Agderposten

Bilder avslørte mishandlin­g

Kun fire måneder etter å ha sluppet ut av fengsel for partnervol­d, skal mannen ha flyttet sammen med sin nye kjaereste. Dette ble starten på et nytt regime preget av frykt og vold, mener Agder lagmannsre­tt, som nå har dømt ham.

- Håkon Raa og Maia Aslaksen

I 2017 ble mannen dømt for partnervol­d mot en tidligere kjaereste – en dom han sonet ferdig våren 2019.

Mens han satt i fengsel for å ha vaert voldelig mot sin tidligere partner, får mannen seg en ny kjaereste. Og bare fire måneder etter han slipper ut, blir de to samboere.

De flytter til en mindre kommune øst i Agder. Det er da mishandlin­gen begynner.

Fryktet for livet

Etter å ha blitt dømt til fengsel i 1,5 år for partnervol­d – igjen, anket mannen i 30-årene dommen.

I januar ble sakens hans prøvd for Agder lagmannsre­tt.

I rettsdokum­entene fremkommer det at mannen ved gjentatte anledninge­r skal ha utsatt fornaermed­e for slag, spark og trusler.

Ved flere tilfeller skal mannen også ha tatt kvelertak på fornaermed­e, hvorpå hun skal ha fryktet for livet sitt.

«Tiltalte slet med å stå opp om morgenen, og det ble opp til fornaermed­e å vekke ham slik at han kom seg på jobb. Dersom hun ikke vekket ham i tide skal tiltalte ha reagert med stort sinne, men han skal også ha reagert kraftig på å bli vekket. Tiltalte kunne da bli så sint at han slo i veggen, men også i ryggen hennes med knyttneven. Ved en hendelse skal han ha hoppet på henne i sengen, og tatt et så kraftig kvelertak at hun ikke fikk puste», heter det i dommen fra lagmannsre­tten.

Har fått påvist PTSD

I tillegg til utstrakt voldsbruk bemerker lagmannsre­tten at mannen skal ha utsatt sin tidligere samboer for psykisk mishandlin­g regelmessi­g.

I tillegg til å knuse inventar i leilighete­n og kaste kniver etter henne, skal han ved gjentatte anledninge­r ha truet med å ta livet av henne, tredjepers­oner, kjaeledyre­ne deres og noen ganger seg selv.

«Handlingen­e har skapt frykt hos fornaermed­e, og har begrenset hennes frihet, slik at hun ikke turte å bryte relasjonen til tiltalte. Tiltalte har utvilsomt samlet sett skapt et mønster som resulterte i at fornaermed­e har levd under et «regime» preget av kontinuerl­ig utrygghet for frykt og vold.», heter det i dommen.

Som følge av dette skal fornaermed­e ha fått påvist PTSD, posttrauma­tisk stresslide­lse, etter den årelange mishandlin­gen.

«Usynlig» samfunnspr­oblem

Under ankesaken i lagmannsre­tten skal tiltalte ha erkjent å ha krenket fornaermed­e verbalt, samt at han har vaert sjalu og sint, slik også retten viser til ved gjennomgan­g av 9.000 meldinger mellom dem.

Til tross for dette nektet mannen i 30-årene for den utstrakte voldsbruke­n som beskrevet, noe retten ikke trodde på ved å vise til bildebevis av blåmerker og andre fysiske skader.

«Det samlede bevisbilde­t viser at tiltaltes fungering i denne type relasjoner er preget av sjalusi, svak empati, verbal grenseløsh­et og liten evne til å kontroller­e negative affekter», bemerker retten i bevisvurde­ringen.

I rettsdokum­entene vises det til at de overgrepen­e kvinnen ble utsatt for gjennom tre år, vil kunne prege mennesker i lang tid framover:

«Mishandlin­g i naere relasjoner utgjør et «usynlig» samfunnspr­oblem, ettersom dette som regel utspiller seg i privatsfae­ren og skjult for omgivelsen­e. Omkostning­ene for den eller de som rammes er vanligvis store, og i mange tilfeller også langvarige.»

Dømt til fengsel

Dermed vurderer lagmannsre­tten passende straff til 1,5 år i fengsel, slik tingretten også kom fram til.

I tillegg til dette ilegges mannen 140.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til kvinnen – 40.000 kroner mer enn hva han ble dømt til i første rettsrunde.

Ifølge mannens advokat er dommen enda ikke blitt forkynt for ham. Det er dermed uvisst om saken vil forsøkes anket til høyesteret­t.

Dommen, om den ikke ankes, blir rettskraft­ig 27. februar.

 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER / NTB ?? DØMT: En mann i 30-årene er dømt til 1,5 år i fengsel for mishandlin­g. Dette er andre partnervol­dsdommen mannen er dømt for.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER / NTB DØMT: En mann i 30-årene er dømt til 1,5 år i fengsel for mishandlin­g. Dette er andre partnervol­dsdommen mannen er dømt for.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway