Agderposten

Vil redde naerbutikk­ene

For å redde nedlegging­struede naerbutikk­er, ønsker eierne å gjøre dem selvbetjen­te og døgnåpne. Dette får full støtte fra politikern­e, som ikke var enige med kommunedir­ektøren i at prislappen var for høy.

- Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

– Vi som eier har søkt Åmli kommune om å få dekket 400.000 kroner som vi mangler for å gjøre butikken døgnåpen, fortalte leder i Dølemo grendelag, Kjell Tore Skarsmyr, til Agderposte­n i desember:

Bakgrunnen for søknaden om økonomisk støtte fra Åmli kommune var at dagens omsetning gjør det vanskelig å fortsette driften. Butikkene i Gjøvdal og på Dølemo har det siste året opplevd sviktende omsetning.

De er derfor i dialog med det såkalte Merkur-programmet for å finne veien videre. Den beste løsningen ser ut til å vaere å bygge om butikkene slik at de får selvbetjen­t løsning.

Dette vil redusere behovet for butikkpers­onale som igjen betyr reduserte lønnskostn­ader. I tillegg vil butikkene kunne ha lengre åpningstid­er enn hva som er tilfelle i dag. Dette kan bety økt omsetning på tider av døgnet hvor butikkene i dag er stengt.

Utfordring­en med denne løsningen er at det koster mye å investere i slike systemer. Henholdsvi­s 941.745 kroner i Gjøvdal og 999.192 kroner på Dølemo.

Merkur-programmet går inn med 600.000 kroner til hver av butikkene i Åmli, som i tillegg har noe egne midler/lån.

Men for å få råd til oppgraderi­ngen som kan redde naerbutikk­ene, trenger de støtte på 300.000 kroner hver fra kommunen.

Ville si nei

Saken var til politisk behandling i formannska­pet i Åmli sist uke. Kommunedir­ektøren foreslo å avslå søknadene.

«Naerbutikk­ene synes ikke å bli brukt nok av lokalbefol­kningene til å forsvare videre drift, og røde tall er ikke baerekraft­ig i lengden» skrev kommunedir­ektøren i sitt forslag til konklusjon.

«I tillegg har bruken av fond vaert høy i lengre tid, og det brukes mer enn hva som tidligere er vedtatt er et fornuftig nivå. Det oppfordres dermed til å vaere restriktiv med videre bruk utover hva som er allerede er vedtatt» sto det videre i begrunnels­en for å avslå søknadene.

Dette var imidlertid ikke politikern­e enige i. John Lien i Åmli Arbeiderpa­rti la tvert imot fram et forslag om å støtte begge naerbutikk­ene ved å innvilge søknadene. Det var NRK som først omtalte behandling­en i formannska­pet.

«Det er svaert viktig å ivareta de eksisteren­de tilbudene, spesielt innenfor handel, sosiale møteplasse­r, servering og tjenesteyt­ing, som vi har i hele kommunen. Kommunen skal vaere en aktiv støttespil­ler både til rådgivning, oppfølging og tilrettele­gging, samt også økonomisk når det behøves og er forsvarlig», begrunnet han og partiet forslaget med.

Høyres representa­nt Bjarne Kateraas var delvis enig. Han ønsket imidlertid at pengene gis som rentefrie lån til hver av de to butikkene med nedbetalin­g over ti år.

Arbeiderpa­rtiets forslag om å innvilge søknadene fikk flertall med fem stemmer mot to stemmer som gikk for Høyres forslag.

Saken skal endelig avgjøres i kommunesty­ret i Åmli torsdag 15. februar.

 ?? ?? VIL TA GREP: Eierne av bygget og driveren vil gjøre den døgnåpen for å redde fremtiden.
VIL TA GREP: Eierne av bygget og driveren vil gjøre den døgnåpen for å redde fremtiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway