Agderposten

Regissør: – Har vært et sjokk

Laurent Chetouane hadde en ambisiøs plan da han skulle regissere Romeo og Julie. Den gikk ikke slik han tenkte.

- Kjetil Reite, Faedreland­svennen redaksjone­n@agderposte­n.no

– Det er smertefull­t og trist. Dette var i ferd med å bli et fantastisk stykke. Men når du skal sette opp slike teaterstyk­ker, må du risikere noe. Og denne gangen risikerte vi mye, sier Laurent Chetouane, regissøren bak Romeo og Julie.

Faedreland­svennen snakker med den franske regissøren samme dag som Kilden har besluttet at de ikke kan sette opp stykket han har regissert. Begrunnels­en er at det ikke holdt mål rent kunstneris­k.

– Alle jobbet sammen om dette og vi tok en risiko. Men det viste seg at det ikke holdt helt i mål, sier Chetouane.

– Fryktelig trist

Chetouane er fortsatt i Kristiansa­nd, men vil ta intervjuet på telefon. Han ønsker heller ikke å bli tatt bilde av.

Den franske regissøren sier at det som har skjedd preger ham.

– Det som har skjedd er fryktelig trist. Du har jobbet med noe og du ser potensiale­t. Det er der, men du får det ikke ut. Det er fryktelig, sier Chetouane.

Han beskriver Romeo og Julie som et vakkert, men vanskelig teaterstyk­ke. Chetouane kom rett og slett ikke i mål med teaterstyk­ket slik han ønsket at det skulle vaere.

– Vi var kommet til et punkt der ting begynte å skje for skuespille­rne, men de var ikke sikre nok til å vaere framfor et publikum. Det var ikke mulig å sette det opp nå, det ville ikke vaert ansvarlig overfor skuespille­rne, sier Chetouane.

Tok risiko

Laurent Chetouane har jobbet som regissør i 25 år og satt opp stykker i både Tyskland, Frankrike og Norge. Han hadde høye ambisjoner for Romeo og Julie. Som eksempel nevner Chetouane at han beholdt mye av den originale teksten med lange monologer.

– Det var ikke noen Hollywood-versjon. Det var full tekst og svaert komplisert. Det er mye arbeid og krevende for skuespille­rne, sier han.

Det er denne type valg regissøren beskriver som risikofylt­e. Det er ukjent farvann for hele besetning og dermed vanskelige­re å forutsi når man er klar til å sette opp teaterstyk­ket.

– Når du er vant til å spille på en bestemt måte, kan du lettere forutse hvordan ting utvikler seg, siden du vet det fra tidligere stykker. Men når du arbeider med en helt ny form, kan du ikke på samme måte forutse at du om to dager har kommet til det nivået du skal vaere på, sier Chetouane.

– Hadde det gått om du for eksempel hadde to uker mer til rådighet?

– Det kunne ha hjulpet med mer tid, men jeg kan ikke si at om jeg fikk to uker ekstra så hadde det fungert. Det vi prøvde på var nytt og du vet ikke når det er klart. Det er den risikoen du tar.

– Tok du for mye risiko?

– Teater er vanskelig å programmer­e. Det er ikke som en bedrift eller som maskin. Det er mennesker som skal bearbeide og forstå.

– Hvorfor ble dere ikke klar over dette før like før premieren?

– Med teater så jobber og jobber du og plutselig sitter det, men du vet ikke om det skjer en uke eller to dager før premieren.

Å skulle sette opp Romeo og Julie nå sammenlign­er Chetouane med å servere mat som ikke er ferdig. Å skulle sette et tidspunkt for når man er klar til å gå på scenen sammenlign­er han med å sette et eksakt tidspunkt for når maten du lager smaker akkurat slik den skal.

– Du kan ikke vite når ting fungerer. Det er alltid en risiko, spesielt når ting er nytt.

Likevel vil han forsikre om at det som skjedde i Kristiansa­nd torsdag er svaert uvanlig.

– Jeg har aldri før opplevd det i mine 25 år som regissør, og jeg tror ikke noen av skuespille­rne heller har opplevd det.

Han forteller at han en gang mellom onsdag kveld og torsdag morgen landet på at stykket ikke kunne settes opp nå. Torsdag morgen møtte han kunstneris­k ledelse ved Kilden.

– Det var en felles beslutning. Det var ingen som fortalte meg hva jeg skulle gjøre, sier han.

Å gi stykket mer tid var ikke mulig å få til. Laurent Chetouane skal videre til andre oppdrag og Kildens program er fastlagt i lang tid framover.

– Er det noen sjanse for at dere setter det opp senere?

– Først må vi bearbeide det som skjedde og så må vi snakke om hva vi gjør. Det har vaert et sjokk og folk er litt traumatise­rt. Nå må vi roe ned og så må vi snakke sammen igjen. Det er for tidlig å si noe.

 ?? ?? Alle billettene til fredagens premiere på Romeo og Julie var solgt. Men det blir ikke noe av teateret. Kilden vet heller ikke om det blir satt opp på et senere tidspunkt.
Alle billettene til fredagens premiere på Romeo og Julie var solgt. Men det blir ikke noe av teateret. Kilden vet heller ikke om det blir satt opp på et senere tidspunkt.
 ?? ?? Laurent Chetouane var regissør for Romeo og Julie. Han forteller at de ville sette opp et nyskapende teaterstyk­ke, men at de ikke kom i mål. Han ville ikke stille opp på bilde for Faedreland­svennen på torsdag.
FOTO: ULLSTEIN BILD VIA GETTY IMAGES
Laurent Chetouane var regissør for Romeo og Julie. Han forteller at de ville sette opp et nyskapende teaterstyk­ke, men at de ikke kom i mål. Han ville ikke stille opp på bilde for Faedreland­svennen på torsdag. FOTO: ULLSTEIN BILD VIA GETTY IMAGES
 ?? FOTO: LARS GUNNAR LIESTØL/KILDEN ??
FOTO: LARS GUNNAR LIESTØL/KILDEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway