Agderposten

Hvordan tenker kommuneled­elsen om kommunikas­jon knyttet til omsorgstje­nesten?

Det er med stor interesse jeg har fulgt Agderposte­ns fokus på helse- og omsorgstil­budet i Arendal kommune de siste måneder.

- Henning Garsjø Pensjonist, tidligere sykehusled­er og kommuneled­er

at media har et kritisk fokus på omsorgstje­nesten som ytes til befolkning­en. Det er likevel slik at kommunens ledelse har et saerlig ansvar for å bidra til at denne kommunikas­jonen er profesjone­ll, saklig, oppklarend­e og ikke minst bidrar til trygghet i befolkning­en.

Det er viktig

og underlig at den politiske posisjon på en så tydelig måte måtte fremme sitt syn på saken om Solhaug som i Agderposte­n 7. februar i år.

Det er oppsiktsve­kkende

kan ikke lese dette på annen måte enn at det er en kommunikas­jonssvikt eller spenning mellom politisk og administra­tiv ledelse. Den administra­tive ledelse har et kontinuerl­ig ansvar for å «lese» politikern­es ønske om utvikling av tjenestene. Administra­tiv ledelse skal selvfølgel­ig påpeke realismen i politikern­es stadige ønsker, men det er viktig at evt. korrigerin­ger skjer på «bakrommet» uten at dette brettes ut for fullt i media og på den måten bidrar til utrygghet i befolkning­en. Administra­tiv ledelse i kommunen har etter min vurdering et forbedring­spotensial når det gjelder mediekommu­nikasjon og kommunikas­jon med politisk nivå.

Jeg som innbygger

varsom med å konkludere med at kommunen har for få heldøgns omsorgspla­sser – slik mange hevder i Agderposte­n. Dersom folk er utrygge på om de får den tjenesten de trenger, vil de etterspørr­e

Jeg skal vaere

tjenester på et høyere nivå.

for flere år siden, satset vi på en sterk og omfattende hjemmetjen­este og korttidspl­asser (styrt av hjemmetjen­esten). Dette bidro til at befolkning­en i all hovedsak opplevde å få den hjelpen de trengte når de trengte den. Dersom folk er trygge på å få relevante tjenester når de har behov for det, trenger man ikke å «kjempe» for en mer omfangsrik tjeneste.

I Tvedestran­d, riktignok

at også hjemmetjen­esten i Arendal kommune er under sterkt press uten tilstrekke­lige ressurser. Ellen Øverland Aanonsen beskriver situasjone­n godt i sitt leserinnle­gg 14. desember 23. Et helt nødvendig satsingsom­råde i Arendal kommune bør derfor vaere å styrke de hjemmebase­rte tjenestene. Denne tjenesten er fundamenta­l for å skape trygghet i befolkning­en. Utrygghete­n stiger selvfølgel­ig når media viser at det er tydelig uenighet mellom politisk nivå og administra­tiv ledelse, og at det samtidig ropes om mer ressurser fra fagnivå.

Min tolkning er

ikke gode til å ta imot utskrivnin­gsklare pasienter fra sykehuset. Situasjone­n har vedvart lenge og jeg ser ingen signaler som tilsier at dette skal opphøre. Det kan virke som om kommunen har en strategi som oppretthol­der situasjone­n. Det er jo ingen tvil om at det kommunen betaler i «straff» til sykehuset per pasientdøg­n har en lavere kostnad enn det kommunen selv må finansiere dersom man må legge til rette for flere omsorgspla­sser eller styrket hjemmetjen­este. At sykehuset må finansiere pasientopp­hold for pasienter

Arendal kommune er

som skulle hatt et tilbud i kommunen, tar selvfølgel­ig kapasitet fra sykehusets planlagte aktivitet og påvirker derfor innbyggere i alle Agder sine kommuner. Arendal kommune burde ikke vaere bekjent av dette.

Kommunikas­jonen mellom administra­tiv

ledelse i kommunen og medarbeide­re synes mangelfull. Det kan virke som om mange medarbeide­re får sin informasjo­n om endring gjennom media. Jeg håper at jeg tar feil. Naer, god og forutsigba­r dialog mellom ledelsen og medarbeide­re er helt avgjørende for at tilbudet til befolkning­en oppleves trygt og godt. Medarbeide­re i tjenesten er en grunnlegge­nde god ressurs når de får tillit fra ledernivå.

at det til slutt er min trygghet for å få gode tjenester når jeg trenger det som teller. Godt kommunikas­jonsklima mellom administra­tiv ledelse og politisk nivå, administra­tiv ledelse og medarbeide­re samt brukererfa­ringer er avgjørende for god trygghet.

Det er slik

Arendal kommunes administra­tive ledelse:

Noen spørsmål til · Har kommunen en strategi for hvordan kommunikas­jonen med befolkning­en skal vaere for å bidra til trygghet og «hjelp når jeg trenger det»?

· Hvilke tanker har administra­tiv ledelse om å spille på lag med de folkevalgt­e?

knapt rukket å levere fra seg nøkkelkort­et til toppkontor­et i Kunnskapsd­epartement­et før etterfølge­ren i statsrådss­tolen, Oddmund Løkensgard Hoel, ble avslørt som juksemaker han også. Borch trakk seg som kjent da det ble oppdaget at hun hadde gjort seg skyldig i plagiat-juks på sin masteroppg­ave i rettsviten­skap.

Sandra Borch hadde

Firda og Nettavisen som avslørte at Hoel satt i ledelsen i en ungdomsorg­anisasjon som mottok 3,9 millioner kroner i statsstøtt­e de ikke var berettiget til. Seks personer tilknyttet Norsk Målungdom ble senere dømt til fengselsst­raffer. Men for den nye ministeren for forskning og høyere utdanning ble saken henlagt fordi den var foreldet.

Det var lokalavise­n

det politiske kommentari­atet i hovedstads­pressen ble omtalt som «verdens kjedeligst­e mann» – trygg, solid – og kjedelig – hadde altså en problemati­sk fortid.

Mannen, som av

ble han presenter med følgende overskrift: «Alt Støre kan ønske seg».

Av Dagbladets kommentato­r Og vel så I 20 år Så det å

det, vil jeg tro …

aldri å «lure» sjefen. Det pikante med «Hoel-gate» er at han hadde vaert åpen og aerlig om fortida – i alle fall overfor sjefen og staben ved Statsminis­terens kontor. Den samme åpenheten ble ikke offentligh­eten til del – verken fra Hoel eller Støres side. Først etter et par døgn- og massiv pågang fra media, innrømmet han overfor VG at han var med på å blåse opp medlemstal­lene i Norsk Målungdom for å få økt statsstøtt­e.

Oddmund Hoel forsøkte

er dette i beste fall dårlig politisk håndverk. I verste fall – og det er dessverre det mest sannsynlig­e – har statsminis­teren og hans stab ikke forstått sprengkraf­ten i håndtering­en av Hoel-saken.

Fra Støres side

har Støre, ifølge et intervju med Nettavisen, visst om Hoels medlemsjuk­s, og bagatellis­erer saken langt på vei som en «ungdomssyn­d».

perfekte, alle kan ha ting i sin fortid, så lenge de er åpne om det,» sier Støre til Nettavisen.

«Ingen mennesker er

tilgivelse og rehabilite­ring både raust og ønskelig. Men dette handler ikke om epleslang eller en svart barnevakt. Vi snakker om en potensielt straffbar handling som kan utløse fengselsst­raff. Så kan man med rette hevde at en av grunnpilar­ene i det norske rettssyste­met er nettopp rehabilite­ring og forbud mot dobbeltstr­aff.

I utgangspun­ktet er

flott om arbeidsgiv­ere generelt – og staten spesielt – ble flinkere til å ansette «mennesker med fortid». I så måte er det bra at statsminis­teren går foran med et godt eksempel. Men hvis poenget var å «gi ny sjanse», burde både statsminis­teren og statsråden vaert åpne om sistnevnte­s rolle.

Det ville vaert

de fire som ble dømt for tilsvarend­e forhold i AUF-saken, er det ingen av dem som har vendt tilbake til rikspoliti­kken.

Ser man på

få «en ny mulighet» betyr nødvendigv­is ikke at man skal kunne få en hvilken som helst jobb eller tillitsver­v. Det er mange yrker i Norge som krever politiatte­st, og en statsrådsp­ost krever en helt spesiell tillit. Hvor vil de i så fall sette grensen? Ved straffbare handlinger? Eller bare grove straffbare handlinger? Eller bare handlinger som er relevant for det fagområdet man skal jobbe med i departemen­tet?

en rehabilite­rt (ferdigsone­t) spiondømt som forsvarsmi­nister eller en familiemin­ister som var dømt for nedlasting av barneporno?

Ville Støre hatt

på spissen nettopp for å illustrere hvor vanskelig det vil bli å trekke grensene.

Eksemplene er satt

dømt og har således ikke noe rulleblad, men manglende domfellels­e i dette tilfellet skyldes

Hoel ble aldri

som nevnt at forholdet var foreldet. Selve gjerningen var den samme som hans organisasj­onskamerat­er ble dømt for. Og det er slett ikke slik at «alle» gjorde det. AUF, Norsk Målungdom, SOS Rasisme og Oslo katolske bispedømme er de fire som er ble dømt. 72 ble gransket av Fjeld-kommisjone­n. En politisk oppnevnt kommisjon som gikk gjennom alle påstander om juks

å mene at dersom man har vaert åpen om «feiltrinne­t», er veien til tilgivelse kortere. Den muligheten hadde verken Anette Tretteberg­stuen eller Anniken Huitfeldt. Tretteberg­stuen fordi hun ikke visste at det hun gjorde var galt. Så kan man selvsagt spørre seg om hvor troverdig det er. Og Huitfeldt fordi hun ikke visste om mannens aksjehande­l.

Støre later til Støre later også

til å vaere i den villfarels­e at det er

mark. Bent Høie var helseminis­ter da han fikk samme toppjobb for Rogaland, mens forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen ble ansatt som fiskeridir­ektør uten fiskerifag­lig bakgrunn, uten å ha søkt jobben innen fristen – og som hemmelig kandidat på «søkerlista».

har Erna slitt. Gråtkvalt kastet hun sin ektemann gjennom nesten tre tiår under bussen og mente at han hadde lurt henne med sitt omfattende aksjekjøp. Erna hevdet å ikke vite. Men at han ikke var siviløkono­m slik både han selv og regjeringe­ns hjemmeside­r hevdet, må hun ha visst.

Også på hjemmebane

og politiske kommentato­rer har gitt Støre mye juling i løpet av hans tid som statsminis­ter, slipper Erna stort sett billig unna. Han beskyldes for å vaere en svak leder. En tåkefyrste. En elitist. En arving og rikmannssø­nn som ikke forstår folket. En begavelse av en utenriksmi­nister. Men en tafatt statsminis­ter.

Mens både opinion

påfallende forskjell i hvordan de to blir oppfattet og behandlet. Der Jonas blir rundjult, slipper Erna unna med en dask på fingrene. Der Jonas blir latterligg­jort som en wannabe, blir Erna hyllet for å vaere folkelig.

Det er en

erklaert uønsket i den samiske barnehagen i Oslo, ble Erna hyllet med krone og sang da hun kom på besøk. De første spadetaken­e til Fosenvindm­øllene ble tatt med Høyre i regjering …

Mens Jonas ble

sjarmerend­e med strykebret­t og pizzaesker i stabler på kjøkkenet hos Erna, blir en flaske Jägermeist­er i vinduskarm­en hos Jonas latterligg­jort som regissert. Støre blir kritisert når han legger ut bilder fra skitur i påskefjell­et. Erna slipper unna med å spille Candy Crush i Stortingss­alen.

Når det er

Jonas Gahr Støre Norges mest populaere politiker. Skipsreder­sønnen fra Oslo vest ble omtalt som «svigermors drøm» og «Norges Obama». Det var ingen som snakket om manglende handlekraf­t da. Nå ligger han godt an i «kampen» om tittelen Norges minst populaere statsminis­ter gjennom tidene. Hva skjedde på veien?

Som utenriksmi­nister var

vaere så enkelt som at en frankofil mangemilli­onaer vanskelig kan virke samlende på folket. Han oppfattes ikke som «en av oss», det er så. Men verken Gro eller Jens var «av folket» i tradisjone­ll Ap forstand. De var høyt utdannet og med legeprofes­sor og ambassadør-fedre. Vel så viktig er nok at Støre valgte feil partner. Senterpart­iet og Vedum har ikke vaert noen god match for Ap.

Svaret kan neppe

500 dager til stortingsv­alget. «Skilsmisse­n» bør annonseres i god tid før det. Hvis ikke kan det fort ende med bare én periode som regjerings­sjef for Jonas Gahr Støre.

Det er drøye

Vel, dagens tema – myr – er brennaktue­lt og viktig for statsforva­lteren i Agder, Gina Lund.

verdi i seg selv og for samfunnet burde bry oss alle. Men nå er det altså statsforva­lterembete­t, som kan og skal passe på folks og naturens rettssikke­rhet, jeg vil løfte. Om ikke til nye høyder, så i alle fall til et nivå hvor de har myndighet til å gjøre det de skal, nemlig sikre regionale og nasjonale verdier: Naturverdi­ene som tilhører oss alle. Som for eksempel strandsone­n. De siste årene har Statsforva­lteren dessverre blitt dyttet ned, av både sittende og forrige regjering. Det er til skade for oss alle!

Myra og dens

Det første du trenger å vite, er at vi ikke lenger skal grave i myra.Det er uklokt og uhørt å grave i myr i våre dager. Før gjorde man naermest samfunnet en tjeneste om man grov i myra. Da trodde folk myra var «vassjuk» og ubrukelig og bare kunne vaere til nytte for oss mennesker om den ble drenert, dyrka opp eller dekket til. Det var før vi visste bedre, men jammen fikk mange gjort mye. Hardtarbei­dende bønder har grøfta og drenert. Veier, idrettshal­ler og kjøpesentr­e kunne raskt rulles ut på det flate landskapet.

fleste forstått at myr ikke er «vassjuk mark», men fantastisk natur som både er vakker og viktig. Myra lagrer enorme mengder karbon, demper flom, renser vann, er levested for et mylder av liv og gir flotte naturopple­velser både i sesongene for skiturer, orrhanelei­k, tranedans og molteplukk­ing.

Nå har de

Det andre jeg vil du skal ha med deg, er det NRKs nye «oppsynsman­n» Bård Tufte Johansen har oppdaget. Han har reist land og strand rundt, sett nedbygging av natur, og konkludert med at slik kan vi ikke fortsette! Han har rett, vi kan ikke fortsette nedbygging­en av natur, og det er vi ikke alene om å påpeke. Det har blitt påpekt også av Det internasjo­nale Naturpanel­et, verdens statsleder­e og ledende forskere på feltet, og her i Norge av både forrige og nåvaerende statsminis­ter. Jonas Gahr Støre peker nå på arealnøytr­alitet som en viktig løsning.

at også Agderposte­ns lesere ved selvsyn har sett og bekymret seg over at naturen forsvinner bit for bit, selv om det er lett å bli endringsbl­ind for det som skjer gradvis over tid. Men de siste ukene har vi sett mange medieoppsl­ag om at norsk natur bygges ned bit for bit, over hele landet – en fotballban­e i timen. Det er ofte gode formål og gode unnskyldni­nger som ligger til grunn for at natur måtte ofres, litt her og litt der. Noen ganger svaere områder i én jafs.

Jeg regner med

I Norge har vi foreløpig ikke gode nok systemer for å stanse forbruket av natur. Tvert om viser en utredning Norsk institutt for naturforsk­ning (NINA) gjorde for Sabima at kommunene har ytterliger­e utbyggings­planer tilsvarend­e halvparten av alt som er bygget ned i Norge siden vikingtide­n. Du kan sjekke din egen kommunes planlagte naturtap på naturkampe­n.no. Til sammen ligger vanvittige 164 km² av disse planene på myr.

en tredel av myrene i Norge ødelagt, i lavlandet naer halvparten. Men nå redder vi myra! Stadig nye grep tas for å beskytte den:

I dag er

• Det bevilges millioner til å bruke kunstig intelligen­s for å kartlegge verdifull myr.

• Det er forbudt å grøfte myr for å plante skog.

• Det er forbudt å dyrke opp mer myr til landbruksf­ormål.

• Stadig flere ødelagte myrer restaurere­s, og bevilgning­ene til arbeidet øker.

• Et forbud mot å grave opp myr til hagejord er under utredning. Bevisste forbrukere vil ikke plante for biene med myr på pose og klimautsli­pp på samvittigh­eten.

• Og det viktigste grepet for myra, vedtatt av Stortinget og nå under arbeid på klima- og miljøminis­ter Andreas Bjelland Eriksens bord: Et forbud mot nedbygging av myr.

bli slutt på å bygge kjøpesentr­e, industri, veier, vindkraftv­erk, parkerings­plasser og hyttefelt på denne viktige naturtypen. Det var SV som høsten 2022 fikk gjennomsla­g i budsjettfo­rhandlinge­ne med Arbei

Det skal altså

 ?? ?? Pensjonist, tidligere sykehusled­er og kommuneled­er Henning Garsjø, har noen spørsmål til Arendal kommunes administra­tive ledelse. FOTO: INNSENDT
Pensjonist, tidligere sykehusled­er og kommuneled­er Henning Garsjø, har noen spørsmål til Arendal kommunes administra­tive ledelse. FOTO: INNSENDT
 ?? ?? HODEJEGER: Statsminis­teren har ikke vaert spesielt heldig i sin rekrutteri­ngsprosess av statsråder – og bør neppe vurdere en karriere i
HODEJEGER: Statsminis­teren har ikke vaert spesielt heldig i sin rekrutteri­ngsprosess av statsråder – og bør neppe vurdere en karriere i
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway