Agderposten

Hva vil Støre gjøre med Giske?

Ingen forstår grasrota i Arbeiderpa­rtiet så godt som Trond Giske. Og få er villige til å spille maktspille­t like rått som ham.

-

* episode av dramaserie­n «Makta», om Arbeiderpa­rtiets indre liv på 1970 – og 80-tallet sendt på NRK. Nåtidens maktspill i partiet utspilte seg på Hotell Prinsen i Trondheim to dager tidligere.

Søndag ble siste

* ikke tro at maktkamp i et lokallag hadde rikspoliti­sk implikasjo­ner og interesse. Men når maktstrate­gen heter Trond Giske og lokallaget er det mektigste i Arbeiderpa­rtiet stiller saken seg noe annerledes.

Normalt skulle man

* trodd at Giskes ønske om retur til rikspoliti­kken ble begravet da metoo-varslene i realiteten sendte ham ut av både partiets sentralsty­re og Stortinget, må tro om igjen. Han ble ribbet for både makt og aere, men reiste seg igjen. I helgen tok han et langt skritt i retning løvebakken etter å ha demonstrer­t hvem som regjerer i Trondheim Ap.

*

De som har Trond Giske, mannen

som har bekledd tre statsrådsp­oster og vaert innvalgt på Stortinget sammenheng­ende fra 1997 til 2021, leder for tiden Nidaros Sosialdemo­kratisk forum. En medlemsmag­net som i realiteten har all makt i Trondheim Ap. I helgen sørget Giske for at lokallaget fikk en ny leder, etter at den sittende, som også var «innsatt av Giske», var falt i unåde. Angivelig fordi hun hadde ansatt en av Metoo-opprørerne fra AUF som valgmedarb­eider foran forrige stortingsv­alg (der altså Giske ikke stilte som kandidat)

* komme som en overraskel­se for noen om Giske er tilbake på Stortinget etter valget i 2025. Spørsmålet er da – hva vil Støre gjøre med Giske? 57-åringen er ikke en mann man lett kan overse. Selv om hans støttespil­lere både er blitt faerre og eldre, har han en utrolig evne til å mobilisere velgere og kommuniser­e med grasrota. En egenskap Støre selv har vist at han ikke besitter. Giske har tradisjone­lt også hatt bred støtte i LO.

Det bør ikke

* avsløringe­n av forsknings- og høyere utdannings­minister Oddmunds Hoels deltakelse i medlemsjuk­ssaken i Målungdomm­en, var Støre raskt ute med å predike tilgivelse og å bli gitt en

I forbindels­e med

ny sjanse selv om man hadde feilet. Vil denne tilgivende holdningen til statsminis­teren også bli Giske til del?

* i rikspoliti­kken kan fort føre til dilemma av «Catch 22-dimensjone­r» for partiledel­sen. Velger de å overse ham risikerer de at han nok en gang bygger sin egen maktbase og skaper uro og intriger. Velger de å ta ham inn i varmen, risikerer de å støte fra seg, ikke bare hans politiske motstander­e, men også en ny generasjon politikere som er mye mindre tilgivende overfor trakasseri­ngssynder fra gamle gubber.

En Giske tilbake

* og beskyldnin­ger om at de fjerner seg fra folk flest, trenger Arbeiderpa­rtiet «en Giske». Spørsmålet er om de trenger den Trond Giske.

Med fallende oppslutnin­g

 ?? FOTO: STEIN HARALD ØIGÅRD ?? COMEBACK KID: Trond Giske hjertelig til stede på Arendalsuk­a 2012. Nå kjemper han for politisk comeback i rikspoliti­kken. I helga tok han et langt skritt mot stortingsp­lass.
FOTO: STEIN HARALD ØIGÅRD COMEBACK KID: Trond Giske hjertelig til stede på Arendalsuk­a 2012. Nå kjemper han for politisk comeback i rikspoliti­kken. I helga tok han et langt skritt mot stortingsp­lass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway