Agderposten

Te varer som aldri før

-

sent, sier hun.

– Denne ordningen gjør at det ikke blir kastet så mye mat, og det er bra, slår hun fast.

Coop selger nedprisede datovarer med 40 prosent rabatt gjennom konseptet Matredder’n.

– Våre kunder, som eier oss, er opptatt av baerekraft og blir stadig mer bevisste på å kaste mindre mat, sier Anne Berg Behring, administre­rende direktør i Coop.

Fra 1. februar har kjeden tatt ytterliger­e krafttak mot matsvinn ved å selge varer som har passert «best før»dato med 70 prosent rabatt.

– Grunnen til at vi velger å gjøre dette er at mat merket med «best før» ofte holder seg godt i kvalitet etter det datoen tilsier, så lenge den er oppbevart riktig. Som kunde kan du stole på at vi tar mattrygghe­t på største alvor, og da er det lagt til rette for at varer merket med «best før» kan spises etter at denne datoen er passert, sier Berg Behring.

Slapp frukt og grønt? Ja takk

– For rundt ett år siden begynte Kiwi å sette ned prisen på frukt og grønt som begynte å bli litt slappe. Nå selger hver eneste Kiwi-butikk i snitt rundt 125 nedprisede brød og rundt 50 kilo nedpriset frukt og grønt hver uke, forteller Mile Helgesen

Vitaminer til lavpris, sammen med gårsdagens brød og bakervarer til halv pris har bidratt stort til reduksjone­n av matsvinn.

– Mange syns det er fint å kjøpe en tomat som har en flekk, hvis de kanskje bare skal bruke den i en saus, forteller kjøpmannen på Krøgenes.

Råd om restemat

Det meste av matsvinnet i Norge i dag er hjemme hos forbrukere, mener Mile Helgesen, og forteller at kjeden deler tips om hvordan man kan bruke restematen i nyhetsbrev til sine kunder.

En del av maten som naermer seg «utgått-dato» kommer imidlertid ikke i halvpris-disken. Rundt 40 Kiwibutikk­er donerer varer til Kirkens Bymisjon, som kjeden har samarbeide­t med i 20 år.

– I fjor donerte disse butikkene 10 prosent mer varer enn året før, forteller Mile Helgesen.

Ikke «3 for 2»

Et annet baerekraft-grep er at den grønne kjeden aldri har kvantumsra­batt på mat, som for eksempel «2 for 1» eller «3 for 2». Porsjonsmi­ddager tilpasset husholdnin­ger med én person, er et annet grep for å redusere mengden mat som havner i søpla.

Vinn-vinn-situasjon

– For oss som jobber med dagligvare, så er målet å ha faerrest mulig nedprisede datovarer til salgs, fordi det betyr at vi drifter godt. Men når vi først har datovarer til salgs, er det likevel bra for miljøet og økonomien til både kundene og butikken at varene faktisk blir solgt og spist. Det er en vinn-vinn-situasjon, avslutter Berg Behring i Coop.

 ?? FOTO: KIWI KRØGENES ?? butikksjef Frank Nedal på Kiwi Krøgenes.
FOTO: KIWI KRØGENES butikksjef Frank Nedal på Kiwi Krøgenes.
 ?? ?? Nora Mile Helgesen, kommunikas­jonssjef og ansvarlig for baerekraft i Kiwi.
Nora Mile Helgesen, kommunikas­jonssjef og ansvarlig for baerekraft i Kiwi.
 ?? TONE LENSEBAKKE­N FOTO: ?? SATT NED: Ikke så mye igjen i Rema-disken denne ettermidda­gen.
TONE LENSEBAKKE­N FOTO: SATT NED: Ikke så mye igjen i Rema-disken denne ettermidda­gen.
 ?? FOTO: LIV EKEBERG ?? Stadig flere benytter seg av «billigdisk­en».
FOTO: LIV EKEBERG Stadig flere benytter seg av «billigdisk­en».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway