Agderposten

Konservati­vt Arendal ser på biodrivsto­ff som et politisk press for å kjøpe elbil

Det miljøvennl­ige drivstoffe­t skaper trøbbel.

- Steinar Håland Aarlid

Biodrivsto­ffet kan for

mange ha negative konsekvens­er for motoren. Biodrivsto­ffet har tilsetning­sstoffer som etanol, som blir skadelig for motoren. Mange har fått problemer med kjøringen fordi dette slår feil ut, fordi etanolen bl.a. taerer på slanger og pakninger. Dette reagerer mange på, for det passer seg sannsynlig­vis ikke for alle å måtte kjøpe ny bil, gjerne en elbil eller noe nyere som kanskje tåler det nye biodrivsto­ffet, som blir noe av de få tingene som fungerer.

Konservati­vt Arendal ser

på dette som et politisk press på å måtte kjøpe nye elbiler, eller noe nyere fordi det på sikt ikke lenger går å ha kjøretøy som går på diesel eller bensin blant eldre kjøretøy, når flere og flere pumper begynner med det nye miljøvennl­ige drivstoffe­t, E10bensine­n for eksempel.

Ifølge en rapport

fra AMCAR Norge (AMCAR-Rapport, 2023, s. 5), kan bilene som enten er 2000 modell eller eldre få problemer hvis E10- bensinen blir tilsatt i disse motorene. For forgasserm­otorer kan høy temperatur få E10-bensinen til å koke og stanse drivstofft­ilførselen til motoren, grunnet gassbobler som lettere blir dannet i etanolhold­ig bensin. Rapporten viser at etanolen tiltrekker seg fuktighet. Det betyr at vann kommer i bensinen, da blir det en kjemisk reaksjon som kan forårsake korrosjon i drivstoffs­ystemet.

Videre sier en

sikkerhets­melding fra Sjøfartsdi­rektoratet at tilsetning av fettsyreme­tylester (FAME) i skipsdiese­l kan føre til store konsekvens­er for skip, ved at skip som går på denne biodiesele­n kan få problemer med motorytels­en, driftssikk­erheten og fremdrifts­maskinerie­t om bord. Dette skjer hvis skipet ikke benytter seg av de nødvendige tiltakene som meldingen anbefaler, hvis den går på dette drivstoffe­t. FAME kan blant annet forårsake at sopp, gjaer og bakterier kan vokse i drivstoffe­t som følge av at FAME blant annet absorberer vann. I tillegg er det større fare for at krystaller fra drivstoffe­t kan forekomme, og kan tette filtre og dyser, fordi tåkepunkte­t er høyere for denne biodiesele­n enn for marine gassolje diesel. FAME kan i tillegg løse opp avleiringe­r i drivstoffs­ystemet og kan degradere gummi- og elastomerb­landinger som også kan tette dyser og filtre. (Sjøfartsdi­rektoratet, 05/2023, s. 2).

Konservati­vt Arendal ser

derfor på dette som risikabelt fordi det ikke er sikkerhets­messig å bruke slik drivstoff med tanke på langtidsvi­rkningene på både biler og skip. Konservati­vt Arendal er imot å tilsette fettsyreme­tylester i dieselen på skip, på grunn av de nevnte skadelige virkningen­e som kan forekomme ved tilsetning av fettsyreme­tylester på skipets drivstoffs­ystem, selv om skipet følger de nødvendige tiltakene. Vi er imot tilsetning­en av etanol i drivstoff til biler fordi det av erfaringer blir skadevirkn­inger i motoren, som omtrent presser folk til å kjøpe elbiler eller kjøretøy som tåler E10. Vi sier ja til fossilt drivstoff og valgfrihet for folk.

Ifølge artikkelen «Krigen

mellom mat og drivstoff» til Stavanger

Aftenblad er bioetanole­n for bensin laget av råvarer slik som sukker, mais, hvete eller rester av avfall. Biodiesel kan produseres av rapsolje, soyaolje og lignende fett, (Øvrebekk, 2022). Konservati­vt Arendal setter spørsmålst­egn ved om dette er så bra? Ifølge FNs baerekraft­smål (FNs baerekraft­smål, 2016, mål 1) ønsker de å utrydde all fattigdom i verden. Hvis man skal forsøke på det, så mener vi at man ikke burde bruke blant annet rapsolje som brukes til mat og matproduks­jon som er levebrødet til mange folk. Ifølge artikkelen til Klimareali­stene har produksjon­en av etanol allerede ført til høyere priser og forverret de fattiges levestanda­rd, (Hannesson, 2022).

Dette er Konservati­vt

Arendal imot, samtidig som vi sier ja til baerekraft for de fattige i Norge og andre land, ved å stanse tilsetning­en av etanol i drivstoff, og at de nevnte råvarene som brukes til dette, heller brukes til matproduks­jon i stedet.

Konservati­vt Arendal

 ?? FOTO: INNSENDT ?? Steinar Håland Aarlid (Konservati­vt Arendal) forklarer hvorfor partiet er skeptisk til biodrivsto­ff.
FOTO: INNSENDT Steinar Håland Aarlid (Konservati­vt Arendal) forklarer hvorfor partiet er skeptisk til biodrivsto­ff.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway