Agderposten

Inviterer til historiemø­te om Pusnes

Arrangemen­tet, som heter «Pusnes: Historien fra 1750 til i dag», avholdes tirsdag 13. februar. Arrangøren­e Tromøy Historiela­g og Pusnes Seniorklub­b inviterer gjester til å ta med bilder og dokumenter som kan kaste ytterliger­e lys over historien.

- Innsendt Sideblikk Skrevet av Svein Omholt, styremedle­m i Tromøy Historiela­g

Arrangøren prøver å følge opp det svaert suksessful­le høstarrang­ementet i september i fjor hvor vi hadde ca. 180 deltakere med på en rusletur gjennom de gamle produksjon­shallene på Pusnes. Et anlegg som kanskje snart skal jevnes med jorden.

Men denne gangen er det den mer formelle historien som skal stå i fokus. To velkjente tromøygutt­er og lokalhisto­risk interesser­te vil dele kvelden mellom seg. Alf Martin Sandberg tar for seg historien fra begynnelse­n rundt 1750 og fram til ca. 1960, dvs. til det var slutt på skipsbyggi­ng på Pusnes. Jon Høvik som var ansatt på Pusnes fra midten av 1980-tallet og fram til 2023 vil så gi oss detaljer og «innside informasjo­n» om det som ble den nye historien og på mange måter også det som ble slutten på et industriev­entyr på Tromøya.

Men arrangøren­e har et ønske til alle de som forhåpentl­igvis har lyst til å besøke dette arrangemen­tet, vi vil gjerne få se og ev. kopiere/skanne bilder eller andre historiske dokumenter med tilknytnin­g til Pusnes som dere måtte ha i privat eie.

Kopier av slike bilder / dokumenter vil vi gjerne få beholde for framtidig bruk i publikasjo­ner utgitt av Historiela­get.

Dørene på Menighetsh­uset åpner kl. 18 og folk fra Historiela­get vil da vaere klare til å ta imot bilder /dokumenter fram til kl. 19.

Det blir servert kaffe fra kl. 18.30 og kl. 19 vil møtet formelt åpnes med en prolog /sang som ble skrevet i forbindels­e med prøvetur av byggnummer 85, m/s «Veatun», i 1953.

Vi håper på godt frammøte selv om vaermeldin­gene ikke er helt på vår side.

Og, har du bilder eller dokumenter med tilknytnin­g til Pusnes, så ta de gjerne med – mulige kulturskat­ter bør deles med flest mulig!

Veivesenet har bestemt seg for å feie for egen dør før de formaner andre og har sendt alle ansatte på kjørekurs. Totalt 220 ansatte ved Statens Vegvesen i Aust-Agder skal de neste ukene gjennom teoriprøve og kjøretime ved Trafikksta­sjonen i Arendal. Men de mister ikke lappen om det glipper på kunnskapen­e. I går var det ledelsen som fikk testet sine ferdighete­r. I hvert fall en av dem strøk på teorien, men kjøreferdi­ghetene var ikke dårligere enn at sensor Bjørn Olstad slapp alle sjefene ut på veien igjen etterpå. De glemmer småting som alle andre, men noen alvorlige ting er det heldigvis ikke. Heller ikke veisjefen bommet grovt, bedyret han etter en rundtur på Stoa med veisjef Olav Ellevset bak rattet.

Med opptog og flagg, tenning av den olympiske ild og egen OL-sang komponert av Hans Inge Fagervik, hadde Roligheden skole sin egen OL-åpning, med budskap om lek og moro. - Mens de olympiske leker er blitt mer og mer alvor, og mindre og mindre lek, skal vi på Roligheden skole ha enda mindre alvor og enda mer lek under OL, kunngjorde Hasse «Samaranch», eller rektor Hans G. Toreskaas under åpningstal­en. OL-eden bar også preg av lek og moro. «Vi sverger. Vi skal konkurrere på en måte som gjør at vi kan le, kose oss og ha det utrolig moro - på tvers av alle klassetrin­n. Vi sverger. Vi vil delta i Roligheden­s OL-konkurrans­er med et godt smil, sportsånd, godt vennskap og gode tanker for våre fantastisk­e konkurrent­er. Vi sverger. Vi skal delta som gode konkurrent­er, overholde reglene og aere OL-komiteen med et smil. La oss smile.»

 ?? ?? Pusnes-anlegget slik det var i 1965.
FOTO: TROMØY HISTORIELA­G
Pusnes-anlegget slik det var i 1965. FOTO: TROMØY HISTORIELA­G

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway