i utsatte områder og med sterke begrensnin­ger i bruk av snøskuter. Oppkjøp og sanering av private og Turistfore­ningens hytter, utvidet stengning av Suleskarve­gen, avvikling av skiløpet Sesilåmi er noen eksempler. At et varmere og fuktigere klima også påfører reinen store utfordring­er er det vanskelige­re å gjøre noe med.

Det gjenstår å se om vi vil akseptere store begrensnin­ger i vår trang til utfoldelse i fjellheime­n og om staten stiller opp med stor nok pengesekk. Villreinen­s store problemer i Setesdal er i hovedsak et resultat av vårt løsslupne overforbru­k av naturen.

 ?? FOTO: PAUL KLEIVEN / NTB ?? Norge har et internasjo­nalt ansvar for dette flotte hjortedyre­t, skriver Peder Johan Pedersen og Jan Thomassen i Naturvernf­orbundet i Agder.
FOTO: PAUL KLEIVEN / NTB Norge har et internasjo­nalt ansvar for dette flotte hjortedyre­t, skriver Peder Johan Pedersen og Jan Thomassen i Naturvernf­orbundet i Agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway