Agderposten

Ny podkast: – Tror det blir mange aerlige historier

Venndølen som bor i Grimstad, har fått mange rørende tilbakemel­dinger etter at hun lanserte podkast.

- Andreas Iveland, Vennesla Tidende redaksjone­n@agderposte­n.no

– Å starte en podkast er noe jeg har tenkt på i mange år, men jeg ventet på riktig tid og sted, sier Jorun Stiansen.

I sin nye podkast Barnefri tar hun opp hvordan det er å leve livet uten barn, med barn, og hvordan det er å ikke kunne ta det valget selv

– Jeg håper at dette kan vaere med å øke forståelse­n vår for hvordan andre velger å leve sitt liv. Kanskje kan podkasten også vaere til trøst for noen, eller bidra til at andre føler seg mindre mislykket, sier Stiansen som selv brenner for dette teamet.

Motpol til «normalen»

Venndølen har selv vaert åpen om at hun har valgt å ikke få barn.

– Helt siden jeg var tre år har jeg visst at jeg ikke ønsket dette. Utover i tenårene begynte venninnene mine å etablere seg. Da kom også spørsmålet om når jeg skulle få barn. Forventnin­gen er at man aller helst skal gifte seg og stifte familie, men det har aldri vaert naturlig for meg å få barn, sier Stiansen.

– Hva har gjort at du har kunnet stå så stødig i dette valget?

– Det handler nok om at jeg har hatt det slik helt siden jeg ble født. Da var det å ikke få barn det naturlige for meg. Jeg tror også at jeg har arvet mye av selvtillit­en til min far. Etter hvert tror jeg folk også har innsett at det ikke nytter å omvende meg, sier Stiansen med glimt i øyet.

– Men selv om jeg kan vaere en åpen bok, og vet godt hvordan jeg vil leve med min samboer Egil, kan dette vaere et vanskelig tema for mange. For noen er det å få barn deres største ønske i livet. Men så møter de kanskje ikke den rette, eller opplever at de ikke kan få barn av andre grunner. Mange lever i stor sorg på grunn av det, sier venndølen.

– Ingen riktig eller gal måte

Gjennom totalt ti episoder skal Stiansen snakke med gjester som står i ulike livssituas­joner. Sammen skal de ta med lytterne på en åpen og aerlig prat om livet.

Planen er å publisere første episode i løpet av mars, via podkastapp­en Podmio.

– Jeg tror det blir mange åpne og aerlige historier. Noe kan kanskje vaere trist og vondt. Samtidig skal det vaere rom for glimt i øyet, sier Stiansen.

– Poenget er at det er så utrolig mange måter å leve livet på utenom dette A4-bildet som ofte skapes i media, på film, i enkelte religioner eller i kulturen. Derfor må vi snakke om mangfoldet og vise det fram, sier Stiansen.

Etter at venndølen lanserte podkastpla­nene via sin Instagram-konto mandag denne uken, har tilbakemel­dingene strømmet på.

Vondt å høre

– Det har kommet sinnssykt mange rørende tilbakemel­dinger, blant annet fra folk som har etterlyst en slik podkast. Like etter at jeg fortalte om planene var det ei som skrev «å, så godt at det kommer en slik podkast. Nå kan jeg forhåpentl­igvis slutte å føle meg så mislykka som jeg gjør», forteller Stiansen.

– Det er vondt å høre at noen føler at de ikke lever opp til en standard eller en norm. Jeg håper podkasten kan vaere en motpol til akkurat det. Det er ingen riktig eller gal måte å leve på, slik man av og til kan få inntrykk av, sier Stiansen.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? BARNEFRI: Jorun Stiansen er snart klar med sin nye podkast Barnefri, der hun tar opp et tema hun selv har fått kjenne på og som hun brenner for.
FOTO: PRIVAT BARNEFRI: Jorun Stiansen er snart klar med sin nye podkast Barnefri, der hun tar opp et tema hun selv har fått kjenne på og som hun brenner for.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway