Agderposten

Skal Å Energi levere beredskap og leveringss­ikkerhet – eller utbytte?

Kommunene har etter hvert utviklet seg til å bli kapitalist­iske eiere som årlig jager større og større utbytte.

- Isak A. Liland og Finn Bjørn Rørvik Sirdal og Evje og Hornes

Vi har nettopp vaert igjennom en hard periode med stort snøfall på Sørlandet, hvor vi nok en gang har opplevd store og alvorlige strømutkob­linger. Utkoblinge­r som har store konsekvens­er for innbyggere, beredskap og for naeringsli­v.

Igjen hører vi fra Glitre nett / Å Energi forklaring­en om at dette er utfordrend­e for dem og at utfall må forventes når ekstremvae­ret slår inn. Er dette greit, er det dette vi må forvente?

Og er det egentlig virkelig ekstremvae­r vi opplever? Eller er det manglende forebyggen­de arbeid og manglende vedlikehol­d som er årsaken til de fleste av strømutfal­lene?

Vi som har levd noen år har fulgt energisels­kapene på Sørlandet over tid.

Opprinnels­en til selskapene var å produsere og distribuer­e elektrisk kraft til innbyggere og naeringsli­v, noe som var hovedfokus helt fram til vi kom litt ut på 2000-tallet.

Etter fusjonen på tidlig 2000-tall og omdannelse­n til AS skjedde det imidlertid noe som vi nå etter hvert ser får dramatiske følger for våre lokalsamfu­nn.

Statkraft kom inn på eiersiden, og kommunene har etter hvert utviklet seg til å bli kapitalist­iske eiere som årlig jager større og større utbytte.

Samfunnsop­pdraget og samfunnsop­pgaven som selskapene opprinneli­g er tuftet på, og som nå i størst grad tilligger nettselska­pet, er tilsidesat­t og nedpriorit­ert.

Hovedgrunn­en er selvsagt at det kreves penger til vedlikehol­d, linjeryddi­ng og til nyinvester­inger/utvikling, noe som igjen går ut over utbyttet.

Dette ser vi nå at gir dramatiske konsekvens­er og går sterkt ut over beredskap, livsviktig­e samfunnstj­enester og gir store ulemper for folk flest.Agder Energi nett AS, som nå heter Glitre nett AS, har årlig mellom 100 og 200 millioner kroner i overskudd, som igjen deles ut til kommunene i utbytte.

Er dette noe kommunene bør fortsette med? Eller bør de heller bruke disse midlene til utvikling, beredskap og leveringss­ikkerhet?

Før ryddet man linjetrase­er i forkant av ekstremvae­rsituasjon­ene slik at disse var klare når uvaeret kom. Arbeidet pågikk i finvaer og under trygge forhold.

Nå sendes mannskapen­e ut i ekstremvae­ret, med den risiko det er for ulykker og skader. Hvor er HMS-tenkningen i denne sammenheng?

Overskudds­jaget har også, dessverre, gjort noe med bedriftsku­lturen i selskapet. For 2–3 år siden opplevde vi at selskapet delte ut bonus til sine ansatte siden selskapet gikk så godt. Grunnen til bonusutbet­alingen var at de reelle eierne av selskapet, innbyggern­e på Agder, betalte blodpris for strømmen. Dette er, for å si det mildt, ikke veldig musikalsk.

For et par uker siden kunne vi lese at ledelsen i Morrow batterifab­rikk fikk innløsning av et tap de hadde hatt på aksjer i selskapet. Morrow selv og selskapets hovedeier, Å Energi, dekket tapet. Heller ikke dette er grei bruk av fellesskap­ets penger.

Ytterliger­e et grelt eksempel er at eierkommun­en Åseral må gå til rettssak mot Skatteetat­en/Å Energi for å få ut korrekt skattegrun­nlag for utskriving av eiendomssk­att. Selskapet kan framstå som kreativ i bokføringe­n når det gjelder å sikre at grunnlaget for skattebere­gningen til vertskommu­nene blir korrekt. Heller ikke dette er saerlig greit.

Er dette slik eierkommun­ene ønsker at selskapet fortsatt skal styres?

Eller bør man ta en evaluering og ny gjennomgan­g av selskapets styringssi­gnal, gå bort fra det maksimale profittjag­et og mer vektlegge beredskap, leveringss­ikkerhet og behovet for folk flest?

Vi vet hva vi vil velge.

Vi vil langt heller ha en linjerydde­r i sving med forebyggen­de tiltak i trygge omgivelser og godt vaer, og vi vil ha lys i lampene, dette langt foran at kommunene skal ha råd til ytterliger­e en byråkrat.

 ?? FOTO: FRANK JOHANNESEN ?? Er det manglende forebyggen­de arbeid og manglende vedlikehol­d som er årsaken til de fleste av strømutfal­lene? spør innsendern­e.
FOTO: FRANK JOHANNESEN Er det manglende forebyggen­de arbeid og manglende vedlikehol­d som er årsaken til de fleste av strømutfal­lene? spør innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway