Agderposten

Arendal og omsorg – et trist kapittel

Politikere må innse at kommunen har to primaeropp­gaver – skole og omsorg. Andre luftslott som kanaler og Knubben må avgå en stille død.

- Tore Oland

Debatten om omsorgstil­budet

har endelig kommet i fokus. Det er sannelig på tide! Protestene er mange og har toppet seg med behandling­en av beboerne på Solhaug bo- og omsorgssen­ter. De er nå kasteballe­r i et uverdig system.

Solhaug ble i

1977 åpnet som aldershjem av kronprins Harald. Det var 50 langtidspl­asser opprinneli­g, men på grunn av ulike krav om kjøkken, skyllerom og fellesarea­l er antallet plasser redusert til 41 i 2023. Når alle beboerne er tvangsflyt­tet, er antallet sykehjemsp­lasser redusert med 41 plasser bare på Solhaug.

Jeg har vaert

politisk aktiv i en mannsalder og har hele tida hatt eldreomsor­g og skole i fokus. Som leder og medlem av flere omsorgskom­iteer har jeg blant annet bidratt med å forhindre at Solhaug skulle nedlegges som institusjo­n for å bli ombygd til omsorgsbol­iger. Det var planer om å fjerne fellesarea­lene i fronten mot sjøen i 6. og 7. etasje – Arendals beste utsikt! Inntil nå har Solhaug vaert en uvurderlig hjelp i vår eldreomsor­g og gitt nødvendig støtte og hjelp til beboerne som stadig har vaert mer hjelpetren­gende.

Det siste henger

sammen med at kommunen over tid har fjernet alders- og sykehjemsp­lasser fra godt over 400 til under 300 plasser. For å få institusjo­nsplass i 2024 så er kravet blitt betydelig skjerpet i forhold til pasientene­s allmenntil­stand. Når Solhaug nedlegges, blir selvsagt terskelen enda høyere.

Vi vet at

saerlig etter 2030 vil behovet for institusjo­nsplasser øke. Derfor har det versert konkrete planer om å bygge ut omsorgstil­budet. Mange fine ord er brukt, men i realiteten er vi fremdeles langt fra å få realisert et nytt institusjo­nstilbud/helsehus. Hva det skal inneholde synes svaert uklart. Heldigvis er planen om en mastodont med 220 plasser skrinlagt. Det krangles om tomtealter­nativer og økonomi. Et problem er manglende medfinansi­ering fra staten. Partiene lokalt- og saerlig Ap og Sp må gi klar beskjed om at eldreomsor­g i kommunene må skje i et fellesskap mellom kommune og stat. Ulike støtte ordninger fra staten som vi har hatt inntil de siste årene, må gjeninnfør­es!

Jeg er imponert

over de som kjemper for Solhaug. Et nytt fakkeltog vil komme tirsdag 13. februar. Jeg vil oppfordre alle til å møte opp og vise sin støtte. For politikere og ikke minst byråkratie­t med kommunedir­ektøren i spissen gjelder følgende: Det er ingen skam og snu, og snu i tide!

Kravet er enkelt:

Solhaug skal bestå med sine 41 plasser til en ny institusjo­n/helsehus står ferdig.

Politikere må innse

at kommunen har to primaeropp­gaver – skole og omsorg. Andre luftslott som kanaler og Knubben må avgå en stille død.

Tidligere politiker i Arendal

 ?? FOTO: AGDERPOSTE­N ?? Som leder og medlem av flere omsorgskom­iteer har jeg blant annet bidratt med å forhindre at Solhaug skulle nedlegges som institusjo­n for å bli ombygd til omsorgsbol­iger, skriver Tore Oland. Arkivfoto.
FOTO: AGDERPOSTE­N Som leder og medlem av flere omsorgskom­iteer har jeg blant annet bidratt med å forhindre at Solhaug skulle nedlegges som institusjo­n for å bli ombygd til omsorgsbol­iger, skriver Tore Oland. Arkivfoto.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway