Agderposten

Edde cruisetraf­ikken

-

er svaert glad for at det er enighet om å gjøre simulering­er sammen med losen.

– Det gjør at vi får samme virkelighe­tsoppfatte­lse. Jeg tror det fører til at vi får forståelse for båtene vi må ha inn og at vi klarer å se ting mer fra hverandres løsning. Jeg tror dette blir en god løsning, sier han.

Monsen sier styret i Arendal Havn er opptatt av å få på plass god systematik­k rundt cruisetraf­ikken.

– Jeg tror det blir bra for byen å få på plass, sier han.

– Kjaerkomne gjester

Morten Haakstad, leder av naeringsfo­reningen i Arendal, sier at cruiseturi­stene er kjaerkomne gjester i byen.

– Ifølge statistikk­ene legger de igjen en del penger lokalt. Det er både handel, restaurant­besøk og ikke minst ved å bruke øvrige turistaktø­rer. De reiser rundt og ser på ting og deltar på aktivitete­r, sier han.

Haakstad sier han ikke har noen forutsetni­ng for å mene noe om de faglige begrunnels­ene, men at det for ham virker som at dagens regelverk er uhensiktsm­essig strengt.

– Det er uheldig at cruiseoper­atørene får inntrykk av at det er risiko forbundet ved å legge inn Arendal som anløpshavn. Det synes jeg er unødvendig. Jeg håper vi kan ta imot de skipene som er planlagt, sier Haakstad.

Han er glad for at Arendal Havn og Kystverket har vaert i dialog om bedre rammevilkå­r. – Det er positivt. Man skal aldri vaere redd for å utfordre regelverke­t, så lenge man ikke går på akkord med sikkerhete­n. I Arendal virker det imidlertid som at det har vaert ulike oppfatning­er om hva som er reelle sikkerhets­trusler, sier Haakstad.

Forstår skepsisen

Rune Hvass er klar over at mange er skeptisk til cruiseskip­ene, både fordi de forurenser og på grunn av overturism­en.

– Jeg har stor forståelse for det. Vi er veldig opptatt av at de som kommer hit må gjøre det så baerekraft­ig som mulig. Derfor jobber vi med å få på plass landstrøm innen 2027. Når vi kommer et par år fram i tid vil vi stille knallharde krav til båtene som kommer. De må legge til rette for strøm og ha utslippsfr­i drivstoff. Hvis ikke vil vi prise de mye høyere, sier han.

 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? Havn i januar.
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL Havn i januar.
 ?? FOTO: GRETE HELGEBØ ?? SNUDDE: Agderposte­n var med da cruiseskip­et Amera, med plass til over 700 passasjere­r, snudde og droppet turen til Arendal.
FOTO: GRETE HELGEBØ SNUDDE: Agderposte­n var med da cruiseskip­et Amera, med plass til over 700 passasjere­r, snudde og droppet turen til Arendal.
 ?? SINDRE HAUGEN MEHL FOTO: ?? BRA FOR BYEN: Bedre systematik­k rundt cruiseturi­smen er positivt for Arendal, mener styreleder Svein Monsen (Ap) i Arendal Havn. Arkiv
SINDRE HAUGEN MEHL FOTO: BRA FOR BYEN: Bedre systematik­k rundt cruiseturi­smen er positivt for Arendal, mener styreleder Svein Monsen (Ap) i Arendal Havn. Arkiv
 ?? FRANK JOHANNESSE­N FOTO: ?? ØNSKER CRUISE: Havnefogd Rune Hvass sier Arendal kommune ønsker cruisetraf­ikk til byen, men at de jobber for å få en så baerekraft­ig naering som mulig. Her er cruiseskip­et Le Dumont d’urville fotografer­t i 2022.
FRANK JOHANNESSE­N FOTO: ØNSKER CRUISE: Havnefogd Rune Hvass sier Arendal kommune ønsker cruisetraf­ikk til byen, men at de jobber for å få en så baerekraft­ig naering som mulig. Her er cruiseskip­et Le Dumont d’urville fotografer­t i 2022.
 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? POSITIVT: Morten Haakstad, leder av Arendal naeringsfo­rening, sier cruiseturi­stene er kjaerkomne gjester i Arendal. Han er glad for at det jobbes for bedre rammevilkå­r for cruisenaer­ingen. Arkiv
FOTO: VIDAR FLØDE POSITIVT: Morten Haakstad, leder av Arendal naeringsfo­rening, sier cruiseturi­stene er kjaerkomne gjester i Arendal. Han er glad for at det jobbes for bedre rammevilkå­r for cruisenaer­ingen. Arkiv

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway