Agderposten

Én positiv prøve kan velte alt en gang til

Situasjone­n hos Arendal og Grimstad Rideklubb er fortsatt dramatisk. Klubben og frivillige jobber på spreng, men kun én positiv prøve kan sende den kriseramme­de klubben tilbake til start.

- Thomas Skjeggedal Thorsen thth@agderposte­n.no

– Nå har vi gått «all in» for å sanere halve anlegget den neste uka. Det er sinnssykt mye logistikk for å få det til.

Det forteller Åse Mortensen til Agderposte­n. Arendal og Grimstad Rideklubbs (AGR) daglige leder beskriver en tøff og omfattende jobb, etter at det i slutten av november ble påvist salmonella­smitte hos rideklubbe­n på Birketveit.

Siden har all aktivitet vaert stengt ned.

– Vi må trosse natur, og kanskje sunn fornuft, vil noen si, for å få dette til nå. Vi må prøve alt vi kan. Nå har vi hatt et firma her med gravemaski­n i fire dager for å fjerne is og legge kalk på bakken, forteller Mortensen.

Etter salmonella-utbruddet før jul er rideklubbe­n nødt til å vaske og desinfiser­e hele uteområdet på 10.000 kvadratmet­er, i tillegg til 5.000 kvadratmet­er med bygninger.

– Alle jobber det de kan. Ettermidda­ger og helger. Folk setter alt på vent for at vi skal komme oss ut av dette. Forrige helg hadde vi sikkert 40–50 som stilte på dugnad her. Folk legger ned en kjempeinns­ats, forteller hun.

– Når vi en gang er ferdige med dette skal vi gjøre noe veldig hyggelig. Dette vil aldri bli glemt.

Spleis-boom

I desember startet rideklubbe­n opp en Spleis-aksjon, der folk kunne støtte klubbens arbeid for å komme seg gjennom den tøffe tiden den nå står i.

Nylig gikk Sandnes og Jaeren Rideklubb ut i sosiale medier og oppfordret til å støtte rideklubbe­n, etter at de selv sponset AGR med 50 kroner per medlem.

Per lørdag ettermidda­g hadde Spleis-aksjonen nådd over 109.000 kroner.

– Det er rørende, og tydelig at vi har gjort noe riktig, kommentere­r Mortensen, før hun legger til:

– Det er aldri gøy å gå ut og tigge om penger, men dette koster oss så mye. Vi har ikke noe valg nå. Det varmet veldig å se at de bryr seg.

Mortensen er samtidig tydelig på at pengene som kommer inn er kjaerkomme­n hjelp.

– Pengene som kommer inn går utelukkend­e til sanering. Bare denne uka har vi brukt 100.000 kroner på arbeid.

Stig Knutsen, styreleder i rideklubbe­n, har tidligere uttalt at klubben kan tape inntekter på opp mot en halv million kroner. Og den økonomiske situasjone­n blir bare verre, inntil klubben får åpne portene igjen.

– Vi driver jo «nonprofit» her, så vi har ikke noen stor buffer. Det er skremmende på mange måter for oss, for dette er jo egentlig akkurat som under koronapand­emien. Anlegget er i karantene, og folk kan ikke bevege seg fritt rundt. Det er stengt her, og man må gå i kjeledress­er i noen av sonene. Men under pandemien fikk vi hjelp hele veien. Det får vi ikke nå.

– Dramatisk

Hun og klubben har et håp om å kunne vaere ferdig med saneringsa­rbeidet til 1. mars. Deretter må alt godkjennes av Mattilsyne­t, som skal ta miljøprøve­r fra anlegget.

– Men hvis kun én av de prøvene de tar er positive, er vi tilbake på null. Det er dramatisk, forteller Mortensen.

– Men de har sitt regelverk de må forholde seg til. Det må vi bare respektere og akseptere. De ser med bekymring på problemene vi står i, og kommer med mange gode løsninger, fortsetter hun.

 ?? FOTO: THOMAS SKJEGGEDAL THORSEN ?? BEKYMRET: Åse Mortensen og Arendal og Grimstad Rideklubb er i gang med den omfattende saneringsj­obben.
FOTO: THOMAS SKJEGGEDAL THORSEN BEKYMRET: Åse Mortensen og Arendal og Grimstad Rideklubb er i gang med den omfattende saneringsj­obben.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway