Agderposten

Forstander i Normisjon: – Deilig endelig å bli trodd

– Jeg er veldig lettet. Dette var deilig, sier Normisjon-forstander Gunnar Urstad etter å ha fått departemen­tets bekreftels­e på at de ikke har brutt loven.

- Irene Hegge Guttormsen irene@agderposte­n.no

Statsforva­lteren i Agder mente at Normisjon region Agder hadde brukt statsstøtt­en feil – og trakk den tilbake.

Barne- og familiedep­artementet er helt uenig.

– Det har vaert frustreren­de ikke å bli møtt med den forståelse­n vi har av lovverket. Statsforva­lteren har ikke forstått oss, for å si det fint, sier Urstad.

– Vi har tilbakebet­alt cirka 157.000 kroner til Statsforva­lteren for begge årene. Det får vi nå tilbake til oss, legger han til.

For – i hovedstade­n fant han noen som forsto:

– Vi er veldig takknemlig for at departemen­tet har forstått saken slik vi har forstått den.

Ga til undergrupp­er

Normisjon region Agder har et registrert trossamfun­n. I Normisjon kan en bli medlem ved å melde seg inn i et lokalt fellesskap, eller en menighet. Det er fritt fram for alle i Normisjon, samme hvor de bor, å melde seg inn i det registrert­e trossamfun­net.

Trossamfun­net får tilskudd ut fra antall medlemmer. Deler av tilskuddet har blitt fordelt ut til fellesskap og menigheter (såkalte enheter) i Normisjon der medlemmer av trossamfun­net tilhører.

I 2021 og 2022 valgte styret for trossamfun­net å fordele deler av statstilsk­udd til fellesskap og menigheter som har sju av trossamfun­nets medlemmer eller mer.

I 2022 ble det overført kr 900 per medlem til enheter som har sju eller flere av trossamfun­nets medlemmer. Til sammen kr 145 800.

– Omtrent samme beløp sendte vi i 2021, sier Urstad,

Ville kreve tilbake

Statsforva­lteren varslet da om at de ville kreve tilbakebet­aling av tilskudd. Forvaltere­n mener at styret ikke kan sette en grense for hvilke undergrupp­er i Normisjon som skulle få ekstra penger og ikke – og skrev dette:

«Statstilsk­uddet skal fordeles til de underligge­nde enhetene som har medlemmer, uavhengig av hvor mange medlemmer enheten har. Statstilsk­uddet skal brukes til tros- og livssynsak­tiviteter, og dere har i årsrapport­en for 2021 og 2022 opplyst at den religiøse aktivitete­n foregår i de underligge­nde enhetene. Når dere ikke overfører tilskuddet videre til de andre underligge­nde enhetene, kan vi ikke se at tilskuddet er brukt til tros- eller livssynsak­tivitet.»

16. november i fjor vedtok Statsforva­lteren at pengene måtte tilbakebet­ales.

Opphevet

Norkirken engasjerte advokat Martin Rødland for å klage. Rødland skrev:

«Fordelinge­n av tilskuddet er gjort etter en konkret vurdering av hvor NrA (Normisjon region Agder) kan få mest mulig trosog livssynsak­tivitet for tilskuddet, og fordeles i sin helhet ut til medlemmene i trossamfun­net. At det er enkelte av enhetene som ikke mottar tilskudd betyr ikke at det er medlemmer i trossamfun­net som ikke mottar tilskudd, men at det er enkelte av enhetene som har en så lite andel medlemmer i trossamfun­net at fordelinge­n av praktiske årsaker gjøres annerledes. Vi ber igjen Statsforva­lteren merke seg at enhetene ikke er egne trossamfun­n.»

Barne- og familiedep­artementet kan ikke se noen grunn til å kritiseres Normisjon sin praksis. De opphever vedtaket – og det er ikke flere klagemulig­heter.

– Det foreligger ikke grunnlag for å kreve statstilsk­uddet tilbakebet­alt, skriver avdelingsd­irektør Ellen Ur og seniorrådg­iver Anders Jordet som også skriver dette:

«At statstilsk­uddet ikke er overført til enhetene som har mindre enn 7 medlemmer, betyr ikke i seg selv at NrA ikke har benyttet tilskuddet til annet enn tros- eller livssynsfo­rmål. Tvert imot mener departemen­tet at det er mye som taler for at NrA har foretatt en konkret vurdering av hvordan tilskuddet kan utnyttes på en måte som gir mest mulig tros- og livssynsak­tivitet.Det er uansett ikke et krav om at NrA må overføre hele eller deler av tilskuddet til de underligge­nde enhetene, basert på antall medlemmer i den aktuelle menigheten.Statstilsk­udd kan brukes til sentral drift og administra­sjon som understøtt­er tros- og livssynsak­tiviteter.»

 ?? FOTO: ARKIV ?? KONTOR: Normisjon region Agder har adresse på Bibelskole­n i Grimstad.
FOTO: ARKIV KONTOR: Normisjon region Agder har adresse på Bibelskole­n i Grimstad.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? FORSTANDER: Gunnar Urstad i Normisjon region Agder.
FOTO: PRIVAT FORSTANDER: Gunnar Urstad i Normisjon region Agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway