Agderposten

Kaster seg over nedsat

Folk kaster seg over nedsatte varer som aldri før. – Det er hvert fall ikke tabu nå lenger, sier butikksjef på Kiwi Krøgenes, Frank Nedal, om halvprisdi­skene.

- Liv Ekeberg og Tone Lensebakke­n, forbrukerj­ournaliste­r forbruker@pmsor.no

Kjøpmannen har sett utviklinge­n det siste året:

– Kjølediske­n med varer til halv pris blir tom veldig mye fortere nå. Før var det enkelte kunder som alltid sjekket den, nå har jeg inntrykk av at alle gjør det, sier Frank Nedal, butikksjef på Kiwi Krøgenes i Arendal.

Han forteller at dagligvare­kjeden har et ambisiøst mål om å bidra kraftig til mindre matsvinn, og at kundene synes det er positivt.

– Jeg har inntrykk av at folk flest handler bevisst, både for lommeboka og miljøet. Hvis det var flaut å handle datovarer før, er det i hvert fall ikke tabu lenger nå, sier Nedal.

Trenden bekreftes av kommunikas­jonssjef og baerekraft­sansvarlig Nora Mile Helgesen i Kiwi Norge.

– Nedprising av varer er veldig populaert blant KIWIkunden­e, og så å si alt blir solgt. Det bekrefter at en prisreduks­jon på 50 prosent fungerer veldig bra, sier hun i en e-post til oss.

Av konkurrans­emessige hensyn ønsker de ikke å opplyse om tall på omfanget av mat som legges i halvprisdi­skene i Agder og Telemark.

– Det viktigste vi gjør i butikk, er å bestille så riktig som mulig, slik at vi slipper å kaste mat. Vi har redusert matsvinnet med 55 prosent målt mot 2015, så vi er på god vei mot målet vårt om 60 prosent i 2025, sier Mile Helgesen.

Likevel er det ikke så lett å beregne nøyaktig hva som blir solgt, saerlig av dagsferske varer.

– Klar forskjell

– Du ser en klar forskjell om jeg sammenlign­er med for ett år siden. Alle er litt nysgjerrig på disken. Tidligere var det litt sånn at folk gikk forbi med handlevogn­a noen ganger og kikket forsiktig ned. Nå går folk rett dit. De begynner ikke i frukten eller ved brødet. Nå er det ikke lenger flaut å åpne lokket. Mange velger middag ut fra hva som ligger der, sier kjøpmann på Rema Gimsøy, Jan Peter Stensholt.

Sånn er det også hos Coop. – Ofte står kundene og venter når vi holder på å legge inn varer i hylla. De er mer bevisste nå. Før lå det varer igjen i disken, nå tar de alt. Det er sjelden vi har igjen noe, sier Marlene Ellefsen, butikksjef Coop Extra Porsgrunn.

Hun viser frem hylla der det i dag ligger blåbaer, yoghurt og rakfisk. Blant annet.

– Denne er «best før» i dag, og går den ikke før i morgen, så kommer den på 70 pro

 ?? ?? POPULAERT: Det siste året har Kiwi-kjeden halvert prisen på gårsdagens brød og bakervarer. Også frukt og grønt som begynner å bli slapp eller har noen flekker, selges billig. Det er populaert blant kundene, sier
POPULAERT: Det siste året har Kiwi-kjeden halvert prisen på gårsdagens brød og bakervarer. Også frukt og grønt som begynner å bli slapp eller har noen flekker, selges billig. Det er populaert blant kundene, sier

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway