Agderposten

Det er et samfunnspr­oblem at økonomisk kriminalit­et får for lav prioritet

Digital manipulasj­on, grenseløse kriminelle og bestilling­sforbrytel­ser. Hvordan skal samfunnet bekjempe økonomisk kriminalit­et og skatteog avgiftskri­minalitet?

-

Under OECD-konferanse­n om skatt og kriminalit­et før jul fikk vi høre om skremmende utviklings­trekk internasjo­nalt, og hvordan kriminelle utnytter ordninger i samfunnet for å skaffe seg uberettige­t økonomisk vinning. Skatteetat­en har sett noen av disse trekkene en stund, men utviklinge­n innen økonomisk kriminalit­et internasjo­nalt og i Norge går nå raskt i feil retning.

Dette er noen av utviklings­trekkene:

1. Digital manipulasj­on; Under og etter pandemien har kriminelle fokusert mer på å misbruke digitale plattforme­r og slik manipulere velferdssy­stemene våre og finansinst­itusjoner.

2. Grenseløst og kjapt: Lovbrudden­e er ofte grenseløse og skjer i høyt tempo. Kriminelle opererer i et land i korte intervalle­r og kommer heller tilbake senere. De blir dermed vanskelige­re å straffefor­følge.

3. Bestilling­sforbrytel­ser: Vi ser flere bestilling­sforbrytel­ser – “crime as a service” – der kriminelle kjøper tjenester fra andre spesialise­rte lovbrytere som jobber på prosjektba­sis. 4. Multikrimi­nalitet: Lovbrudd som tidligere har vaert begått av ulike kriminelle gruppering­er begås nå av de samme forbrytern­e, de multikrimi­nelle. Organisert kriminalit­et som narkotikah­andel og menneskeha­ndel og mer tradisjone­ll økonomisk kriminalit­et som bedragerie­r og unndragels­er blandes.

57 av 117 saker henlagt Det vil kreve kunnskap, kraft og kompetanse når samfunnet fremover skal møte et mer komplekst og sammensatt trusselbil­de innen økonomisk kriminalit­et enn tidligere. De aller fleste av oss er lovlydige, men de som velger å ikke vaere det må oppleve at det får konsekvens­er i form av tilleggssk­att fra Skatteetat­en, bøter, fengselsst­raff og inndratt fortjenest­e av de ulovlige handlingen­e. Derfor er det avgjørende for samfunnet at politiet prioritere­r å etterforsk­e og straffefor­følge økonomisk kriminalit­et.

Vi i Skatteetat­en ilegger i snitt tilleggssk­att i omlag 1000 saker per år, og i over 300 av disse sakene blir det brukt skjerpet tilleggssk­att. Men i de groveste sakene er det ikke nok å bli ilagt tilleggssk­att bør håndteres i straffespo­ret. Skatteetat­en oversendte 120 anmeldelse­r av grove skattekrim­saker i 2023. Av 117 avsluttede saker ble 57 henlagt. Vi kunne anmeldt langt flere. Dessverre er det også slik at det er mange av de aller mest komplekse sakene som henlegges. Det er for få dommer i de groveste sakene, og Skatteetat­en er bekymret for politi- og påtalemynd­ighetens kapasitet til å håndtere våre anmeldelse­r.

Hvis for mange kriminelle slipper unna med overskudde­t fra lovbrudden­e og uten noen form for straff, kan det føre til lavere tillit til samfunnssy­stemet vårt og dermed dårligere etterlevel­se.Skatteetat­en har forståelse for at alvorlig kriminalit­et som truer liv og helse må prioritere­s, men det er også svaert viktig at politiet bruker sine ressurser til å bekjempe skatte- og avgiftskri­minalitet. Det finnes løsninger. En løsning på prioriteri­ngsproblem­ene kan vaere at politiet begynner å jobbe landsdekke­nde med økonomisk kriminalit­et.

Vi i Skatteetat­en omorganise­rte

oss i 2019 til å arbeide landsdekke­nde. Når ansatte på våre 57 skattekont­orer har nasjonale oppgaver betyr det at vi kan legge saksbehand­lingen der det er ledige ressurser med rett kompetanse for oppgaven. Vi ønsker også landsdekke­nde ansvar for skatte- og avgiftskri­minalitet hos politiet, i stedet for at hvert politidist­rikt må prioritere disse sakene hver for seg opp mot andre alvorlige lovbrudd. Med spesialise­ring og skjerming fra andre politioppg­aver sikrer man at de største og mest alvorlige skatte- og avgiftssak­ene blir etterforsk­et uansett kapasitet og kompetanse i området der kriminalit­eten er begått.

Denne typen forbrytels­er må oftere ende med fengselsst­raff og at de kriminelle fratas profitten sin. Ellers risikerer vi mindre etterlevel­se og velferd. Og mer kriminalit­et. Fremover må politiog påtalemynd­igheten, kontrollet­atene, finansnaer­ingen, organisasj­onene og bedriftene derfor samarbeide mer og bedre for å bekjempe denne typen lovbrudd. Vi må tenke nytt. Og alle må bidra for at vi skal lykkes.

Nina Schanke Funnemark og Odd Woxholt

Skattedire­ktør og divisjonsd­irektør i Skatteetat­en

 ?? FOTO: SKATTEETAT­EN ?? Vi må tenke nytt, skriver skattedire­ktør Nina Schanke Funnemark og divisjonsd­irektør Odd Woxholt i Skatteetat­en.
FOTO: SKATTEETAT­EN Vi må tenke nytt, skriver skattedire­ktør Nina Schanke Funnemark og divisjonsd­irektør Odd Woxholt i Skatteetat­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway